400 000 YouTube feliratkozó = 3 millió forint havonta? A Tízes Lista sztori. Temu, mint social media platform?

Dátum

Megosztás

Egy elemzés azt mutatta ki, hogy 2028-ig a zeneszerzők jövedelmének 27%-át fenyegeti a generatív AI – ez 2,7 milliárd dollárt jelent. 400 000 feliratkozója lett a Tízes Listának, a YouTube magyar Discoveryjének, ahogy Milán utalt rá. Ez havi szinten a csapatnak 2,5-3 millió forintot hoz a konyhára. Megéri ma elindítani egy YouTube csatornát? Többek között erről is faggattuk Donátot. A Temu célja, hogy a hirdetési költségeken faragjon, ezért agresszívan az alkalmazásra tereli az embereket. Így Google és a Facebook reklámok helyett direkt értesítéseket küldhet a felhasználóknak. Újfajta social media felület lesz belőle?

A mikrofonok mögött Mándó Milán, Sólyom Eszter és Nyiri Donát.

Youtube-on itt éred elSpotify-on itt, Apple Podcast-ban itt, vagy az alábbi lejátszókon keresztül:

00:00 Intro
04:22 – A zeneszerzők bevételének 27%-át elveszi az AI
14:30 – 400 000 feliratkozója lett a Tízes Listának – YouTube, mint üzlet
33:41 – Temu egy közösségi média oldal akar lenni? Az anyacég nyereséges, nem kicsit!

A zeneszerzők bevételének 27%-át elveszi az MI

A Goldmedia tanácsadó cég készített átfogó elemzést a zene és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról. Az egyik legfontosabb eredmény az, hogy 2028-ig az alkotók jövedelmének 27%-át fenyegeti a generatív MI. Ez a német és francia szerzőkre nézve 2023-tól 2028-ig összesen 2,7 milliárd eurót jelent, írja a dalszerzo.hu

Ezt úgy mérték fel, hogy szakértőkkel megvizsgálták a zeneszerzők különböző bevételi forrásait, és felmérték hogy ezek közül melyikeket válthatják fel MI alkalmazások. Majd az elmúlt 5 év számai alapján megbecsülték, 2028-ig mennyi jövedelmet jelentenének ezek a tevékenységek, ha továbbra is a zeneszerzők csinálnák őket. 

A baljós képet árnyalja, hogy a mesterséges intelligencia ugyanakkor piacot is teremt. Az MI által fenyegetett, 2,7 milliárd eurós jövedelmével szemben áll egy másik becslés arról, hogy milyen értékű piacot jelenthet majd az MI által generált zene 2028-ra. 2023-ban a teljes generatív MI piac 8%-a, körülbelül 300 millió dollár volt a zeneipari felhasználás értéke. A Goldmedia úgy becsüli, hogy évente átlagosan 60%-kal nő a zenei MI-alkalmazások piaca, vagyis 2028-ra kb. megtízszereződik és eléri a 3,1 millárd eurót.

A probléma itt is, mint az AI és az írott szövegek kapcsolatában, hogy gyakran az eredeti szerző tudta, beleegyezése és fair kompenzációja nélkül tanítottak generatív MI modelleket művekkel. Ezeket pedig utólagosan nem lehet kivenni, elfelejtetni egy MI modellel. A következő évek fontos kérdése lesz a szerzői jogok és a generatív AI modellek betanításának a tisztázása.

Eszter a következőt fogalmazta meg a podcastben: A legkönnyebben a tévéműsorokban, közösségi médiás videókban elhelyezett, generikus háttérzenék írását tudja átvenni a generatív AI, ezek egy része már most így készül. A szöveg nélküli, elektronikus hangzásokra épülő, leginkább koncentrációhoz, tanuláshoz használt zenéket is elő tudja állítani mesterséges intelligencia. A profi szövegírók egyelőre nincsenek veszélyben, de az amatőr szövegeknél lassan jobbat ír az MI, a költséges videóklip-készítést pedig leválthatja az MI által generált videó, főleg a kevésbé tőkeerős zenészeknél. A session zenészek, és keveréssel, masztereléssel foglalkozó szakemberek munkáját is egyre jobban kiegészíti, akár kiváltja a technológia. Mindezek miatt 15 ezer német és francia zeneszerző 71%-a egyetért azzal az állítással, hogy az MI miatt az alkotók nem tudnak majd megélni a munkájukból.

