SG.hu

A mesterséges intelligencia iránti érdeklődés felhajtja a memóriaárakat

A Micron nagyon örül a piaci fellendülésnek, a mesterséges intelligencia iránti érdeklődés a vállalat bevételeinek megugrását okozta. A vásárlóknak a jövő évre vonatkozóan emelkedő memóriaárakkal kell szembenézniük.

Az memóriagyártó 5,82 milliárd dolláros bevételt jelentett a február 29-én zárult 2024-es pénzügyi negyedévről, ami több mint 50 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A bevétel, a bruttó árrés és az egy részvényre jutó eredmény "jóval a Micron saját előrejelzési tartományainak felső határa felett" volt, ami a "sokkal jobb piaci körülményekre" utal, amelyek segítettek abban, hogy a cég egy negyedévvel korábban térjen vissza a nyereségességhez, mint azt az iparági megfigyelők várták. A Micron részvényei szárnyalnak, 18 százalékkal erősödtek a tegnapi folyamán.

A Micron DRAM és NAND memóriatermékei iránti megnövekedett keresletet a mesterséges intelligencia őrület hajtja, amely a piacot a nagyobb teljesítményű, felturbózott konfigurációjú rendszerek felé fordította. "A piaci feltételek javulása több tényező összejátszásának köszönhető, köztük az erős MI szerver keresletnek, a legtöbb piacon egészségesebb keresleti környezetnek és az iparágon belüli kínálatcsökkentésnek" - mondta Sanjay Mehrotra elnök-vezérigazgató a vállalat eredménybeszámolóján. "A mesterséges intelligencia szerverek iránti kereslet a HBM, a DDR5 és az adatközponti SSD-k gyors növekedését ösztönzi, ami szűkíti a DRAM és a NAND élvonalbeli kínálatát" - tette hozzá. Ez "pozitív hullámhatást" eredményez az árazásra az összes memória- és tárolási terméknél, mondta Mehrotra. A Micron előrejelzése szerint a DRAM és a NAND árazása a 2024-es naptári év során növekedni fog, ami a vállalat 2025-ös pénzügyi évében nagyobb bevételhez és nyereségességhez vezet.

Ugyan a memóriaárak emelkedése nagyobb nyereséget jelent a Micronhoz hasonló vállalatok számára, de olyan vásárlókat sújt, akiket az elmúlt években megemelkedett infláció már eddig is megszorongatott. "A mesterséges intelligencia által vezérelt többéves növekedési fázis nagyon korai szakaszában vagyunk, ez a technológia az üzleti élet és a társadalom minden területét át fogja alakítani" - vélekedett Mehrotra. "A memória- és tárolási technológiák kulcsfontosságú eszközei az MI-nek mind a képzési, mind a következtetési munkaterhelésekben. A Micron jó pozícióban van ahhoz, hogy kihasználja ezeket a trendeket mind az adatközpontban, mind a kisebb gépeknél. Úgy látjuk, hogy a Micron az egyik legnagyobb haszonélvezője a félvezetőiparban ennek az MI által vezérelt többéves növekedési lehetőségnek" - mondta.


Sanjay Mehrotra Biden mellett - a Micron is több milliárd dolláros támogatásban reménykedik

Példaként Mehotra rámutatott az Nvidia e heti bejelentésére, miszerint a Blackwell GPU-architektúrán alapuló új termékek 33 százalékkal többbb HBM3E memóriával rendelkeznek, amelyekből a Micron most kezdte meg a nagy volumenű szállítást. "A 2024-es naptári évre már elfogyott a HBM, és a 2025-ös kínálatunk túlnyomó többségét is már kiosztottuk" - tette hozzá Mehotra. A Micron második negyedéves bevételei nagyrészt a DRAM-okból származnak, amelyek 4,2 milliárd dollárral a forgalom 71 százalékát tették ki. A NAND 1,6 milliárd dollárral a bevétel 27 százalékát tette ki, és itt ugyan szállítások mennyisége minimálisan csökkent, de az árak több mint 30 százalékkal ugrottak.

Murphy szerint a harmadik pénzügyi negyedévre előre tekintve a DRAM szállítások várhatóan mérsékelten csökkennek, a NAND esetében pedig némileg emelkednek. "Miközben a kereslet továbbra is javul, a kínálat korlátozott, különösen az élvonalban". A Micron a harmadik negyedévre újabb árbevétel-ugrást prognosztizál, ami plusz-mínusz 200 millió dollárra, 6,6 milliárd dollárra emelkedik. A Micron a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó terveiben állami támogatással (a CHIPS-törvény szerint) is számol - erősítette meg a vezérigazgató. "A tervezett idahói és New York-i projektjeinkhez elegendő CHIPS-támogatást, beruházási adókedvezményt és helyi ösztönzőket kell kapjunk, hogy a tengerentúli terjeszkedéshez képest a költségkülönbséget kezelni tudjuk" - mondta. Az amerikai kereskedelmi minisztérium a héten 8,5 milliárd dollár közvetlen támogatást és legfeljebb 11 milliárd dollár hitelt ítélt meg az Intelnek bővítési terveihez, de arról egyelőre nincs hír, hogy a Micron mire számíthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba161 #2

    De ne felejtsd, ott van az izlandi vulkánkitörés...
  • Kotomicuki #1
    Még szerencse, hogy nem árvíz, vagy földrengés...