Bőrbútorok ápolása

2024-03-14 12:19:23 | Módosítva: 2024-03-14 12:22:15

Bár hidegsége miatt sokan nem kedvelik, de a valódi bőr bútor ma is értékes, elegáns bútordarab. Sajnos nem tart örökké, és különösen nem, ha rendszeres ápolását elmulasztjuk. Nem is a nagyobb terhelés, hanem az anyag kiszáradása, és a rendszeresen rávetülő UV fény rövidíti élettartamát.


Pedig a bőr a cserzési folyamatnak köszönhetően normális körülmények között ellenáll minden romlási és bomlási folyamatnak. A baktériumok nem támadhatják meg, a moly sem károsítja, de az, hogy milyen gyakran, és milyen módon használjuk, nagymértékben befolyásolja az élettartamát. A természetes bőrön már néhány hónapos használat után ráncok, redők és bizonyos mértékű elszíneződések jelenhetnek meg. Az emberi test melege és az izzadság nyomokat hagy a bőrbútorokon, elzsírosodást és elpiszkolódást okozva.

Ha a bőrbevonatú bútor tartósságát és értékállóságát növelni szeretnénk, akkor védeni és rendszeresen ápolni kell őket. A bőrfelületeket hetente egyszer a portalanítás érdekében száraz gyapjú ronggyal át kell törölni, két-három havonta pedig a gyártó által ajánlott bőrtisztító krémeket és bőrápoló balzsamokat használva.

Olykor azonban a bőrbútor tisztán tartása során is elkövethetünk olyan hibát, amellyel a garnitúránk élettartamát csökkenthetjük. Sajnos igen gyakran előfordul, hogy lakásunk takarításnál használt vegyszereket a bőrbútorok tisztítására is megpróbáljuk felhasználni. Az otthon takarításánál már bevált házi szerek, illetve tisztítószerek szintén kockázatosak lehetnek bőrbútorunk számára.

Nem érdemes azonban megspórolnunk a professzionális bőrápoló szerek megvásárlását. Az üzletekben forgalmazott bőrök többsége ugyanis gyárilag felvitt felületvédelemmel rendelkezik, amely ellenállóbbá teszi a bőrbútor anyagát a mindennapos használat során tapasztalható hatásokkal szemben. Ez a felületvédelem ugyanakkor ahhoz is hozzájárul, hogy a bőr minél később kophasson el. Amennyiben a takarítás során, a bőrbútor ápolására alkalmatlan tisztítószert használunk, akkor ezek a nem semleges anyagok – kémiai reakcióba lépve a bőr felületvédelmével – feloldhatják a bőr fixálását.



A szilikon tartalmú olajok használata például jelentősen is károsíthatja a garnitúra felületvédelmét. Tipikusan ilyenek az autóalkatrészek tisztításánál alkalmazott vegyszerek, melyek alkalmazása miatt akár rövid időn belül is erősebb színkopást tapasztalhatunk. Ugyancsak a színkopás veszélyének tesszük ki lakásunk értékes darabját a különböző klórtartalmú tisztítószerek használatával.

Ne garasoskodjunk a bőrápoló szerekkel, mert rendszeres használatuk jelentősen növelik a bőr élettartamát. A fényvédő krémek is – főként a sötét színű bútorokon – eredményesen gátolják a bőr idő előtti kifakulását, frissítik a színt, valamint impregnálja és a kiszáradástól is védi a bőrt. A bőrbalzsamokkal az elhanyagolt, megkeményedett, kifakult bőrök állapotát is javíthatjuk. A rideg bőrt az erőteljes zsiradék visszapótlással puhítja, rugalmasabbá teszi. A színezett ápolókrémek pedig pigmentjeikkel élénkítik az elhalványult színt.

Ápolás, tisztítás során soha ne dörzsöljük durván a bútorra került szennyeződéseket! A rákerült folyadékot itassuk fel, ha pedig foltot hagy, akkor speciális bőrtisztítóval próbáljuk eltávolítani, körkörös mozdulatokkal a folt külsőjéről haladva a közepe felé.

A bőrbútorok nagyon érzékenyek a fény- és hőhatásokra. A napsugárzás kárt okozhat a bőrön: elszínezheti, kifakíthatja, kiszáríthatja azt. Ha a bőrbútor – pl. az ablakhoz közel – olyan helyen áll, ahol rendszeresen éri a napsugár, akkor felületét takargatnunk kell – legalább a veszélyes időszakokban.


A kisebb problémákat magunk is ki tudjuk javítani. Az apró sérüléseket, karcolásokat ún. folyékony bőrrel tudjuk pótolni. Ez az alkohol és víz alapú polimer keverék kitölti a repedéseket, karcolásokat, horzsolásokat, és megőrzi a természetes anyagból fakadó tulajdonságokat. Teljes mértékben behatol a bőrbútorok felszíni szerkezetébe, és csökkenti a későbbi hámlás valószínűségét. Ha a felület már nagyon kopott, szóba jöhet a festés, amelynek során a megfelelő szint spray formájában az előzőleg alaposan megtisztított és zsírtalanított felületre több rétegben felvisszük.



Az eredmény garantáltan meglepő lesz: a bőrbútorod visszakapja a régi fényét. Egy 8-10 éves bőrbútor azonban sokszor szorul már olyan felújításra, amit már szakember bevonásával lehet csak megvalósítani. A felújítás során végezhetnek részleges újrakárpitozást, a bőrbútor vázszerkezetének javítását-felújítását, valamint a karfák, ülések, háttámlák szivacsának cseréjét, feltöltését. Természetesen a felújítás nem kevés pénzbe kerül majd.

Tudjuk, amatőr megoldás, de az erősen sérült bőrfelület lefedésére, eltakarására, és a további állapotromlás meggátlására kifejezetten alkalmasak a készen kapható, öntapadós műbőr anyagok. Természetesen ez nem bőr, nem is akarjuk azt állítani, hogy olyan lesz a javítás, mint ha szakember által végzett részleges, vagy teljes bőrcsere történne. De a javító anyag méterre, viszonylag nagy színválasztékban kapható, könnyen szabható, és a sérült felületrész – mondjuk az ülőfelület – lefedése kifejezetten egyszerű feladat. Gondot leginkábba domború felületek jelentenek, mert ezeket nehezen fogja lefedni az alapvetően nem túl rugalmas anyag. Az ilyen helyeken redőzni kell a javító foltot.

Lehetőleg a sík felületekhez szabjuk ki az öntapadós műbőrt; a legtökéletesebb eredményt az adja, ha az eredeti felület varrástól-varrásig terjedő részére tudjuk kiszabni a javító anyagot. Ez után már csak le kell húzni a hátoldaláról a védőfóliát, és pontos illesztéssel ráragasztani az előzőleg alaposan megtisztított alapfelületre. A javítás előtt az eredeti bőrt zsíros balzsammal ne kezeljük, mert az rontja a javítóbőr felragadását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Takarítás, tisztítás

A lakásokban folyamatosan kell takarítani, ez kényszerű tény. A levegőben levő és a berendezésre lerakódó portól a különböző anyagfelületekről eltérő módon lehet hatásosan megszabadulni. Sajnos...


Bőrbútorok tartósságáért

Ülősarkok, kanapék, fotelek, minőségi irodai székek bőrbe öltöztetve tagadhatatlanul impozánsak, elegánsak. Ezt az állapotukat azonban csak rendszeres ápolásukkal lehet hosszú ideig megtartani....