SG.hu

Nem örül az európai export­korlátozásoknak a félvezetőipar

A 3000 chipgyártót képviselő ipari szövetség, a SEMI nagyon örülne, ha az Európai Unió visszalépne a Kínával szembeni exportellenőrzésre vonatkozó tervektől, azzal érvelve, hogy azokat csak "végső esetben", a nemzetbiztonság védelmében szabadna alkalmazni.

Az iparági szövetség nem ért egyet az Európai Bizottság ötpontos stratégiájával, amelynek célja a régió gazdasági biztonságának javítása és az érzékeny technológiák Kínába áramlásának megfékezése. A chiptechnológia exportjára vonatkozó korlátozások a kínai félvezetőipar elfojtására irányuló amerikai erőfeszítések hatékony eszközévé váltak, és ehhez az európai nemzetek is csatlakoztak. Az amerikai érdekek nyomására saját intézkedéseket hoztak, például a holland kormány megtiltotta az ASML legújabb generációs félvezetők gyártásához használt mély ultraibolya (DUV) litográfiai gépeinek Kínába történő exportját.

Bár a SEMI elismeri az exportellenőrzés szükségességét annak megakadályozása érdekében, hogy az érzékeny technológiák potenciálisan ellenséges hatalmakhoz jussanak, a szankciók óvatos használatára figyelmeztet. "A SEMI Europe emlékeztetni szeretne arra, hogy az európai és a globális félvezetőipar sikere egy összetett ellátási láncra épül, és hogy az exportellenőrzésnek valóban csak a legvégső esetben, a nemzetbiztonsággal kapcsolatos valódi aggodalmak esetén kellene megoldást jelentenie" - érvel a csoport.

Az Európai Bizottság által javasolt intézkedések között szerepel az uniós chipgyártókba történő külföldi befektetések szigorúbb átvilágítása. A SEMI azt állítja, hogy a félvezetőgyártók bonyolult ellátási láncai miatt a külföldi befektetések átvilágítására irányuló erőfeszítések visszafelé sülhetnek el. "Az elmúlt évtizedekben az európai félvezetőgyártó vállalatok nagymértékben profitáltak az EU-n kívülről érkező jelentős befektetésekből" - jegyzi meg az iparági szövetség, hozzátéve, hogy az EU-nak el kell kerülnie "a túlzott szűrési mechanizmusok bevezetését, amelyek elriaszthatják a nem uniós befektetőket, és alááshatják az európai chipekről szóló törvény potenciális sikerét". Más szóval: kérem, ne riasszák el a külföldi befektetőket, szükségünk van rájuk.

Nem meglepő, hogy a SEMI nem rajong azért, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a Kínába irányuló befektetéseket, azzal érvelve, hogy ez felesleges terhet jelentene a helyi félvezetőgyártó vállalkozások számára. "Az európai félvezetőipar hosszú távú sikerének és prosperitásának garantálása érdekében vállalatainknak a lehető legszabadabban kell dönteniük beruházásaikról, különben azt kockáztatják, hogy elveszítik agilitásukat és jelentőségüket a globális piacokon" - olvasható a dokumentumban. A SEMI amellett érvel, hogy ha Európa gazdasági biztonságának garantálása a cél, akkor az exportellenőrzés legyen az "elsődleges eszköz a technológia kiszivárgásának megakadályozására" - és csak akkor, ha feltétlenül szükséges.

Az USA közelmúltbeli vizsgálata azonban - ahol a kínai cégekbe történő befektetéseket már most is erősen korlátozzák - úgy tűnik, hogy aláássa ezt az érvet. A jelentés megállapította, hogy az amerikai cégek kínai chipgyártókba, köztük a SMIC-be történő befektetései kulcsszerepet játszottak Kína hazai félvezetőgyártó képességének fejlesztésében. A SEMI a keménykezű védőintézkedések helyett amellett érvel, hogy az európai chipgyártó cégek jobban járnának, ha egyenlő hangsúlyt fektetnének a gazdasági lehetőségek előmozdítására és a nem európai országokkal való partnerségek létrehozására. "Az EU-nak azon kellene dolgoznia, hogy vállalatainak a lehető legmagasabb szintű hozzáférést biztosítsa a globális piacokhoz" - állítja a csoport.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #5
    És eddig kína elvolt ezzel, tudomásul vette.
    Most hogy az USA bekeményített (kezdve a Huawei-vel) már kína is látja, hogy erőltetett tempóban lépnie kell a felzárkózásban.

    Egyrészt igaza volt az USA-nak, de nagyot vétett, amikor nem csak politikai érdekeket védett, hanem piacvédelem miatt túlzásba vitte a keménykedést.
    Másrészt kínát is belekényszerítette egy erőltetett fejlesztésbe, aminek ugye nem tudjuk mi lesz a következménye. Sikerrel megugorja, vagy lemarad.
    De tény, az hogy kína évtizedes lemaradásban volt csippgyártásban az meg fog változni.
    Szigorúan közgáz alapon az usa nagyot hibázott: a piacvédelmet erősítette, nem pedig a hazai gyártást és innovációt. Így a versenytársat gyorsításra késztette, miközben otthon nem motiválta a saját ipart.
    (Persze azóta lépked, de először kellett volna fokozatosan begyorsítani, nem káoszt teremteni, aminek nem látja a végét)
  • manypet #4
    Egyelőre a félvezetők gyártása elsősorban nem Kínában zajlik. Sőt, pont azért megy most ez az egész gerjedelem, hogy továbbra se Kína gyártsa.
  • HubaBuba #3
    A gond az, hogy a piac 96%-a kínai, így elég nehéz Kameruni félvezetőiparral nyereséget elérni :)
  • manypet #2
    Azért ezeket az eszközöket nem csak Kínába lehet exportálni.
  • kvp #1
    Ha exportaljak az EU-s chipgyartasi technologiat, akkor a kinai gyartok fel tudnak zarkozni az amerikai/tajvani/koreai gyartok melle. Ha nem exportaljak az EU-s technologiat, akkor meg csodbe mennek az europai technologia exportjabol elo cegek.

    Egyertelmu, hogy politikai okokbol inkabb az europai chipgyartasi technologiaval foglalkozo cegeket fogjak felaldozni, hogy Kina fejlodeset lassitsak, csak ezt az europai cegek anyagi okokbol nem akarjak elfogadni. A biztos anyagi menekulesi utvonal pedig a cegek es technologiak onkentes atadasa lenne az USA-ban talalhato amerikai cegek szamara, ami az europai cegtulajonosoknak es befektetoknek legalabb egy piacrol valo kilepesi strategiat biztositana a biztos anyagi csod helyett.