SG.hu

Megjelent a 6,2 GHz-es Core i9-14900KS, az Intel leggyorsabb processzora

Új lapka ül az Intel 14. generációs asztali gépcsaládjának trónjára, és egyben tökéletes példa arra, hogy már miért nem megahertzekben versenyeznek egymással a chipgyártók.

A régebbi PC-rajongók emlékezhetnek arra a '90-es évektől a 2000-es évek elejéig tartó szakaszra, amikor az egyre növekvő órajelek voltak a gyorsaság mércéi a processzorok teljesítményének terén. Az AMD is részt vett ebben, az akkori időkben ők adtak ki először 1 GHz-es órajelen ketyegő Athlont, majd a címet utána az Intel 2 GHz-nél visszavette. Az egyre nagyobb számok marketing ereje akkora volt, hogy az Intel Pentium 4 processzorai kifejezetten az órajelsebesség növelését helyezték előtérbe az órajelenkénti utasítások rovására.

A vállalat a 689 dolláros Core i9-14900KS modell megjelenésével újra felidézi a régi időket. Az i9-14900KS 6,2 GHz-es sebességre képes, ami egy kis előrelépés a legutóbbi generációs i9-13900KS és az i9-14900K modellekhez képest, amelyek 6 GHz-es órajelen teljesítettek. Más, a közelmúltban megjelent csúcskategóriás Intel asztali chipekhez hasonlóan ez is rendelkezik "Adaptive Boost" technológiával, amely lehetővé teszi a chip számára, hogy 100 Celsius fok eléréséig növelje az energiafogyasztást és a teljesítményt.

Az órajeleket leszámítva a Core i9-14900KS ugyanannyi magot/szálat tartalmaz, mint a Core i9-14900K. A 8 teljesítmény és 16 energiatakarékos magot tartalmazó lapka akár 32 szál támogatására is képes. Minden más, beleértve a 36 MB L3 gyorsítótárat és az Intel UHD 770 integrált grafikát ugyanaz maradt. A legfontosabb előnye, hogy a leendő vásárlóknak nem kell túlhajtaniuk a processzort, hogy elérje ezt az őrületesen magas, 6,2 GHz-es P-mag turbó órajelet, az Intel mindent megtett ezért, hogy dobozból kibontva nyújtsa ezt.


Ez a fajta órajelnövelés egyszerre lenyűgöző és fenntarthatatlan. Egyrészt az Intelnek sikerült még magasabbra tornásznia az órajeleket anélkül, hogy megváltoztatta volna az architektúrát vagy a gyártási folyamatot, így elérték a 12., 13. és 14. generációs processzorcsaládok többéves iterációjának csúcspontját. De egyben az i9-14900KS nevetséges mennyiségű energiát használ fel minimálisan gyorsabb teljesítmény eléréséhez, emlékeztetve minket a fizika törvényeire, amelyek miatt leállt a a megahertz háború.

Az Intel specifikációjában az i9-14900KS esetében 320 W-os TDP-szint szerepel, ami jelentősen magasabb, mint a Core i9-14900K 253 W-os TDP-je (bár a gyártók gyakran figyelmen kívül hagyják az Intel specifikációit, és lehetővé teszik, hogy a CPU-k gyakorlatilag korlátlan TDP-vel működjenek, és a hőszabályozásra támaszkodva megakadályozzák, hogy a processzorok megsüljenek). Az energiafelhasználás növekedése általában aránytalan a teljesítménynövekedéshez képest. Ilyen, csak dicsekvés okán megjelenő, de nem praktikus processzorok valószínűleg a jövőben is lesznek, de ez lehet a végállomás az Intel Core i9 márkanév, a 14. generációs Core processzorcsalád, az LGA 1700-as processzorfoglalat és a Raptor Lake processzorarchitektúra számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #9
    Mit nem értesz? Az MI-t? Szóval ha nem érted, akkor engedni kell...
  • Sirály12 #8
    Így is van, hátráltassuk a világ fejlődését amíg csak tudjuk, mert amit nem értünk, attól félni kell! A kriptót én sem szeretem, de az MI az más tészta. Az MI fejlődéséből annyit profitálhat az emberiség, hogy még csak megjósolni sem tudjuk jelenleg!
  • Tetsuo #7
    Első körben a videókártyák teljesítményét kellene felezni amellett, hogy az áramszolgáltató magasabb díjat vetne ki az informatikai felhasználásra. Kriptó, MI stb.
  • Macropus Rufus #6
    "Az 52.6 GHz-es 5G-s GSM rendszerekhez elvileg minimum 105.2 Ghz-es sampling aramkor kell es ezt a savot mar szinte minden modern mobiltelefon tamogatja."
    az 5G-s rendszerek nem GSM rendszerek. Az 5G az LTE és a NR szabványokat használja.
    52,6Ghz-es mobiljel az rádiófreki míg a cpu esetében a herzek meg nem. Egy 800Mhz-es cpu simán elbír egy 5Ghz-es jel feldolgozásával...




