szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szerb filmrendező a Kremlben látogatta meg Putyint, a háború támogatásáról, majd filmes terveiről beszélt, amihez az orosz elnök támogatását kérte.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
Friss cikkek a témában

Emir Kusturica szerb filmrendezőt kedden a Kremlben fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök. Nem ez volt azonban az első eset, hogy találkoztak: 2012-ben, a harmadik elnökválasztás utáni beiktatásán díszvendég volt, majd miután nyilatkozatban támogatta a Krím annektálását, az orosz elnök a Barátságrenddel tüntette ki a rendezőt. Idén pedig Szergej Sojgu védelmi miniszter felkérésére Kusturica lett az orosz hadsereg színházának főigazgatója, amiről korábban mi is beszámoltunk.

A keddi találkozón Kusturica köszönetet mondott Putyinnak a „történelmi igazságtételért”, vagyis az Ukrajna elleni háborújáért, amelyet minden szláv érdekében vív, majd arról beszélt, hogy Bandera, a szélsőséges ukrán politikus horvát hívei 230 ezer szerbet távolítottak el Horvátországból.

Kusturica ezután elmondta az elnöknek, hogy egy a pályafutását megkoronázó triptichont rendezne, az egyik film Dosztojevszkij műveinek modern feldolgozása lenne “A könnyed séták mérnöke” címmel, egy vígjáték Gogol művei alapján készülne, a harmadikat pedig Tolsztoj Kozákokja alapján forgatná le. A ráadás pedig Jevgenyij Vodolazkin Laurus című regényének filmes adaptációja lenne.

Kifejtette, a Putyin-féle új világ és az ő karrierjének ilyetén lezárása szépen kiegészítenék egymást. Amennyiben támogatná…

Putyin e szép szavak után biztosította a rendezőt a támogatásáról.

A Kremlben zajlott találkozóról készült videó itt tekinthető meg:

* * * Lakástámogatás meglévő és vállalt gyermekek után

A lakástámogatási rendszer egyik legfontosabb eleme a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Az igénylők lakáscéljuk megvalósításához 600 ezer és 10 millió forint közötti összeget kaphatnak meglévő és vállalt gyermekük után. A Bankmonitor CSOK kalkulátorával a támogatási jogosultság könnyen ellenőrizhető, de azt is meg lehet tudni, hogy igényelhető-e a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes CSOK-hitel.