A BMW X5 örök klasszikus a kategóriájában, s méltán az egyik legnépszerűbb választás a szegmensben. Igazán üdvözítő, hogy a legutóbbi ráncfelvarrással a bajor márka manapság tapasztalható egyedi színvilága is érvényesül a műszaki előrelépések mellett. Ezúttal a legropogósabb X5 járt nálunk, vagány színnel, és hathengeres dízelmotorral.

Nyilván már-már közhellyé válik, de sok esetben foghatunk képletesen kezünkben olyan autót, amely hamarosan az elektromos korszakváltás miatt nagy változáson megy majd keresztül. Épp ezért kissé profán módon az utolsó igazinak nevezzük… Persze majd az utód is igazi lesz, főleg annak a generációnak, akit már nem érdekel olyan mélységen a technika, mint a kortársaim például.

Közkedvelt SUV az X5, nem véletlenül

Ráadásul az új 5-ös széria is jól reprezentálja, hogy az irány nem minden esetben a legmegfelelőbb, de a változás megállíthatatlan, ráadásul minden gyártó kényszeresen igyekszik lépést tartani a másikkal. Szóval akárhogyis, talán az utolsó vagány, még hathengeresként is kapható X5-tel van dolgunk – vérbeli városi terepjáró, amely praktikumával persze hozzáadott értéket is tud nyújtani a laposabb márkatársakhoz képest.

Az SUV-kat gyakran sajnáljuk le divattermék mivoltuk miatt, de összességében mégis képesek voltak hozzátenni az autózás világához a magukét. Vannak, akik a magas építésben a komfortos bejutást élvezik, vannak, akik a robosztus felépítést és az úton képviselt magabiztosságot keresik benne, mások a hasmagasság adta pluszt, de mindemellett átfogó komfortban is tudnak kiemelkedőt nyújtani ezek az autók. Így az X5 viszonyában az autó terepjáró képességével is igyekszik kampányolni a gyártó, miközben a prémium komfortszint és a magas szintű innováció is adott.

Részleteiben is kiteljesedett a modell

És nem titok, az X5 már a korábbiakban is egyik kedvelt családi modellemmé emelkedett, így vártam, hogy az igényes hathengeres aláfestéssel ismét kellemes hetet tölthessünk együtt, immáron a frissített műszerfallal és kissé megújult külsővel egyetemben. Kár volna tagadni, a megújult X5 tényleg nagyon meggyőzőnek mutatja magát, a méretek és a tömeg ismeretében pedig pofátlanul kezes, jól vezethető, az 1745 mm-es magasság pedig jól mutatja, milyen méretes a G05 kódjelű modell.

Összkerékhajtása és használható hasmagassága révén ráadásul nem ijed meg az ideálistól eltérő időjárási vagy domborzati körülmények esetén sem. De hogy miért nem inkább egy 5-ös kombi? A magas üléspozíció és az összességében tágasabbnak érződő beltér, a csomagtér-ajtó megoldás és miegymás számos apró pozitívumként tudja még jobban „sztárolni” az X-modellt.

Belül a Curved Display a legfontosabb újdonság

A klasszikus SUV sziluett itt is adott, de a BMW már friss arcával új lámpákkal és átrajzolt lökhárítókkal. Kár vitát nyitni az ízlés kérdéskörébe tartozó dizájnról, ám mindenképp dicséretesnek tartom, hogy a számos bajor modell esetében egyre szélesedő egyediségek itt is elérhetőek. Végre egyre több BMW-hez kérhetünk vagány, harsány, mégsem túltolt színeket, felniket, belső anyagokat. Esetünkben például a padlizsánlilás, elegáns Individual Ametrin fényezés kifejezetten jól mutat.

A glóriás menetfények már a múlttal egyenlőek, az új, nyilazott lámpadizájn most viszi a prímet, ami mellé a Shadow Line és az M Pro csomaggal látványos, utóbbi miatt ráadásul fekete kiegészítőket kapunk. A lila küllemhez ez összességében kifinomult, elegáns összhatást képvisel. S noha érezhetően fiatalosabb lett a külső a nagyobb változást az ajtók felnyitása után láthatjuk. Az utastérben egyértelműen a tesztre fogott i7-esből és a többi újdonságból merítettek ihletet a gyáriak. Már nem létezhet új BMW a Curved Display nélkül, amely egybefoglalja a hatalmas, 14,9 colos multimédiás képernyőt és a 12,3 colos digitális műszeregységet

Kellemes a tér, ellenben a fizikai gombok hiányoznak

Természetesen a jellegzetes BMW elrendezés is megmaradt, és bár a klímakonzoltól már itt is el kellett búcsúznunk, az X5-ösben a testvérekhez hasonlóan megmaradt a multimédiás rendszer tekerőgombos kezelőszerve a középső konzolon – a funkciógombokkal együtt. Fizikai gombok viszont már nincsenek, mindent érintőfelületeken kell vezérelnünk, és dedikált érintőgombot is csak néhány funkció kapott.

