Hirdetés
. Hirdetés

Oracle - Generatív AI minden felhőrétegben

|

Menedzselt szolgáltatásával az Oracle a vállalati adatokhoz viszi a mesterséges intelligenciát - az OCI Generative AI service nagy nyelvi modellekhez ad hozzáférést a felhőben és a helyi adatközpontban, a technológia bevezetésében és skálázásában egyaránt segítve a vállalatokat. Béta változatukban már kipróbálhatók a szállító adatkutató platformját bővítő, friss képességek is.

Hirdetés

A generatív mesterséges intelligencia mindannyiunkat elkápráztatott képességeivel az elmúlt évben, legyen szó információk összegyűjtéséről, szöveges és képi tartalom előállításáról vagy adatbázisok lekérdezéséről, szoftverkód előállításáról - fogalmazott blogbejegyzésében Greg Pavlik, az Oracle Cloud Infrastructure AI és adatmenedzsment megoldásokért felelős alelnöke. A vállalatoknak azonban olyan generatív mesterséges intelligenciára van szükségük, amellyel javíthatják hatékonyságukat és üzleti eredményeiket, tette hozzá a vezető.

Két dolog szükséges ehhez - egyrészt olyan technológia, amelynek modelljeit a szervezetek saját adataikkal és szellemi tulajdonukkal finomhangolhatják és kiegészíthetik. Másrészt egy partner, amely segít a megfelelő infrastruktúra konfigurálásában, a modellek kiválasztásában, testre szabásában, telepítésében és üzleti alkalmazásokkal történő integrálásában.

Mindkettőt megtalálhatják a vállalatok az Oracle Cloud Infrastructure (OCI) Generative AI service szolgáltatásban, amely - tavaly szeptemberi CloudWorld konferenciára időzített, előzetes bejelentését követően - idén január végétől általánosan elérhető. A teljes egészében menedzselt szolgáltatás zökkenőmentesen integrálja a Cohere és a Meta Llama 2 nagy nyelvi modelljeit (LLM) a különféle használati esetek széles körében jelentkező üzleti igények megválaszolásához, mondta az Oracle. Az OCI Generative AI service ennek érdekében száznál több természetes nyelv használatát támogatja, a GPU klaszterek felügyeletét továbbfejlesztett képességekkel segíti, és még nagyobb rugalmasságot ad a modellek finomhangolásában. A szervezetek az OCI Generative AI szolgáltatást a szállító Oracle Cloud felhőjében, valamint az OCI Dedicated Region dedikált felhőrégióján keresztül helyben is használhatják.

Greg Pavlik, alelnök, Oracle Cloud Infrastructure

- Mesterséges intelligencia szolgáltatásunkkal valós üzleti problémák és használati esetek megoldásában, az AI széles körű bevezetésében segítjük a vállalatokat - mondta a bejelentés kapcsán Greg Pavlik. - A generatív mesterséges intelligenciát ennek érdekében technológiánk minden rétegébe, alkalmazásainkba és konvergált adatbázisunkba beépítjük, és új LLM-eket, menedzselt szolgáltatásokat kínálunk gyors és költséghatékony AI infrastruktúránkon. Elemeiből összerakható eszközkészlet helyett használatra kész, egymással együttműködő generatív AI szolgáltatásokat adunk a szervezeteknek, amelyekkel gyorsabban és okosabban oldhatják meg üzleti problémáikat.

Modellek egyszerű testre szabása

A szövegek előállításával, összegzésével és összehasonlításával összefüggő feladatok elvégzéséhez a menedzselt szolgáltatással a felhasználók API hívásokkal érhetik el a Cohere és a Meta Llama 2 legújabb modelljeit. A generatív mesterséges intelligenciát a vállalatok emellett szigorú adatvédelemmel és -irányítással együtt saját technológiai környezetükbe is könnyen és biztonságosan építhetik be, mondta az Oracle.

Ügyfelei ezeket a modelleket saját adataikkal finomíthatják tovább a RAG (retrieval augmented generation) optimalizációs módszerek segítségével. A jelenleg béta változatban elérhető OCI Generative AI Agents szolgáltatás például RAG ügynököt kínál, amely az LLM-ek és az OCI OpenSearch alapú vállalati kereső teljesítményét ötvözi, hogy a vállalati adatokat felhasználva a kapott eredményeket, talált információkat jobban összefüggésbe helyezze. Az ügynök segítségével a felhasználók természetes nyelvi felületen keresztül érhetik el és kérdezhetik le a vállalati adatforrások eddiginél szélesebb körét - ehhez nem lesz szükségük speciális technikai képességekre, és az adatok pontos helyét, formátumát sem kell ismerniük. Az ügynökszolgáltatással kinyert információ még dinamikus adattárak mellett is mindig a legfrissebb lesz, és az eredmény az adatok eredeti forrására is hivatkozni fog.

