eur:
389.65
usd:
364.04
bux:
68210.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
III. Károly brit király beszédet mond a francia parlamentben Párizsban 2023. szeptember 21-én. A brit uralkodó és felesége háromnapos látogatáson tartózkodik Franciaországban.
Nyitókép: MTI/AP/AFP Pool/Emmanuel Dunand

Így segíthet Károly király a lábadozó Katalinnak

„Mindent tőlem telhetőt megteszek” – ezt mondta Károly király, amikor húsvétvasárnap megjelent a nyilvánosság előtt. Az angol uralkodó ezzel akarta jelezni, hogy nem kell aggódni a monarchia miatt, miközben lépésével kisegítette rákkal kezelt menyét, Katalin hercegnőt.

A Buckingham Palota – a brit királyi család tanácsadói – szerint „jelentős lépés”, hogy a rákkal kezelt Károly király a húsvéti ünnepek idején megjelent a nyilvánosság előtt. A király közel két hónapja szünetelteti nyilvános programjait, bár irodájában dolgozik.

Az uralkodó egy vasárnapi misén vett részt Windsorban, a királyi család Londonhoz közeli rezidenciáján. Károly és felesége, Kamilla királyné mosolyogva és a nézelődő tömeg felé integetve lépett be a Szent György kápolnába.

A szertartás után Károly az utcán kezet rázott és beszélgetett az összegyűlt érdeklődőkkel, akik közül sokan jókívánságaikat fejezték ki neki. Ez volt az első nyilvános megjelenése azóta, hogy néhány hónapja nyilvánosságra hozta, rákkal kezelik.

Az egyik rajongó, akivel kezet fogott, „mielőbbi felgyógyulást” kívánt neki,

amire azt mondta, hogy minden tőle telhetőt megtesz. Egy királyi kommentátor szerint Károly a megjelenéssel szeretett menyének, a szintén rákkal kezelt és a miséről az idén távol maradt Katalin hercegnének is jó szolgálatot tett.

Joe Little, a Majesty (Fenség) című magazin szerkesztője szerint Károly megjelenése elvonja a figyelmet Katalinról, aki mindössze egy hete fedte fel a titkot, hogy őt is rákkal – ahogy fogalmazott: megelőző kemoterápiával – kezelik.

Azt, hogy Katalinnak konkrétan milyen rákja van, nem hozták nyilvánosságra. Joe Little szerint Károly vasárnapi nyilvános programja válasz azokra a vádakra, amelyek szerint az angol királyi család „válságon, egy instabil időszakon megy át... szerintem ezt eltúlozták. A mostani megjelenés megnyugtatja az embereket, hogy minden rendben megy”.

Little szerint Károly nem állt volna ki a nyilvánosság elé, ha orvosai ezt nem akarták volna.

„Világos, hogy elég jól érezte magát ehhez, ami nagyon bátorító jel” – fejtegette. Hozzátette: szerinte az emberek elfogadják, hogy Katalin, a férje, Vilmos walesi herceg és a gyerekeik „most együtt töltik a húsvéti szünetet és hogy el kell vonulniuk egy kicsit... nem, hiszem, hogy a király konkrétan rájuk gondolva jelent meg a nyilvánosság előtt, de persze segített vele” – mondta.

A brit újságok kommentoldalain azonban nem csak a jóakarók hallgatták a hangjukat. Republikánus érzelmű britek írták: jobb lenne, ha teljesen felszámolnák a Monarchiát, amely „évszázadokon át az emberek pénzéből élt”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×