eur:
389.45
usd:
363.72
bux:
68068.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Káel Csaba Nádasdy Kálmán-díjas rendező, érdemes művész, a Müpa vezérigazgatója a Művészetek Palotájában (Müpa) 2020. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Káel Csaba az Arénában: az arab után bemutatjuk Bartók Béla török kapcsolódását is

Április 5. és 14. között negyedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Bartók Tavasz Művészeti Heteket. Az InfoRádió Aréna című műsorában Káel Csaba, az összművészeti fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója beszélt a részletekről.

Mondhatni, már hagyomány, illetve hagyományosan jegyzett összművészeti fesztivál a Bartók Tavasz, hiszen negyedik alkalommal rendezik meg idén - most péntektől a jövő hét végéig -, szinte az őszi Liszt Ünneppel párban. Káel Csaba, a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, a Bartók Tavasz tulajdonképpen "tovább is viszi a valamikori Tavaszi Fesztivál örökségét".

"Egy összművészeti városi fesztiválról van szó, tehát nemcsak a Müpában vagyunk jelen, hanem Budapest számos pontján, kulturális testvérintézményeinkben, és olyan szempontból is lényeges, hogy talált magának egy olyan brandet, ami úgymond az asztalon hevert, és ez nem más, mint a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze, Bartók Béla neve - de nemcsak a neve, hanem a személyisége, a műalkotásai és az inspirációja is a korunkra. Ezt azért szoktam sokszor aláhúzni, mert

nem egy olyan fesztiválról van szó, ahol bemutatjuk Bartók összes darabját, hanem különböző művészeti ágakban megmutatjuk, hogy milyen gyökérzetből ered ez, tehát a népművészeti, népzenei gyökereit mutatjuk, annak a mai vonatkozásaival,

hiszen világzenei fesztivállal a Ritmo Budapest is kapcsolódik ehhez" - részletezte Káel Csaba.

Idén mivel török-magyar kulturális év van, ezért Bartók török gyűjtéseire koncentrálnak. Erről a nyilvánosság eddig méltatlanul keveset is tudott, Bartók Béla neve ugyanis az emberek fejében leginkább a magyar népzene gyűjtésével és saját kompozícióival kapcsolódik össze, pedig vannak arab és török gyűjtései, amelyek - főleg utóbbi - zenetörténeti jelentőségűek.

Mint Káel Csaba felidézte, a dubaji világkiállításon volt a magyar jelenlétnek egy záróprogramja, amely hatalmas sikert aratott, ezen felbuzdulva mutatják most be az arab után a "török viszonyt".

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×