    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2024.03.17. 22:00:22
  • kvp #5
    "Lehet hogy durva a fogyasztasa, de azert erdekes lenne megtudni, tudja-e a 8 GHz-et, vagy 10-et."

    Megoldhato sokkal tobb is, csak nem gyarthato gazdasagosan. A belinkelt cikk szerint 2006-ban mar tudtak 192 Ghz-es szilicium aramkoroket is gyartani. Azota eltelt majd 20 ev.

    https://www.design-reuse.com/news/12644/umc-fabricates-highest-frequency-silicon-circuit-cmos-192-ghz-voltage-controlled-oscillator-push-push-voltage-controlled-oscillator-vco-designed-university-florida-reaches-192-ghz-frequency.html

    Ugyancsak 2006-bol, itt szo van germanium alapon a 700 Ghz-rol is:
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0961129006717136

    Az 52.6 GHz-es 5G-s GSM rendszerekhez elvileg minimum 105.2 Ghz-es sampling aramkor kell es ezt a savot mar szinte minden modern mobiltelefon tamogatja. Tehat hagyomanyos processzorban nem biztos, hogy elerheto a 700 Ghz, de feldologozo segedaramkorben biztosan es szinte minden CPU architekturabol keszitheto aszinkron valtozat, ahol a minden muveletnel a tranzisztorok kapcsolasi frekvenciaja a hatar.
  • duke #4
    Lehet hogy durva a fogyasztasa, de azert erdekes lenne megtudni, tudja-e a 8 GHz-et, vagy 10-et. Egy 10 Ghz-es processzor brutal lenne.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2024.03.15. 23:39:33
  • tom_pika #3
    "Kit érdekel a fogyasztás"

    Úgy is van! Pusztuljon a világ!
  • Dodo55 #2
    "ez lehet a végállomás az Intel Core i9 márkanév, a 14. generációs Core processzorcsalád, az LGA 1700-as processzorfoglalat és a Raptor Lake processzorarchitektúra számára."

    Ez egyáltalán nem biztos, mert azt hallani mostanában, hogy az Arrow Lake architektúrája nem igazán lett ideális az asztali modellekkel kapcsolatban támasztott teljesítményigény tekintetében, normalizált teszteken a P magjaik gyengébbek a Raptor Cove magoknál és azt beszélik, hogy emiatt asztali fronton még a 15. generáció is a mostani LGA1700-as platformokon maradhat a Raptor Lake architektúra egy újabb frissítéseként.

    #1 "Mondjuk ezt sokkal jobb lenne megoldani hardveresen":
    Egymás eredményétől függő szekvenciális utasítássorozatok miatt tapasztalható ez a fajta teljesítményigény. Nem mondom, hogy lehetetlen, mert semmi sem az a világon, de az általad elképzelt hardveres megoldásnak alapvető logikai akadályokat kellene leküzdenie.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2024.03.15. 13:57:00
  • RJoco #1
    Kit érdekel a fogyasztás, ha szükség van arra a kis pluszra, mert a több mag megfelelő kihasználtsága nem megoldott.
    Mondjuk ezt sokkal jobb lenne megoldani hardveresen és akkor nem lennének olyanok, hogy egy program 100%-ra terhel egy magot, míg a másik 15 mag+16 szál unatkozik és még lassan is végez a feladatával.