Filmfesztivál Ígéret: B. V. Doshi, az építész

 ÍGÉRET: B. V. DOSHI, AZ ÉPÍTÉSZ © ÍGÉRET: B. V. DOSHI, AZ ÉPÍTÉSZ

2024.03.10., vas.

18:00

Toldi mozi (Nagyterem)

16. BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI FILMNAPOK

Az Építészeti Filmnapok filmjei idén az emberi történetekre fókuszának, mottójuk: „People behind”. 

Ahogy egy épület vagy egy város születik, a mögöttük álló elhivatott lelkek és kreatív elmék gyakran háttérben maradnak. A szervezők idén annak felfedezésére invitálják a nézőket, mi az, ami az építészeti alkotómunka bonyolult rendszerében az építészeket, urbanistákat, építőmunkásokat és aktivistákat kezdettől inspirálja – azokat az embereket, akik a fejlődés mozgatórugói. A folyamatok mélyére tekintve rájövünk, hogy nemcsak a végeredmény értékes, maga az alkotó is inspirációforrás. Sorsok, karrierutak és szenvedélyes emberek kerülnek középpontba, akik formálják fizikai környezetünket.

A Goethe Intézet támogatásával kerül bemutatásra az Ígéret: B. V. Doshi, az építész c. film. (DE, 2023, 90', R: Jan Schmidt-Garre)

Az 1927-ben született Balkrishna Doshi volt az első indiai építész, akit Pritzker-díjjal tüntettek ki. Ő már az 1960-as évektől kezdve olyan technikákkal és elvekkel dolgozott, amelyek az utóbbi években egyre népszerűbbek: helyi építőanyagokkal, energiatakarékos módon és természetes klímatizálással. A német dokumentumfilmrendező, Jan Schmidt-Garre filmjében maga Doshi kalauzol végig minket kronologikusan legfontosabb munkáin: az iskoláktól kezdve a lakóépületeken át az alacsony költségű szociális épületekig, amelyeket az 1980-as évektől épített. Eközben megosztja velünk tervezési elveit és filozófiáját is: Le Corbusier tehetséges tanítványaként élete során számos neves építésszel dolgozott együtt.

A film szomorú aktualitását az adja, hogy a főszereplő 2023-ban, 95 éves korában elhunyt. Lélekjelenléte, humora és bölcsessége egy olyan alkotó képét villantja fel, aki nemcsak emberközeli építészetével, hanem emberségével is példát mutat. A film magyar vonatkozása, hogy a háttérzenét Bartók Béla műveiből komponálták.

vissza