eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Election in Slovakia - voting at the ballot box. The hand of man is putting his vote in the ballot box. 3D rendered illustration.
Nyitókép: andriano_cz/Getty Images

"Magyarok, Pellegrinire!"

A Magyar Szövetség elnökségének tagjai közös állásfoglalásukban azt javasolták a választóiknak, szavazzanak Peter Pellegrinire a két nap múlva sorra kerülő szlovákiai elnökválasztáson.

Zuzana Čaputová leköszönő államfő a köztelevízióban elmondott rendkívüli beszédében úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy bármelyik jelölt győz is, egyik sem fogja belerángatni Szlovákiát a háborúba.

A Magyar Szövetség elnökségének tagjai jelezték, Peter Pellegrinit támogatják az államfőválasztás második fordulójában. „A múltat nem szabad elfelejteni, de a szombati elnökválasztás lényege számunkra és közösségünk számára is a jelen, de főként a jövő. A jövőnek pedig mindenekelőtt békésnek kell lennie, hangsúlyt fektetve azokra az értékekre, amelyek évszázadok óta jellemzik közösségünket” – fogalmaztak az elnökségi tagok.

A kormányoldal által támogatott Peter Pellegrinit a béke hangjának, és olyan jelöltnek tartják, aki szerintük nem enged a hazai és az európai progresszív elit nyomásának.

„Pellegrini személye garancia a jó kapcsolatok ápolására Magyarországgal, egyik legközelebbi szövetségesünkkel, és a V4-országok közötti együttműködés eszméjének támogatója” – szögezték le az állásfoglalás aláírói, és hozzátették: a felsorolt indokok miatt támogatják Pellegrinit Ivan Korčokkal szemben, és őt ajánlják a választóik figyelmébe.

A magyar párt 16 tagú elnökségéből csak ketten nem álltak ki Pellegrini mellett, ők nem írták alá a nyilatkozatot.

Közülük az egyik, Mózes Szabolcs szerint mindenkinek legitim joga, hogy csatlakozzon vagy ne csatlakozzon egy ilyen nyilatkozathoz, és ő már a nyilatkozat aláírása előtt megírta a közösségi oldalán, hogy egyik jelöltet sem tudja felvállalni a magyarokkal kapcsolatos múltjuk és jelenlegi álláspontjaik miatt.

A szlovákiai elnökválasztás második fordulóját szombaton tartják. Ivan Korčok és Peter Pellegrini verseng a köztársasági elnöki székért. Kettejük közül az lesz a győztes, aki több szavazatot kap.

Zuzana Čaputová jelenlegi államfő mandátuma június 15-én lejár. A székét hamarosan átadó köztársasági elnök szerda este a köztelevízióban tartott rendkívüli beszédében a választáson való részvételre buzdított. „Amikor döntést hozunk, ne a tökéletes politikust keressük, mert nem találunk olyat. Mindannyian esendőek vagyunk. Válasszuk azt a jelöltet, amelyiknek a véleményével, az értékrendjével azonosulni tudunk” – jegyezte meg az államfő.

A külföldön élőket külön is megszólította, hogy vegyenek részt a választáson.

Az elnök asszony úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy bármelyik jelölt győz is, egyik sem fogja belerángatni Szlovákiát a háborúba, és nem küld szlovák katonákat Ukrajnába. „A köztársasági elnöknek nincs ilyen jogköre, és nincs is rá ok” – fogalmazott Zuzana Čaputová, és hozzátette, sajnálja, hogy a félelemkeltés is része volt ennek a választási kampánynak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×