Egy hosszú hétvége, 270 ezer vendég, közel 600 ezer vendégéjszaka

A tavalyi ünnepi hosszú hétvégéhez képest 3 százalékkal magasabb forgalmat hozott idén a húsvét a szálláshelyeknek – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint nagycsütörtök és húsvét hétfő között több mint 270 ezer vendég közel 600 ezer éjszakára foglalt szállást, több mint 65 százalékát vidéken, csaknem 35 százalékát a fővárosban – írták.

A MTÜ tájékoztatása szerint a vendégéjszakák közel 53 százaléka szállodákban, 32 százaléka magán- és egyéb szálláshelyeken valósult meg. A szállodákban nagyszombaton volt a legnagyobb a kihasználtság, Budapesten elérte a 81 százalékot. A szálláshelyek bevétele 13 milliárd forint volt, közel 6 milliárd belföldiektől.

A belföldi vendégek száma 138 ezer volt, ők nagycsütörtök és húsvét hétfő között több mint 300 ezer éjszakára foglaltak szállást, a legtöbben a Balaton, a Mátra-Bükk és Budapest-környékét keresték fel. A vidéki szálláshelyek vendégéjszakáinak közel háromnegyedét adták a belföldiek.

A külföldi vendégforgalom 9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A budapesti vendégéjszakák 89 százalékát adták külföldiek, ide a legtöbben Németországból, Olaszországból és az Egyesült Királyságból érkeztek. A vidéki desztinációkat főként csehek, szlovákok és németek választották, elsősorban a Balaton, Bük-Sárvár és Debrecen és térségét részesítették előnyben. (MTI)