2024. április 27. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2024. március 21. 13:17

Csökkenő fagyveszély

A hét elején érkezett lehűlés egyre nagyobb területen okozott hajnali fagyokat, keddről szerdára virradóra már csaknem országszerte fagypont alatti hőmérsékletek állították komoly fagyvédelmi feladatok elé a gyümölcstermesztő gazdákat. Gyenge fagyok még csütörtök reggel is sokfelé előfordultak, a hét további részében azonban enyhébb éjszakák várhatók, de a fagyveszély még nem múlik el. A jövő hét első felében ismét számítani lehet olyan éjszakákra, amikor kevéssel 0 fok alá csökken a hőmérséklet.

A mögöttünk álló héten a megelőző időszakhoz képest szárazabb, és kevésbé enyhe időjárásban volt részünk. Kevés csapadék csak a hétvégén hullott, a legtöbb helyen 5 mm alatt maradt a mennyisége (1. ábra). Február utolsó és március első két dekádjának csapadékösszege csak az északnyugati és az északi országrészben haladja meg a sokéves átlagot, hazánk jelentős részén 10-30 mm-rel elmarad attól (2. ábra). A 90 napos csapadékmennyiség is hasonló területi eloszlású, itt a hiány az Alföldön és a Dunántúl délkeleti felén a 20-50 mm-t is eléri (3. ábra). A talaj felszín közeli része március első felében sokfelé átnedvesedett, azóta azonban veszített nedvességtartalmából, az Alföldön és a Dunántúl keleti felén sokfelé kimondottan száraz (4. ábra). Ez az évnek ezen időszakában azért sem jó, mert a száraz felszínek fölött a derült, szélcsendes éjszakákon jobban le tud hűlni a levegő, mint a nedvesebb felszín fölött. A középső talajréteg még országszerte jó nedvességellátottságú, a fél méternél mélyebb réteg pedig továbbra is telített állapotban van.
A hőmérséklet kissé alacsonyabban alakult a március első felében már megszokottnál, a sokéves átlagnál „csak” 1-3 fokkal volt melegebb. A hűvös levegő beáramlása már vasárnap elkezdődött, hétfőn és kedden pedig többfelé csak 10 fok körül vagy kevéssel afölött alakultak a maximumok. Éjszakánként a hét első felében a derült, szélcsendes helyeken hűlt fagypont alá a levegő, szerdán az ország túlnyomó része ilyen volt, ekkor helyenként -5 foknál is alacsonyabban alakult a hőmérséklet (5. ábra). Szerdától ismét melegedés kezdődött. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet a múlt hét második felében már nagy területen meghaladta a 10 fokot, azóta azonban 7-9 fokra esett vissza (6. ábra).      

Az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, jó állapotban vannak, már látványos fejlődésnek indultak. A kalászosok és az őszi káposztarepce szárba indult (7. ábra), utóbbin a zöldbimbósvirágzat is megjelent már (8. ábra). Az Alföldön, főleg az északi részén még mindig vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csak lassan csökken. A vetések az enyhe télen megsínylették a tartós vízborítást, a belvízfoltokban már sokfelé kipusztultak.
Egyre több gyümölcsfa fakad, virágzik, több héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az elmúlt napok fagyos éjszakáin fagyvédelem nélkül a korai csonthéjasok jelentős fagykárokat szenvedtek. A kajszi például a virágzás fenológiai fázisában -2, -3 Celsius foknál erősebb fagy estén már károsodik, szerdán pedig nagy területen hűlt le ennél jobban a levegő.
A növényvédelemre az idén különösen nagy gondot kell fordítani, mert a télen a kórokozókat és a kártevőket csak kis mértékben tizedelte meg a fagy.

Az elmúlt egy hétben csak kevésszer esett, a számított levélnedvesség-tartam (amikor vizes volt a növények levélzete) alacsonyan alakult, a legtöbb helyen az időszak kevesebb, mint 10%-át tette ki (9. ábra). Növényvédelmi szempontból ez kedvezőnek tekinthető, a gombás megbetegedések terjedésének ez a száraz időszak nem volt jó. Az előttünk álló napokban azonban többször is várható csapadék, a növényvédelemre nagy figyelmet kell fordítani!

