Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Lényegében megduplázták fegyverimportjukat az európai országok a 2019-2023 közötti öt évben a 2014-2018 közötti időszakhoz képest. Ukrajnába több mint 67-szer annyi fegyver érkezett, ez majdnem elérte a globális fegyverexport 5 százalékát, derül ki a Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) friss adatsorából.

Számokban: a két időszak között csak pár európai országban csökkent a fegyverimport, például Olaszországban, Finnországban és Görögországban.

  • Ukrajna mellett a fegyverimport növekedése Luxemburgban, Szlovéniában, Csehországban, Bulgáriában, Koszovóban, Hollandiában és Magyarországon volt a legnagyobb. Hazánkban a növekedés közel 8,5-szeres.
  • A globális fegyvervásárlásokból Európán belül Nagy-Britannia részesül a legnagyobb arányban (2,4 százalék). A brit fegyverimport bő 40 százalékkal növekedett. A lengyel 3,5-szereződött, a norvég és francia nagyjából duplázódott, a román majdnem háromszorozódott.
 

Tágabb perspektíva: az Európába érkező fegyverek több mint fele az Egyesült Államokból jön. Az USA több fegyvert exportál több országba, mint bármikor korábban, a részesedése a globális fegyvereladásokból 34 százalékról 42 százalékra nőtt.

  • Az orosz fegyverexport ezalatt a felére csökkent, a globális eladásoknak már csak a 11 százalékát teszi ki – csakúgy, mint Franciaországé. 
  • A legnagyobb fegyverimportőr India, Szaúd-Arábia és Katar, őket követi Ukrajna, majd Pakisztán és Japán.
  • Az import mértéke természetesen nem azonos a rendelkezésre álló új fegyverállománnyal, ugyanis a fenti adatokban a saját gyártás nem jelenik meg.

Alulnézet: ahogy korábban írtuk, a Magyar Honvédség fejlesztése az utóbbi években a kormány egyik kiemelt projektje volt, a miniszterelnök szlogenjévé vált, hogy Magyarországnak „erős, ütőképes, elrettentő erejű, a békét garantálni tudó” haderőre van szüksége. A köztévében Orbán Viktor vasárnap  úgy fogalmazott, hogy eljött az újrafegyverkezés ideje Európában.

  • A magyar védelmi kiadások értéke 2018 óta emelkedik, jelentős beszerzések indultak német és amerikai forrásból, és a kormány a magyarországi hadiipari termelés felfuttatását is felkarolta.
  • Az utóbbi években az összes nagyobb régiós ország rohamléptű haderőfejlesztésbe kezdett, így a magyar katonai kiadások meredek emelkedése GDP-arányosan így is valamelyest elmarad a régiós átlagtól.

Felülnézet: Ukrajna kiemelt helyzetét a háború mellett az a tény magyarázza, hogy a SIPRI az eladások mellett az ingyenes átadásokat és a licenc alapján történő gyártást is figyelembe veszi.

  • Ennek érdekében nem a pénzügyi értékkel kalkulál, hanem a fegyverek volumenét jelenítik meg az adatai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDübörög a magyar fegyverkezés, de mire elég ez Közép-Európában?A kiemelt régiós szerepről szóló elképzeléseket árnyalja, hogy a lengyel, a román és a cseh haderő még erősebb tempóban fejlődik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ fegyverüzlet fegyvervásárlás háború Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.