eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A román légierő is az F-16-ost választotta. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Már nem vadászgépek kellenek az ukránoknak, hanem légvédelmi rendszer

Ukrajna számára immár „nem releváns” az F-16-os harci gépek leszállítása - mondta egy magas rangú ukrán tiszt. Az orosz inváziós erők ellen harcoló ukránok fő baja most a lőszerhiány és az, hogy az oroszok áttörhetik védvonalaikat.

A háború első időszakában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszeresen győzködte nyugati szövetségeseit, hogy adományozzanak F-16-os harci gépeket. Ez a típus olyan harci eszközként jelent meg a közbeszédben, mint amely képes megfordítani a háború menetét.

Az Egyesült Államokban – amely gyártóként beleszólhat, hogy szövetségesei átadják-e a gépeket – Joe Biden elnök sokáig ellenállt, mert nem akarta eszkalálni a feszültséget Oroszországgal. Végül belement, így például a holland és dán légierő gépeket adhat át, és az első darabokat júliusban szállítják le, amikor befejeződik az ukrán pilóták kiképzése. Most azonban, egy név nélkül nyilatkozó, magasrangú ukrán tiszt azt mondta, hogy az F-16-sok nem osztanak, nem szoroznak a háború jelenlegi állása szerint.

„Nem mindig kapjuk meg időben azokat a fegyverrendszereket, amelyekre szükségünk van... akkor jönnek csak, amikor már nem relevánsak”

– mondta a Politico című portálnak.

„Mindegyik fegyvernek megvan a maga ideje. Az F-16-osokra 2023-ban volt szükség, 2024-ben már nem lesznek megfelelők” – fejtegette.

Hogy miért? Az ukrán védőket most gyakorlatilag a teljes, mintegy 1000 kilométeres frontvonal mentén szorongatni kezdték az oroszok. A helyzetet súlyosbítja a lőszerhiány, amelyet részben az váltott ki, hogy az amerikai Kongresszus blokkolta a 60 milliárd dolláros segélycsomagot. A helyzet miatt az ukránok most ismét inkább hagyományos fegyverzetet kérnek, például

  • légvédelmi rendszereket,
  • ütegeket
  • és lőszert.

„Több százezer tűzérségi lövedékre és rakétákra van szükségünk” – mondta a tiszt, pontosítva, hogy a több százezer valójában négymillió. Kétmillió drónt is említett.

A NATO alapításának most ünnepelt 75. évforulós eseményeire érkezve

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította Kijev nyugati szövetségeseit, hogy kezeljék prioritásként a Patriot légvédelmi rendszerek átadását.

„Hét Patriot lenne ideális, de hadd legyek szerény... öt Patriot üteggel meg tudjuk védeni a fontosabb iparvárosokat az orosz rakétáktól” – mondta.

A 16 rakétát tartalmazó Patriot rendszer 150 kilométeres távolságból képes észlelni ellenséges rakétákat vagy repülőgépeket. Számítógépei kiszámolják az „elfogási pont” koordinátáit, és oda célozzák a rakétát, amely a hangsebesség ötszörösével is tud repülni – akár 70 kilométer távolságra.

Egy-egy ilyen rendszer ára 1 milliárd dollár, eddig az Egyesült Államok, Hollandia és Németország adott belőle Ukrajnának.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel folytatott találkozója után viszont Kuleba már azt kérte, hogy „szállítsák le Ukrajnának a világ összes olyan Patriotját, amelyet át lehet adni” – írta a The Telegraph című lap. A NATO-eseményen közben egy 100 milliárd dolláros alapról tárgyalnak, amelyből Donald Trump választási győzelme és Amerika kevésbé lelkes részvétele esetén is támogatni tudnák Ukrajnát.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös csütörtöki köszöntőjében pedig Kuleba hangsúlyozta: légvédelmi rendszerekere azért van szükség, hogy Kijev hatékonyan tudjon ellenállni Oroszország azon törekvésének, hogy Ukrajnát letörölje a térképről. Ukrajna azért kér Patriotokat, mert az az egyetlen légvédelmi rendszer, amely képes semlegesíteni az orosz ballisztikus rakétákat - emelte ki. Leszállításuk és rendszerbe állításuk csak a szövetségeseken múlik Kuleba szerint

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×