eur:
389.14
usd:
363.37
bux:
68140.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Network data streaming with packet.
Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images

Ha ez beválik, mindenki ilyet fog akarni a pendrive helyett

100 000 filmnek elegendő tárhelyet el tud képzelni?

Kínai kutatók olyan speciális, DVD-méretű lemezt fejlesztettek, amely tízezer Blu-ray lemeznek megfelelő adat – nagyjából 125 ezer gigabájt – tárolására alkalmas, írta meg a hvg.hu.

A Sanghaji Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói a Sanghaji Optikai és Finommechanikai Intézet szakembereivel együttműködve speciális, 3D-s tárolási módszerrel tudtak felvinn egy optikai lemezre egy petabitnyi, azaz 125 ezer GB adatot. Ilyen adatmennyiséget korábban tízezer Blu-ray lemezre vagy száz nagykapacitású merevlemezen lehetett tárolni.

Hogy könnyebben el lehessen képzelni ennek a jelentőségét:

egyetlen ilyen optikai lemez körülbelül 1,2 milliméter magas. A HHD-meghajtók tömbje, amely egy petabitnyi adatot tárolna, körülbelül 2 méter magas lenne.

Technikailag az újítás azért kiemelkedő, mert átlépték azt az eddigi határt, amely megszabja, hogy egy adathordozón fény segítségével milyen kicsinyre tehetők az adatok „pontjai” (vagy bitjei), ami viszont pedig, hogy mennyi adat fér el egy adott térben.

Mint a portál írja, az új lemez egy AIE-DDPR néven ismert speciális filmet használ. Ez olyan molekulákból áll, amelyek abszorbeálják a fotonokat, valamint a nagy fényérzékenységű molekulákat, hogy nanoméretű írott adatokat rögzítsenek. Ezzel a technikával rendkívül kicsi adatjeleket tudtak előállítani a kínai kutatók, amelyek lényegesen kisebbek, mint amit a diffrakciós határ normál esetben lehetővé tenne, megnövelve ezzel a tárolási sűrűséget.

Ha ez a technológia beválik, akár vissza is térhet vele a DVD-k kora. Ezek nagyon olcsók és tartósak, de a mai igényekhez képest gyenge az adatsűrűségük, ezért jó ideje nem használják már őket.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×