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (10. és 11. ábra). Augusztus legvégén az ország nagyobb részén jelentős csapadék hullott, az akkor elvetett őszi káposztarepce így szépen ki tudott kelni. Ez után száraz időszak következett, a később a földbe került magok csak nagyon lassan indultak fejlődésnek. Újabb jelentős csapadék csak szeptember 24-25-én érkezett, mely már szinte életmentő volt a repce számára. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző többnyire száraz idő és nem túl száraz talaj kedvező körülményeket teremtett. Október utolsó dekádjától kimondottan csapadékosra fordult az idő, és bár az Alföldön kevesebb esett, mint a Dunántúlon és az északi tájakon, az esős, ugyanakkor enyhe időjárás országszerte igen kedvező feltételeket teremtett a korai fejlődéshez. November közepétől egyre nőtt a belvizes területek kiterjedése, kezdetben az Alföldön, majd másfelé is. A csapadékos idő egész novemberben és december első felében is folytatódott, de a belvízfoltok ezután sem csökkentek, a tartós vízborítás pedig nem tett jót a kultúráknak. December második felében a Dunántúl északi felében esett nagy mennyiségű csapadék, másfelé a korábbiakhoz képest szárazabb idő következett. Januárban és februárban csapadékosabb és száraz időszakok váltakoztak, de összességében jóval kevesebb esett, mint az előző hónapokban, nagy területen az átlagnál is kevesebb, de a belvízfoltok kiterjedése csak lassan csökkent. Hó alig érkezett a télen, így tartós hóréteg sem alakult ki. Március első két dekádjában inkább csak a nyugati országrészben esett nagyobb eső, a talaj fölső rétege egyre többfelé kezd kiszáradni. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az Alföldön 30-60, a Dunántúlon és az északi országrészben 120-140 mm-rel haladja meg az optimális értéket, de a többlet egyre csökken.
A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul a rekordmeleg ősz és szintén enyhe tél hatására. Január második hetében érkezett csak igazi hideg levegő hazánkba, de az is csak -10 Celsius fok körüli éjszakai fagyokat okozott, február elején pedig beköszöntött a tavasz, gyakran áprilist idéző hőmérsékletek voltak jellemzőek a hónap során. A hőösszeg jelenleg több, mint kétszerese az ideálisnak, a növények fejlődési állapota hetekkel megelőzi a szokásosat.

A folytatásban is több időjárási front vonul át fölöttünk, ezért változékony időben lesz részünk. Pénteken főként a középső országrészben várható gyenge eső, zápor, majd szombat estétől vasárnap estig többfelé kell csapadékra számítani, eleinte eső, majd zápor, esetleg zivatar formájában. Összességében a hét végéig 2-8 mm csapadék valószínű. Hétfőtől csökken a csapadékhajlam, kedden és szerdán száraz időre van kilátás. Összességében a legtöbb helyen a talaj felső fél méteres rétege tovább veszít nedvességtartalmából az előttünk álló egy hétben. A hőmérséklet szombatig tovább emelkedik, ekkor a legmelegebb órákban többfelé a 20 fokot is megközelíti, illetve eléri. Vasárnap egy hidegfront mögött ismét hidegebb légtömeg áramlik fölénk, így 5-6 fokkal visszaesik a hőmérséklet, de éjszaka még nem valószínű fagy. Hétfőn és kedden hajnalban hűlhet fagypont alá a levegő, de a jelenlegi számítások szerint nem nagy területen, és az e hetinél gyengébb fagyokra lehet számítani. Keddtől melegedés kezdődik, és a jövő hét közepén 16-21 fokos maximumok várhatók.   

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a HungaroMet honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

A HungaroMet Magyar Meteorológiai Nonprofit Zrt. az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer a HungaroMet mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2024. március 21.

* Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2024. március 20-ig (mm)


2. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 20-ig (mm)


3. ábra
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 20-ig (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2024. március 19-én (%)


5. ábra
Minimum hőmérsékletek 2024. március 20-án (Celsius fok)


6. ábra
5 cm-en mért talajhőmérséklet 2024. március 20-án (Celsius fok)


7. ábra
Őszi kalászos Miskolc térségében 2024. március 19-én (fotó: Kovács Attila)


8. ábra
Őszi káposztarepce zöld bimbós virágzattal Miskolc térségében 2024. március 19-én (fotó: Kovács Attila)


9. ábra
Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes
a vegetáció levele) a 2024. március 19. 7 órát megelőző 5 nap során (óra)


10. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2024. március 20-ig (részletes magyarázat a szövegben)


11. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2024. március 20-ig (részletes magyarázat a szövegben)