SG.hu

Huszasával csomagolt mobiltelefon-készleteket árusítanak bűnözőknek

A kínai okostelefon-farmokon több ezer csupasz alaplapból álló rendszerek dolgoznak, amelyekkel tömegesen kommentelnek vagy felhúzzák egy honlap rangját a keresésekben.

Kínai feltörekvő cégek okostelefon-alaplapokat, és az ezek méretarányos működtetéséhez és kezeléséhez szükséges készleteket árulnak olyan csoportok üzemeltetőinek, akik ezeket különböző csalások és bűncselekmények elkövetésére használják - derült ki a China Central Television (CCTV) állami televízió egy műsorából. A riportban láthatóak olyan vázak, amelyek egyenként 20 okostelefon-alaplapot tartalmaznak, és egy olyan monitorhoz vannak csatlakoztatva, amely mind a 20 egység képernyőjét megjeleníti. A felvételen egy adatközpont is látható, tele állványokkal, amelyek mindegyikében több ilyen alváz és akár 1000 okostelefon is szorgoskodik.


Egy húsz darabos mobiltelefon-alaplap készlet

A telefonok mindegyike egyedi fiókhoz van bejelentkezve, és az üzemeltetők ügyelnek arra, hogy gyakran változtassák IP-címüket - hogy elkerüljék az online platformok vagy a szabályozó hatóságok beavatkozását. A telefonokat ugyanis olyan célokra használják, mint például hamis kommentek vagy like-ok közzététele, linkekre kattintás SEO-javítási céllal vagy hamis megrendelések leadása az e-kereskedelmi oldalakon. Az üzemeltetők állítólag 3 000 RMB (150e forint) és 6 000 RMB (300 e forint) közötti összeget kérnek egy 20 okostelefonos rendszerért.


Ezeket a dobozokat szorgos munkáskezek rakják össze

A műsorban szerepel egy olyan létesítmény vezetője, amely a lecsupaszított okostelefonokat és a kísérő szolgáltatásokat bérli. A CCTV-nek elmondta, hogy nem ismeri az ügyfelei személyazonosságát és nem is szándékozik megkérdezni azt. A riport kiemeli, hogy ez a fajta telefonüzlet egyértelműen illegális; sérti a kínai távközlési szabályozás 53. cikkelyét, amely előírja, hogy a nyilvános távközlési hálózathoz csatlakozó távközlési, rádió- és hálózati berendezéseknek meg kell felelniük a nemzeti szabványoknak és hálózati hozzáférési engedélyt kell szerezniük.


A készülékek egyetlen monitorról vezérelhetők

Egy helyi lap, a Jiemian News arról számolt be, hogy a nagy e-kereskedelmi platformok, mint a Taobao és a Poinduoduo blokkolták azokat a keresőkifejezéseket, amelyek segítenék a vásárlókat a telefonfarmok, illetve az általuk üzemeltetett készletek építőinek megtalálásában. Persze ez csak minimálisan nehezíti meg a vevők dolgát, akiknek egyes cégek még olyan menedzsmentszoftvereket is kínálnak, amelyek lehetővé teszik a képernyőtükrözést, a készülékek távoli elérését és a fájlátvitelt. Mások a hardvertől való függőség csökkentése érdekében felhőalapú okostelefonokat kínálnak.


Ezek a készletek ezer darabos farmokká is összekapcsolhatók

Egyes gyártók szívesen bemutatják beállításaik jogszerű felhasználási módjait. Az egyik cég csoportvezérlési technológiáját játékfejlesztési és tesztelési eszközként írja le, mivel az több felhasználót tud szimulálni. Ennek ellenére a Jiemian News arról számolt be, hogy a mobiltelefon-alaplapokkal kapcsolatos üzletekkel foglalkozó vállalkozások több mint 23 százalékát beperelték már, de kevesebb mint három százalékuknak kellett közigazgatási büntetéssel szembenéznie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!