SG.hu

Az Airbnb április 30-tól betiltja az otthonok bekamerázását

Az Airbnb és riválisa, a Vrbo turisztikai oldalak többé nem engedik meg a házigazdáknak, hogy rögzítsék a vendégek az ingatlanokon belül.

Az Airbnb korábban megengedte a házigazdáknak, hogy az ingatlanon kívül és a "közös helyiségekben" kamerákat helyezzenek el, de a cég irányelvének betartatása és a szabályok pontatlansága sok vitához vezetett a kamerák használata terén. Az Airbnb ma bejelentette, hogy április 30-tól "a biztonsági kamerákra és egyéb eszközökre vonatkozó politikánk egyszerűsítésére irányuló erőfeszítések részeként" és a magánélet védelmének előtérbe helyezése érdekében "világszerte betiltja a beltéri biztonsági kamerák használatát. A kikapcsolt, de az ingatlanon belül lévő kamerák szintén tiltva lesznek, csakúgy, mint a beltéri rögzítő eszközök. Az Airbnb frissített irányelve a kamerákat és a rögzítő eszközöket úgy definiálja, mint "minden olyan eszköz, amely videót, képet vagy hangot rögzít vagy továbbít, például bébiőrző, csengőkamera vagy más kamera".

Szintén április 30-tól az Airbnb megköveteli a házigazdáktól, hogy nyilvánosságra hozzák a zajmonitorozó eszközök jelenlétét. Az Airbnb közölte, hogy csak olyan zajmérő eszközöket engedélyez, amelyek "nem rögzítenek vagy továbbítanak hangokat vagy beszélgetéseket", és ezek is "csak a bérlemények közös helyiségeiben engedélyezettek". Az Airbnb mai közleménye szerint azok, akik megszegik az új irányelveket, vizsgálatnak és fegyelmi eljárásnak lesznek kitéve, ami magában foglalhatja a fiók eltávolítását is.

Az Airbnb régi szabályzata lehetővé tette a házigazdák számára, hogy kamerákat helyezzenek el az ingatlanon belül, amennyiben a kamerák nem voltak elrejtve. "Olyan eszközök engedélyezettek, amelyek csak egy nyilvános helyiség (pl.: bejárati ajtó vagy lépcsőház) vagy egy közös helyiség megtekintését vagy megfigyelését teszik lehetővé, amelyeket a foglalás előtt egyértelműen közzétesznek" - olvasható a szabályzat archivált változatában. A szabályzat hozzátette, hogy "a közös helyiségek nem foglalják magukban a hálószobákat vagy a fürdőszobákat", és a magánterületekre példaként felsorolta a "hálószobákat, fürdőszobákat vagy olyan közös helyiségeket, amelyeket alvóhelyiségként használnak, mint például a nappali kanapéval)".

Ez a szabályzat drámaian eltért más vendéglátóipari vállalkozások szabályaitól. A szállodák például jellemzően nem figyelik a vendégeket az ajtókon belül. Szintén riasztó volt az Airbnb politikájának homályossága. Mi a helyzet a kanapéval felszerelt szobákkal? A szabályok szerint elhelyezhető-e abban a szobában egy kamera? Az Airbnb frissített irányelve a zajmérőkre vonatkozóan lehetővé teszi, hogy azok bent legyenek, de csak "közös helyiségben", tehát ez sem foglalkozik a kifejezés tág értelmezésének lehetőségével. A bérlők a hirdetések "Otthoni biztonság" szakaszában, a hirdetés kényelmi szolgáltatásai között láthatják, hogy egy otthon rendelkezik-e kamerákkal vagy zajmonitorozó eszközökkel, de ez több tucat úgynevezett kényelmi szolgáltatásra is kiterjedhet.

Az Airbnb régi irányelvei nem kényszerítették a házigazdákat arra, hogy megadják a kamerák helyét. Egy a régi irányelvek alapján felrakott bérlemény például csak annyit közöl, hogy "biztonsági kamerák biztosítják a vendégek és a tulajdon biztonságát". Ebből nem derül ki egyértelműen, hogy hol vannak a kamerák, és hogy beltéri vagy csak kültéri kamerákról van-e szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!