400 000 követője lett a Tízes listának – youtube, mint üzlet

A Tízes Lista, ahogy a Milán fogalmaz, a YouTube Discovery-je, elérte a 400 ezer feliratkozós határt. A csatorna 7 éve indult, elején Márk, majd később Donát is csatlakozott a tartalomgyártók közé. Ők a faceless csatornában látták a jövőt, tehát „arc nélkül”, amely egy elég niche tartalomgyártás, Magyarországon nem sok ilyen csatorna volt akkor.

A videók 10-15 percesek, ezt minden esetben tartják, a legelején valóban 10-es listákat mutattak be, viszont ennek véges a tartalmi lehetősége. Így mára átalakult egy ismeretterjesztő csatornává.

És hogy mi a megtérülése? Donátnak és Márknak már vannak alkalmazottjaik, akik a témakutatásban, a szövegírásban, videóvágásban segítenek, akiknek minden hónapban fizetést adnak – egy több fős céggé nőtte ki magát. Tavaly havi 3 millió körüli volt a nézettsége havi szinten, amiből 2,5-3 millió forintos bevételt értek el körülbelül, szintén havonta.

Milán a Minner YouTube-ját szeretné skálázni, több adatot is mutatunk a podcastben, hogy mennyi megtekintés után mekkora bevtelre számítunk – mondjuk Milán még nem tudja, hogy kell a pénzt kivenni belőle. Na de nézd meg, érdemes végighallgatni ezt a részét is a podcastnek!

Temu egy közösségi média oldal akar lenni? Az anyacég nyereséges, nem kicsit!

A Temu már itthon na No1. e-kereskedő platform. Bizony, nagyobb mint az eMag, mindezt filléres termékekből! A magyarok is úgy látszik komolyan veszik a Temu szlogenjét: „Shop like a billionare!”

Minner.hu -n megjelent egy nagyobb cikk, ahol a tartalom első felében a Temu térhódításáról írunk, második részében pedig e-kereskedőknek hoztunk egy terjedelmes túlélőkészletet. 

A Temu-ról mindig azt mondják, hogy úgy könnyű, hogy veszteséges. Nos ez igaz, mert a skálázódás időszakában csak úgy öntik a pénzt a piacra.

Csak decemberben a hazai piacon 500 millió forintnyi hirdetési összeget költöttek el a Growww Digital felmérése alapján. 

Igen ám, de az anyacég nyereséges, nem is akármennyire!  2022-ben 130 milliárd dollár forgalom mellett 31 milliárd dollár profitot ért el (a részvényét is érdemes figyelni, amerikai tőzsdén lehet venni). Ez az iparági profitráta többszöröse. Kínában a vásárlók a Pinduoduo oldalon keresztül vásárolhatnak hasonló módon, és ennek nemzetközi változata a Temu. 

A Minner kutatásából pedig az látszik, hogy főleg a 14 200 Ft alatti termékeknél domináns a Google-ben a Temu jelenléte. 

Na, de van egy érdekes megoldásuk is. Ezt eddig egy cég sem csinálta ilyen agresszíven, elmennek a falig és közben óriási mennyiségű felhasználószámot gyűjtenek az applikációjukba. Szinten minden országban a top letöltött app a Temu. 

A cél, hogy egy idő után az ott kiküldött értesítések felváltsák a hirdetési kiadásokat. De nem áll meg itt a Temu! A cél, hogy közösségi média platformot alakítsanak ki. Gondolj bele, hogyha sikerül, hogy valami speciális kereskedéshez kapcsolódó social média oldal lesz, akkor a hirdetési büdzséjük drasztikusan csökken. Egy biztos, ha ez lesz, ha nem az anyacég megmutatta, hogy tudnak pénzt csinálni. 

Korábbi hírszemléink

Tóth Levente
Tóth Levente
Tóth Levente vagyok, a Minner csapat negyedik tagja, tartalomgyártó. A tartalmak közül legszívesebben a technológiai újítások és az AI köt le, tőlem ezekről fogtok leginkább olvasni.