eur:
389.45
usd:
363.53
bux:
68005.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Féltucatnyi országban autóelkobzás vár a gyorshajtókra

Ausztriában egy hónapja elvehetik az autót, ha valaki túlságosan gyorsan hajt. A szomszédos ország azonban nem egyedi ebben a tekintetétben.

A gyorshajtás kemény szankcionálásáról már többször beszámoltunk, sőt már magyar autós is lebukott Ausztriában.

A kreszvaltozsas.hu azonban összeszedte azokat az országokat, ahol hasonló szankciók várnak a felelőtlen sofőrökre.

Ausztria mellett Svájcban, Olaszországban, Dániában, valamint Lengyelországban is elkobozhatják és elárverezhetik az autót egyes közlekedési kihágások miatt.

Olaszországban évek óta szigorúan büntetik az ittas vezetést. Ha a kiszűrt sofőr vérében az alkoholszint meghaladja a 1,5 ezreléket, a járművet lefoglalják és elárverezik.

Feltéve, hogy a sofőr az autó vagy a motorkerékpár tulajdonosa. Ellenkező esetben csak elkobozzák a járművet, de visszaadják az autókölcsönzőnek vagy a tulajdonosnak.

Svájcban néhány éve került címlapra egy férfi, akit a Gotthárd-alagútban 200 km/órás sebességgel üldöztek a rendőrök. Őt akkor 30 hónapos börtönbüntetésre ítélték.

Dániában az "őrült vezetés" kategóriába azok a gyorshajtók tartoznak, akik több mint 100 százalékkal túllépik a megengedett sebességet. Akkor is elkobozható ott az autó, ha két ezrelék vagy annál nagyobb a véralkoholszintje a sofőrnek, illetve ha alkohol vagy kábítószer hatása alatt okoz súlyos személyi sérüléssel járó balesetet. Függetlenül attól, hogy kié az autó. 2021 áprilisa és 2023 júliusa között a dán igazságügyi minisztérium 2500 elkobzott járműről számolt be.

Lengyelországban az autók elkobzása 1,5 ezrelék véralkoholszintnél lehetséges, de 0,5 ezreléknél is lehetőséget ad rá a szabályozás, amennyiben a sofőr balesetet okoz.

Németországban járművük elkobzásával fenyegetik az illegális autó- vagy motorverseny résztvevőit. A rendőrség a járműveket lefoglalja és bizonyítékként használja fel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a sofőr soha nem kapja vissza az autóját vagy a motorkerékpárját.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×