Hirdetés

Ha a felhasználó például a betegszabadságokra vonatkozó HR szabályok összefoglalására utasítja az AI ügynököt, akkor az jelzi a modellnek, hogy a szabályzatokat tartalmazó belső dokumentumok állományában indítson keresést. A modell ezt követően a RAG képességek segítségével kinyeri a releváns paragrafusokat, majd ezek alapján természetes nyelven megfogalmazott választ generál a felhasználó számára, amelyben a forrásdokumentumokra mutató hiperhivatkozásokat is elhelyezi. A felhasználó a szabályokra vonatkozó további kérdéseket is feltehet, és az AI ügynök azokra is a párbeszéd kontextusába illeszkedő válaszokat fog adni, ezáltal a pontos és részletes tájékoztatást adó emberi párbeszédhez hasonló élményt teremt, mondta az Oracle. A szolgáltatás jövőbeni kiadásaiban az AI ügynököt a felhasználó ezen a ponton többek között arra is utasíthatja majd, hogy szerkessze az előkeresett, eredeti dokumentumokat, vagy a HR rendszerben navigálva más frissítéseket végezzen.

Míg a szolgáltatás béta változata az OCI OpenSearch keresőt támogatja, a későbbi kiadások a tervek szerint az adatkereső és -összesítő eszközök széles körével is együtt fog működni, valamint az AI Vector Search révén hozzáférést ad az Oracle Database 23c adatbázishoz és a Vector Store által a MySQL HeatWave menedzselt adatbázis-szolgáltatáshoz. A vállalatok így maguk is ügynököket építhetnek, amelyekkel automatizálhatják interakcióikat az Oracle és más szállítók alkalmazásaival, illetve a kapott eredmények alapján meghatározott intézkedéseket tehetnek. Az Oracle emellett SaaS alkalmazásaihoz - közöttük a Fusion Cloud Applications Suite, NetSuite és az iparági Oracle Health alkalmazásokhoz - előre felépített ügynöki interakciókat is kínálni fog.

- Menedzselt szolgáltatásával az Oracle a generatív mesterséges intelligenciát a vállalatok munkaterheléseihez viszi, adataikat így nem kell külön vektoralapú adatbázisba tölteniük - mondta Ritu Jyoti, az IDC alelnöke és kutatásvezetője. - A generatív AI egységes architektúrájával, amelyet az autonóm adatbázistól kezdve a Fusion SaaS alkalmazásokig teljes ökoszisztémájával integrált, az Oracle oda viszi a mesterséges intelligenciát, ahol a vállalati adatok exabájtokban mérhető, hatalmas mennyisége eleve megtalálható, legyen szó felhőalapú adatközpontokról vagy helyi környezetekről. A szervezetek ezáltal sokkal egyszerűbben vezethetik és illeszthetik be a generatív mesterséges intelligenciát meglévő üzleti működésükbe.

Gyors műveletek adatkutatáshoz

Oracle CloudWorld 2023: AI a technológia minden rétegében

Mesterséges intelligencia infrastruktúráját felhőalapú alkalmazásainak átfogó portfóliójával kombinálva az Oracle a vállalatok technológiába vetett bizalmát erősíti. Az ERP, HCM, SCM és CX alkalmazásokba épített generatív AI által a felhasználók ugyanis meglévő üzleti folyamataikon belül férhetnek hozzá a legújabb, innovációs előnyt adó szoftverképességekhez. A szállító emellett adatbázisaiba is beépítette a generatív mesterséges intelligenciát, a szervezetek így maguk is készíthetnek AI alapú alkalmazásokat. Az Autonomous Database Select AI szolgáltatással például felgyorsíthatják az alkalmazásfejlesztés folyamatát, vagy saját, vállalati adataikat a generatív mesterséges intelligencia hatékonyságával és "kreativitásával" kombinálva új üzleti megoldásokat hozhatnak létre.

További újdonság, hogy az Oracle OCI Data Science menedzselt platformszolgáltatását is új képességekkel bővítette, hogy ügyfelei a nyílt forráskódú könyvtárak - például a Hugging Face Transformers vagy a PyTorch - segítségével még könnyebben építhessenek, taníthassanak, telepíthessenek és menedzselhessenek nagy nyelvi modelleket. A februártól béta változatban elérhető OCI Data Science AI Quick Actions például no-code hozzáférést ad a Meta, a Mistral AI és más szolgáltatók nyílt forráskódú LLM-jeihez. A válogatott modelleket a szervezetek így kiértékelhetik, finomhangolhatják és saját adataikkal telepíthetik, de az OCI Data Science Quick Actions emellett felhasználóbarát munkafolyamatok, integrált telemetriák és vizualizációk, valamint egyszerűsített végrehajtási folyamatok tárházával is segíti az adatkutatók munkáját.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.