szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hazai egyetemek közül egyedüliként került be a világ egyik legismertebb egyetemi rangsorán az első száz helyezett közé a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem is sokat javított a helyezésén.

Az egyik legismertebb felsőoktatási rangsor, a brit Quacquarelli Symonds (QS) frissen publikált nemzetközi szakterületi rangsora (World University Rankings by Subject 2024) öt nagy tudományág 55 szakterületén méri össze a világ csaknem 1600 egyetemét.

A Zeneakadémia a szokásos előadó-művészeti (Performing Arts) kategóriában hatalmasat ugrott előre, a tavalyi 51–100. csoportos helyezése után idén a 22. lett, ezzel pedig kiemelkedik a hazai egyetemek közül: nincs más magyar intézmény, amely hasonlóan jól szerepelt volna a saját tudományterületén.

A rangsorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem többek között Oxford, Cambridge, a Harvard, az oslói zeneakadémia és a lyoni konzervatórium társaságában található, és maga mögé utasított olyan rangos intézményeket, mint a lipcsei és a berlini zenei egyetemek, a londoni King’s College, a salzburgi Mozarteum, valamint más kelet-közép-európai zeneakadémiák.

A Zeneakadémia az újonnan bevezetett, szűkebb szempontú zenei kategóriában 15. helyezést ért el.

A szakterületi rangsorok készítői öt szempontot vesznek figyelembe: az intézmény hírnevét, tekintélyét a tudományos szférában, amelyet világszerte körülbelül 130 000 szakember megkérdezésével mérnek fel – ebben a Zeneakadémia igen magas, 82-es pontszámot ért el a 100-ból –, illetve a munkáltatói elismertséget, a nemzetközi együttműködéseket. Mivel az előadó-művészet speciális terület, ezért e kategóriában a publikációk és hivatkozások arányát kisebb súllyal nézik – áll a közleményben.

Beszámolt listás helyezéséről az Eötvös Loránd Tudományegyetem is: mint írják, az egyetem a bölcsészettudományokban több mint 40 helyezést javítva tavalyi eredményén a 221., természettudományokban pedig a 298. helyre került a világranglistán, ezzel az eredménnyel mindkét területen a legjobb felsőoktatási intézmény Magyarországon.

Az 55 szűkebb szakterületet közül az ELTE 15-ben került be a világ legjobbjai közé, közülük 10-ben (nyelvészet, pszichológia, régészet, geológia, geofizika, történelem, modern nyelvek, angol nyelv és irodalom, neveléstudomány, jog) Magyarországról egyedüliként – tették hozzá.