A klímakonzol hiánya fájó pont, hiszen így jóformán az összes fizikai gombtól búcsút kellett vennünk és kizárólag érintőgombok állnak rendelkezésre. A vezérlőtárcsa körüli gombok ne tévesszenek meg senkit, azok is érintősek, csupán a haptikus visszajelzés miatt érződnek egy fokkal „fizikaibbnak”.

Kifejezetten jól áll neki az Individual szín

Így kicsit komplikáltabb a vezérlés, mint az elődnél, mi több, összességében a gomb is kevesebb. Sebaj, a gyors központi rendszeren cserébe már applikációk hada fut el, valamint sok egyéb, akár hasznos akár hasztalan funkciót is birtokba vehetünk. Az új iDrive-ot persze még szoknunk kell, de érezhetően gördülékeny a rendszer.

A digitális korszakváltás szele tehát a frissülő modellt is elkapta, de összességében még szerencsére nem rugaszkodtunk el olyannyira. A kényelem viszont valóban tökéletes, a bőr fotelek kellő határok között állíthatók és komfortosak, van kormányfűtés, ülésfűtés és szellőztetés. A csomagtérajtó két részben nyílik, az alsó lefelé, a felső felfelé – természetesen motorosan, gombnyomásra.

Ízléses és tágas

Még mindig elismerésre méltó, hogy a bajorok milyen szinten megoldották az asszisztensek segédek sokaságának finom együttműködését, a különféle rendszerek integrációját. Makulátlanul felszerelt tesztautónkban így patikául muzsikált az Assisted Driving, de talán a prémiumok közül itt a legjobb az adaptív fékasszisztens is.

Ma már jóformán a 4 henger is luxus, ám a BMW jó érzéssel még a hathengereseknek is tart fenn helyet a palettán: a B57-es kódjelű dízelmotor ráadásul már többször is bizonyította széleskörű rátermettségét. Mindemellett a soros hathengeres elrendezés még mindig képes megmutatni, mennyivel szebb vele az élet, mint a kevesebb dugattyúval dolgozó erőforrásokkal. Főleg a mai világban, ahol már a négy hengernek is számos esetben örülhetünk.

Tetszetős fények, elegáns betétek a palettán

Egy fantasztikusan finom szerkezetről van szó – az új B57 egység a kifinomult járáskultúra mellett kellőképpen izmosabb, automata váltóval és összkerékhajtással is takarékos és csendes. A 30d-ben különben mind a mai napig csupán egyetlen turbófeltöltő dolgozik, miközben a BMW ezt a blokkot bizonyos modellsorozataiban két vagy akár négy turbóval is kínálja 40d, illetve 50d típusjelzéssel.

Itt az egyturbós felállás érvényes tehát, ám ez is elég a boldogsághoz: az öblös dízelmotor már jóformán 1200-tól veszettül húz, nem véletlen, hiszen bődületes, 670 Nm-es csúcsnyomaték és 298 lóerős maximális teljesítmény áll rendelkezésre. A 200 Nm-es és 12 lóerős indítómotor generátor a 48 V-os rendszernek hála hozzátesz a rendszerteljesítményhez, tisztán a dízel 286 lóerőt és 650 Nm-t tud.

A csomagtér különlegessége a kétrészes ajtó

A menetteljesítményeket felesleges hosszasan ecsetelni: az 2,3 tonnás karosszéria, összkerékhajtás, automata váltó mellett is 6,1 másodperc alatt abszolválja a szokásos gyorsulási feladatot, 250 km/h-nál pedig csak az elektronikus korlát szab határt a mutató lendületének. A slusszpoén a fogyasztás, hiszen a 80 literes üzemanyagtankkal odafigyelve 1000 km-es hatótáv érhető el, magyarul megfelelő önfegyelemmel akár hét liter körüli fogyasztásra képes a B57-es dízel a terepes BMW-ben.

