Túzokdörgéstől az óriásbábokig – hétvégi programajánló

Fotó: Kövér Béla Bábszínház

Beindult a programdömpig, Szentendrén a kulturális események lesznek a középpontban a szombaton induló tavaszi fesztiválon, Szegeden óriásbábokkal futhatunk össze, Mágoron bakancsos túrán a túzokdürgés nyomába eredhetünk, és a bor rajongói sem maradnak izgalmas program nélkül.

Több száz bor az évindító Winelovers Grand kóstolón

Több mint 150 magyar bor- és pezsgőmárka vesz részt összesen 700 tétellel az 2024-es Winelovers Grand évindító kóstolón, amelyen nemzetközi pincészetek további mintegy 100 bora is kóstolható lesz április 6-án a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

A Winelovers Grand idén is széles betekintést nyújt a borok világába: könnyedebb fehérborok, rozék és gyümölcsös vörösborok mellett hagyományos eljárással készült pezsgők, hordóban érlelt, testesebb vörösborok, valamint természetes édes borok, tokaji aszúk is szép számmal lesznek kóstolhatók a standoknál – tájékoztatták az MTI-t a szervezők. Közleményük szerint a legnagyobb választékot felvonultató Trifecta Teremben az érdeklődők a kóstolás mellett a hazai borászokkal találkozhatnak, a Csúcsborok és nemzetközi borok termében pedig külön asztalnál ülve tesztelhetik a borokat.

Új óriásbábokat mutatnak be Szegeden

Fotó: Kövér Béla Bábszínház

Új óriásbábokat mutatnak be április 7-én, vasárnap délután Szegeden, a hatalmas figurákat az ország bábszínházainak munkatársai készítik el az előző napokban. A szegedi bábszínház óriásbábjai az elmúlt években elmaradhatatlan résztvevőivé váltak a város gyermekeket megszólító szabadtéri rendezvényeinek. A több színész által mozgatott ponttyal, kérésszel, sirállyal vagy az egykor folyami áruszállításra használt bőgőshajót formázó óriásbábbal rendszeresen felvonulnak Szeged utcáin, fesztiváljain. A hatalmas bábok gyűjteménye most több újabb darabbal bővül.

A Kövér Béla Bábszínház április első hetén helyszínt ad az ország összes bábszínházából érkező bábkészítőknek, bábtervezőknek, akik négynapi munkával óriásbábokat készítenek, a Tisza eredetéről szóló mondákat alapul véve. A szakmai workshopot Kocsis Eszter, Hoffer Károly és Palya Gábor tervezők vezetik, a részt vevő alkotók szakmai fejlődését és a bábkészítő szakmában dolgozók együttműködését erősítve.

A bábművészek az elkészült figurákkal vasárnap játékos, közösségi eseményre invitálják a szegedieket és a városba látogatókat. A Móra Ferenc Múzeum elé érkezők nem csupán nézői lesznek a különleges produkciónak, mivel a színészek a közönség közreműködésével teremtik meg a Tiszát. A közösen létrehozott folyót az óriásbábok feltűnése változtatja meg: megérkezik egy csacsi, aki kijelöli a Tisza medrének vonalát, amely ettől lesz csak igazán kanyargós. Besétál a két szépséges, könnyező leány, a Szőke Tisza és a Fekete Tisza, de még óriás medvék is előbukkannak, és megborzolják a folyó sodrását. Az előadás valóban a közönséggel együtt jöhet létre, a nézők az óriásbábok megjelenésére hol haragvó, hol lágy Tisza folyót alkotnak.

A program nemcsak az ország bábszínházai közös projektjének záróakkordja lesz, hanem más szegedi művészek is bekapcsolódnak majd. A bábok megérkezését Gajda Ámos szaxofonjátéka kíséri, a téren pedig a Szegedi Szimfonikus Zenekar rézfúvósai adják a Tisza aláfestő zenéjét Dubóczky Gergely vezénylésével.

Bakancsos túra Mágoron túzokdürgés idején

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

„Tavaszi sétánkon a mágori pusztán keressük nemzeti parkunk címermadarát, hogy együtt lessük meg a túzokdürgés felejthetetlen pillanatait. A tavaszi legelőkön sok egyéb madárfajt is láthatunk majd: bíbiceket, nagy godákat, sárszalonkákat és piroslábú cankókat, de olyan ritka ragadozó madarak is előfordulhatnak, mint a kerecsensólyom, vagy a parlagi sas.” – így hív szombati kirándulásra, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

INFÓ Időpont: szombat, 8.00-13.00. Helyszín/találkozó: KMNPI megfigyelőtornya Részvételi díj: Felnőtt: 1.500,- Ft/fő; Diák, nyugdíjas 1.000,- Ft/fő Információ, jelentkezés: Tóth Imre természetvédelmi őrkerület-vezetőnél (+36 30 645 0613) A túra hossza: 6 km

Indul a Szentendrei Tavaszi Fesztivál

Április 6. és 21. között rendezik meg idén a Szentendrei Tavaszi Fesztivált. A nyitóeseménynek április 6-án a MűvészetMalom ad helyet, ahol Veszélyes csillagzat alatt címmel az 1945 és 1948 között működő, a huszadik századi magyar művészettörténetben jelentős szerepet betöltő, nagy hatású művészcsoport, az Európai Iskola munkásságát mutatja be a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC).

Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, hegedűs, zeneszerző a Szentendrei Tavaszi Fesztiválról tartott sajtótájékoztatón Szentendrén, a Ferenczy Múzeumi Centrum Mûvészet
MTI/Purger Tamás

A MűvészetMalom tereiben 1200 négyzetméteren lesz látható a tárlat, amelyen mintegy 250 művet fognak kiállítani, köztük Korniss Dezső Tücsöklakodalom című munkáját. Lauter Éva elmondta, hogy a kiállítás saját anyagra épül, emellett 34 kölcsönző partnerük is van. Közülük hat külföldi, a többi pedig magyarországi közgyűjtemény, galéria és magángyűjtők.

Az április 6. és 21. között zajló rendezvénysorozatban látható lesz Náray Erika és Nyári Krisztián zenés irodalmi estje, Szalontay Tünde önéletrajzi ihletésű monodrámája, Grecsó Krisztián életrajzi stand-up estje, valamint Rohmann Ditta és Szirtes Edina Mókus koncertje gordonkára és hegedűre. Az idei év újdonsága a Színházból múzeumba akció, amelynek keretében a fesztivál színházjegyeivel a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításai is megtekinthetők egész áprilisban.

A programokról részletek itt olvashatók.