BlogzineKülföld

A V4 országok helyzete az innovációs ökoszisztéma térképén

A V4-es startupok nemcsak a belföldi, hanem a nemzetközi piacokon is hódítanak, utat törve a globális innováció felé.
A Vestbee kimutatása alapján a közép- és kelet-európai térségben 560 millió euró értékben valósult meg 255 befektetési forduló 2023 harmadik negyedévében. Emellett, a Dealroom jelentése szerint a kockázati tőkebefektetések 2020 óta megduplázódtak Közép-Kelet-Európában, ezzel megdöntve a rekordot, 6,2 milliárd euró értékben.

A tavalyi év harmadik negyedévében Lengyelországban 95, Csehországban pedig 24 finanszírozási forduló történt. A legtöbb régiós befektetés Lengyelországban jön létre, ezt követi Csehország, Magyarország és Szlovákia.

A régió stabil befektetési rátával rendelkezik, az állami alapoknak köszönhetően, amelyek jelentősen hozzájárulnak a vállalkozói tájkép alakításához. A V4-es startupok körében a három legfontosabb ágazat a fintech, az e-kereskedelem és az egészségügy. Más ágazatok iránt mint, például a logisztika, az utazás és a mélytechnológia is növekszik az érdeklődés.

A startup ökoszisztéma fejlődésével számos ígéretes startup akad a horizonton, amelyek már egymás piacaira is terjeszkednek.
Ahogy a Startup Hungary jelentésében is szerepel, a magyar startup ökoszisztéma 2022-ben soha nem látott sikereket ért el. A helyi startupok több mint 180 millió eurót gyűjtöttek be, ami figyelemre méltó, 60%-os növekedést jelentett az előző évhez képest.3
Budapest számos sikeres vállalkozással büszkélkedhet, amelyeknél már megtörtént az exit, ilyen például a LogMeIn, a Tresorit, és a Ustream. A magyar startup szcéna számos feltörekvő vállalkozásnak is otthont ad. A Munch például, a Design Terminal Mentorprogramjában és a V4 Startup Force programjában szilárdította meg vállalkozása alapjait. Küldetésük, hogy forradalmasítsák az élelmiszerpazarlással kapcsolatos nézeteket. A Munch mára Szlovákiában, Csehországban és Romániában is jelen van. Emellett olyan nagyobb szupermarketláncokkal alakítottak ki együttműködéseket, mint például a Spar és a Penny, ahol a vásárlók kedvezményes áron vásárolhatnak élelmiszercsomagokat, így tovább csökkentve az élelmiszerpazarlást.

V4 Startup Force Program, forrás: Design Terminal
V4 Startup Force Program, forrás: Design Terminal

Lengyelországban a DocPlanner több mint 25 országban (köztük Lengyelországban és Csehországban) működő vezető online egészségügyi platformmá nőtte ki magát, és 2021 szeptemberéig összesen 139 millió eurós finanszírozáshoz jutott. A tavalyi év egyik sikeres exitje a lengyel Telemedi, amely Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb telemedicinális platformja (és Csehországban is működik) kilépett, amikor a Mavie, egy osztrák székhelyű egészségügyi szolgáltató többségi részesedést szerzett a Black Pearls VC-től.
Eközben a cseh logisztikai vállalat, a Dodo 2018-ban Szlovákia és Lengyelország felé is kiterjesztette a piacát, és 2022 májusáig 66 millió eurós finanszírozásra tett szert. A Dodo jelenleg az összes V4-országban, valamint Bulgáriában, Németországban és Ausztriában is működik.
Mindent összevetve, a növekvő tehetségállománnyal, a támogató kormányzati kezdeményezésekkel és az innováció növekedésével a V4-régió országai jó helyzetben vannak ahhoz, hogy még több izgalmas startup kialakulásának és globális szereplővé válásának legyenek tanúi.

A V4 Startup Force program továbbra is támogatja a régió vállalkozóit

A Visegrádi régió országait összefogó kezdeményezés szervezői 2018 óta tökéletesítik a programot, hogy Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország területein élő cégtulajdonosokat minél hatékonyabban segítsék a felgyorsított fejlődésben.
A V4 Startup Force program évente két alkalommal kerül megrendezésre, ahol nem csak képzést és üzleti kapcsolatépítési lehetőséget nyújt a sok jelentkező közül bekerülő vállalkozóknak, hanem olyan készségek elsajátítására ösztönzi a résztvevőket, amelyek elengedhetetlenek a nemzetközi terjeszkedéshez.

Évről évre egyre innovatívabb ötletek jelennek meg a program térképén, amelyek társadalmi és környezeti problémákra keresik a választ.
“Nagyon örülünk, hogy már 6 éve részesei lehetünk a programnak. Mindig lenyűgöző látni a sok lelkes vállalkozót és változatos startup ötleteket. Az alapítók mindig hajlandóak tanulni, keresni a fejlődési lehetőségeket, és mi pontosan ezt keressük bennük.” – emelte ki Viktor Stefanak, a Campus partnerségi vezetője.

A közösség kiemelt szerepet kap a program során, hiszen a vállalkozók a program alatt felismerik, hogy hasonló kihívásokkal küzdenek, kiépül a bizalom köztük és később is tanácsot kérnek egymástól, megosztják a tapasztalataikat vagy adott esetben üzleti kapcsolatot építenek ki.
A jelentkezés a V4 Startup Force tavaszi programjára egészen március 18-ig tart, ezt követően pedig minden országból az öt legjobb startupnak lesz lehetősége részt venni egy három napos intenzív képzésen, ahol neves üzleti, értékesítési és jogi szakértőktől tanulhatnak.

A legjobban teljesítő startupok a több hetes V4 Startup Force programban folytathatják útjukat, hogy unikornissá váljanak.
További információ: https://v4startupforce.designterminal.org/

A program a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg a Design Terminal vezetésével és a Campus Network, a Startup Hub Poland és a DEX Innovation Centre-rel konzorciumban.

 

Megosztás