Nem szabad elfelejteni, hogy egy olyan motorról beszélünk, ami tényleg szinte sportautós menetteljesítményekkel ruházza fel a nem éppen könnyű SUV-t – a dízeltechnika talán mégsem érett meg még a pusztulásra, ezt a példa remekül bizonyítja. Főleg, hogy a tisztes menetteljesítmény mellé barátságos futóműbeállítást is kaptunk: az állítható szett végállásai kellően messze vannak, így bátran válthatunk a sportos vagy épp komfortosabb megoldás között.

M Pro csomaggal élesítették a csúcsra szerelt tesztpéldányt

A kissé plasztikus, de összességében egész jó kormányzás nem meglepő, de nem is várunk tőle többet. Az intelligens összkerékhajtás pedig azok számára lehet igazán hasznos, akik olyan helyen élnek, ami igényli ezt a funkciót, esetleg gyakran járnak síelni.

Ráadásul a továbbra is kiváló nyolcsebességes automata váltó nem csak finoman, hanem gyorsan is teszi a dolgát, mindig a legmegfelelőbb fokozatot kiválasztva – nem igazán tudunk elképzelni olyan helyzetet a hétköznapokban, ami ennél nagyobb teljesítményt és jobb képességeket kíván meg.

30d-vel az igazi

Nem is kérdés, hogy a manapság műszaki megbízhatóságtól hemzsegő konkurens márkák mellett még csábítóbb ajánlat a stabilnak tűnő X5, amelyet mindenféle túlzás nélkül nevezhetünk az aktuális piac egyik legjobb családi prémium SUV-jának. Sajnos a frissítéssel a modell árazása is merészebb lett, de a konkurensek tükrében még így is jól helytáll a modell. Még a csúcsra szerelt tesztpéldány ára megáll 40 millió forintban - nem rossz, de a jobban kezelhető frissítés előtti példányok között találunk még biturbó V8-assal is ennél kedvezőbb áron.

Egyébként 32,65 millió forinttól indul a majd’ 300 lóerős hathengeres dízel, amihez képest a makulátlanul felszerelt, Individual extrákkal is kiegészített tesztpéldány ára is megállapodik 40 millióban. Egy józan felszereltségű verzió mindemellett kijön 35,6 millióból. Persze nem kevés, de érdemes megnézni, másutt mit kapunk ekkora összegért cserébe a szegmensben.

Remek, kiforrott autó a frissített X5

A hasonló teljesítményű Mercedes-Benz GLE 300 d 4MATIC Mild hybrid drive például ugyancsak 32,6 milliótól startol, ám a hírek szerint a csillagosok megbízhatósága talán eltántorítja a vevőket. Mindeközben a Volvo már nem gyárt dízelmotoros SUV-t, de a Lexusnál a 250 lovas 350h 30,6 milliós indulóárával csábító lehet, amennyiben nem kritérium a dízel. Az Audi a 286 lovas Q7 50 TDI quattro-t ugyancsak kellemes, 30,5 milliós induló árral kínálja.

Néhány szóban

A látványos, főleg belül erőteljes modellfrissítéssel az X5, mint a BMW kedvelt SUV-ja, továbbra is naprakész maradt, ráadásul fokozott személyre szabhatóság is teret tud adni a tulajdonosok fantáziájának megvalósításához. A fekete kiegészítőkkel gazdagon díszített, M sportcsomagos tesztmodell az Individual színnel remekül reprezentálja mindezt. Szolgáltatások tekintetében is többet kínál a típus, a háromliteres dízelmotor pedig egész hasznos társra talált a 48 V-os hibrid hajtás tekintetében - továbbra is maradt a 2 tonna feletti tömeg mellett kiemelkedő takarékosság, a remek hang és a fölényes teljesítmény hármasa. Árban is jól tartja magát a frissült X5, miközben a konkurencia háza táján borús fellegek gyülekeznek - a bajor modellt bátran ajánljuk, főleg a hathengeres erőforrással, igaz, a frissítés előtti változat könnyebben kezelhető belső kialakítása azért hiányzik.

Előnyök: Hatékony és erős dízelmotoros hajtáslánc; Minőségi, modern megoldások; Csúcstechnológiás biztonsági asszisztensek; Jó helykínálat és komfort

Hátrányok: Érintőgombok és a fizikai vezérlők hiánya; Drága opciók; A két részben nyíló csomagtérajtó sokaknak nem szimpatikus megoldás

Alapadatok Futómű Karosszéria Mérések Költségek