Pepper Grinder teszt

Mit tud egy platformer, amit közel egy évtizedig fejlesztettek?

Furfangos fúrógép

Az olyan vízválasztó sikercímek, mint a Limbo és a Braid nem csak megteremtették a modern független játékok világát, de segítettek megismertetni és megszerettetni az oldalnézetes platformereket egy szélesebb közönséggel is. Ezt az utat taposva jelentek meg később az olyan, jóval nagyobb precizitást és gyors reflexeket igénylő programok, mint a Celeste és a Super Meat Boy, és bár az Ahr Ech stúdió által tető alá hozott Pepper Grinder egyértelmű hasonlóságokat mutat kihívást jelentő társaival, legalább annyira réved vissza a 2D-s játékok hőskorszakába is. A stúdió mögött megbúvó egyedüli fejlesztő (Riv) szerint hatalmas inspiráció volt számára a Dig Dug (egy földtúrásra fókuszáló NES játék), és az itthon jóval ismertebb Ecco the Dolphin, melynek fejlesztésében számos magyar is részt vett.

A Pepper Grinder felmenőihez és kortársaihoz hűen tehát egy kihívásokkal teli alkotás, melynek sajátosságát a központi mechanikája adja: sok platformert láttunk már ugyanis, de olyat még nemigen, amiben a földet túrva kellett volna egyik helyről a másikra ugrálni, netán jól irányzott mozdulatokkal fennmaradni és kacsázni a víz felszínén – mindezt egy fúró segítségével. A programban pedig minden ennek az egyedi játékmenetnek van alárendelve, így tehát történet sincs – már amennyiben a néhány főellenfélhez köthető pár másodperces átvezetőket nem számítjuk. Cserébe viszont a néhány órásra rúgó kaland szinte minden pillanata egyedi, és ha éppen nem csapdákat kerülgetve, vagy ellenfelek fején ugrándozva fogunk előrehaladni, néha beletúrva a sziklafalba, vagy a tenger alá merülve, akkor lesz lehetőségünk motorszánkózni, ágyúból kilőni magunkat, sőt, még egy óriási robotot is az irányításunk alá tudunk venni – természetesen mindezt a mindig nálunk lévő fúrónk segítségével.


[+]

Az alapvetően soványka játékhosszt tovább színesítik a bossok, melyek próbára teszik majd minden addig elsajátított képességünket, az első és az utolsó főgonosz pedig az idegrendszerünket is – előbbi a rossz hitboxok, utóbbi a játék egészéhez mérten kirívó nehézsége miatt. Nem kell azért félni, ezek a harcok többnyire szórakoztatóak, de jól megmutatják, hogy a maratoni hosszúsági fejlesztési idő ellenére is maradtak a programnak vadhajtásai nehézség terén (az első demó több, mint hét évvel ezelőtt jelent meg). Persze a pályák és az ellenlábasok leküzdése valójában csak a játék egyik felét teszi ki: képességeink maximális próbatételéhez és a mechanikákban való teljes elmerüléshez elengedhetetlen lesz megismerkedni az alternatív kihívásokkal is, melyeket teljesítve kisebb extra tartamakkal és természetesen kitüntetésekkel gazdagodhatunk.


[+]

A pályákon szétszórt ásványok gyűjtögetésével matricákat vásárolhatunk, melyeket felhasználhatunk a játékbeli élőlények lehelyezéséhez és diorámák megalkotásához az egészen egyedi fotó módon belül. Emellett minden pályán elrejtésre került öt halálfejes aranypénz, melyek felkutatása és megszerzése jó környezetismeretet és sokszor magasabb szintű mechanikai tudást igényel. Ezekkel többek között opcionális pályákat oldhatunk fel, és hozzáférhetünk további kozmetikai beállításokhoz is (bár ez lényegében kimerül abban, hogy átszínezhetjük Pepper haját). Az igazi extrát mégis az időmérők jelentik, melyeknél az arany medál teljesítése olykor igazán embert próbáló feladat tud lenni, különösen a harmadik világ szánkós pályája esetében, amit gyakorlatilag biztos, hogy könnyíteni fognak, mert hatványozottan nehezebb valamennyi játékbeli társánál. Ha viszont mindent meg szeretnénk csinálni, akkor a játékidőnk akár a tíz órát is megütheti.


[+]

Összegzés

A Pepper Grinder egy nagyon kellemes és szórakoztató platformer lett, ami egyszerre tiszteleg elődei előtt és képes újat felmutatni egy immáron négy évtizedes műfajon belül. Pusztán a fő tartalmakra fókuszálva elég rövidke, de a pörgős mivolta, az élvezetes központi mechanikája és a számos alternatív tartalma miatt elég magas az újrajátszhatósági értéke. Egy-két pályadizájnbeli sutaság és néhány nehézségbeli tüske miatt talán megéri várni, míg néhány frissítést kidobnak hozzá, onnantól viszont erősen ajánlott vétel a műfaja szerelmeseinek.

A Pepper Grinder PC-re és Nintendo Switch-re jelent meg március 28-án.

A Pepper Grinder legjobb vonásai:

  • Pörgős játékmenet, változatos helyszínekkel és főellenfelekkel;
  • élvezetes opcionális kihívások és pályák.

A Pepper Grinder legrosszabb vonásai:

  • Néhány apróbb, átgondolatlanabb pályaszakasz és nehézségi tüske egyes helyeken.

Koncz Dávid

Előzmények

  • Penny’s Big Breakaway teszt

    A Sonic Mania alkotói egy dimenzióval gazdagabb, egy sündisznóval szegényebb játékon dolgoztak fél évtizeden keresztül – az eredmény pedig egyszerre klasszikus és modern.

  • Rin: The Last Child teszt

    20 dolláros mesterképzés arról, hogyan ne csináljunk Metroidvania játékot.

  • Prince of Persia: The Lost Crown teszt

    Soha nem tündökölt még ennyire a hold a perzsa égbolton. Varázslatos lett az új Prince of Persia.