SG.hu

Elon Musk nyilvánosságra hozta chatbotja, a Grok kódját

Elon Musk nyilvánosságra hozta mesterséges intelligencia chatbotjának számítógépes kódját, ami a világ egyik leggazdagabb emberének fokozódó harcát jelenti az MI jövőjének irányításáért folytatott küzdelemben. Szerinte a nyílt megközelítés növeli a biztonságot, ugyanezért indított pert az OpenAI ellen.

Elon Musk új mesterséges intelligencia chatbotja, a Grok úgy lett megtervezve, hogy válaszai stílusa a "Galaxis útikalauz stopposoknak" című könyvet idézze, azaz fanyar válaszokat adjon a felhasználók kérdéseire. Az általa tavaly alapított az xAI cég terméke bár független az X nevű közösségi médiaplatformtól (a volt Twittertől), de annak felhasználóinak posztjait használták fel betanítására. Azok a felhasználók, akik előfizetnek az X prémium funkcióira, kérdéseket tehetnek fel a Groknak és válaszokat kapnak. A vállalat blogbejegyzése szerint a GitHubon közzétett fájlok "314 milliárd paraméteres Mixture-of-Experts modellt, a Grok-1 súlyait és hálózati architektúráját" tartalmazzák. A modell egy tavaly októberi ellenőrzési pontból származik, és nem esett át finomhangoláson "semmilyen konkrét alkalmazáshoz, például párbeszédhez". A modellt Apache 2.0 licenc alatt adták ki, amely lehetővé teszi a kereskedelmi felhasználást, de nem tartalmazza a betanításhoz használt adatokat, illetve a valós idejű adatok X-hez való kapcsolódását.

Azzal, hogy Musk a kódot mindenki számára elérhetővé és használhatóvá tette még jobban belemerült az MI-világban folyó vitába arról, hogy ez segíthet-e biztonságosabbá tenni a technológiát, vagy egyszerűen csak megnyitja azt a visszaélések előtt. Musk a nyílt forrás önjelölt híve, és tavaly ugyanezt tette az X ajánló algoritmusával, de azóta nem frissítette azt. "Még van mit tenni, de ez a platform már most is messze a legátláthatóbb és leginkább igazságkereső (tegyük hozzá, nem túl magas a mérce)" - írta Musk egy, az X ajánló algoritmusának nyíltságáról szóló kommentre válaszolva.

A lépés egyértelmű támadás a ChatGPT létrehozója, az OpenAI felé, amelyet a milliárdos nemrég beperelt, mert szerinte az megszegte ígéretét. Musk egykor alapítója volt az OpenAI-nak, és segített finanszírozni azt, majd néhány évvel később távozott. Szerinte egy ilyen fontos technológiát nem szabadna kizárólag olyan technológiai óriásoknak irányítaniuk, mint a Google és a Microsoft, amely az OpenAI szoros partnere.

A generatív MI forráskódjának nyilvánosságra hozása körüli vita az elmúlt évben felforgatta a technológiai világot. A Szilícium-völgy mélyen megosztott abban a kérdésben, hogy az MI alapjául szolgáló kódolás nyilvánosan hozzáférhető legyen-e. Egyes mérnökök azzal érvelnek, hogy a nagy teljesítményű technológiát meg kell védeni a betolakodóktól, míg mások ragaszkodnak ahhoz, hogy az átláthatóság előnyei meghaladják az ártalmakat. Grok kódjának közzétételével Musk határozottan az utóbbi táborba sorolta magát, és ez a döntés lehetővé teheti számára, hogy megelőzze azokat a versenytársakat, akiknek előnyük volt a technológia fejlesztésében.

A kód közzététele lehetővé teszi más vállalatok és független szoftverfejlesztők számára, hogy módosítsák és újra felhasználják azt saját chatbotjaik és MI-rendszereik létrehozásakor. A Meta, a Facebook és az Instagram anyavállalata is nyílt forráskódúvá tette az LLaMA-t, de a Google és a Mistral nevű francia startup is a nyíltság híve. (Fontos megjegyezni, hogy a Llama 2 ugyan ingyen használható, de a nagyfelhasználóknak fizetniük kell érte.) Az xAI megalapításakor Musk kijelentette, hogy annak küldetése a "valóság megértése". Novemberben azt mondta, az általa 44 milliárd dollárért megvett X-et finanszírozó befektetők 25 százalékos részesedéssel rendelkeznek majd az xAI-ban.

Álláspontja szerint semmilyen téma nem lehet tiltott a chatbotok számára, és "woke"-ként kritizálta azokat a vállalatokat, amelyek úgy irányítják technológiájukat, hogy elkerüljék a vitákat. "Ha egy mesterséges intelligenciát úgy programoznak, hogy mindenáron a sokszínűséget szorgalmazza, ahogy a Google Gemini tette, akkor mindent megtesz, hogy ezt az eredményt elérje, potenciálisan még embereket is öl" - írta Musk pénteki bejegyzésében. A nyílt forráskód körüli felhajtás egy része biztosan üzleti érdekekhez kötödik. Mivel az OpenAI a piacvezető, és a legerősebb és vitathatatlanul a legnépszerűbb chatbotot kínálja, semmi oka arra, hogy a kódját nyílttá tegye. Ezzel szemben Musk és az xAI azon dolgozik, hogy felzárkózzon, és megpróbálja kiegyenlíteni a versenyfeltételeket azáltal, hogy másokat is felkér a technológia fejlesztésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!