Blogzine

Miért fontos a rendszergazda a vállalati infrastruktúrában?

A modern üzleti környezetben a vállalatok számára elengedhetetlenül fontos a hatékony és zökkenőmentes működés biztosítása. Ennek alapvető eleme a stabil alapokra helyezett, jól működő informatikai infrastruktúra. Ezt az infrastruktúrát csak egy tapasztalt IT szakember, egy rendszergazda és az adott cég alapos, megfontolt együttes munkája adhatja meg.
Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogy hogyan működik, mitől lesz jó egy ilyen együttműködés és, hogy miért játszik ilyen fontos szerepet a rendszergazda a vállalati infrastruktúrában. Arról is írunk, hogy mik pontosan a rendszergazdák feladatai, és melyek ezek közül a legfontosabbak.

Kik a rendszergazdák? Mik a feladataik?

A rendszergazdák magasan képzett szakemberek, a vállalatok informatikai infrastruktúrájának háttérszereplői, ők felelősek a rendszeres karbantartásért, a hibák javításáért és a biztonságért.

A vállalati rendszerek zavartalan működése hozzájuk köthető.

Bontsuk ki ezt jobban, lássuk mik tartoznak még a rendszergazdák feladatai közé:

  • A cég céljainak megismerése, megértése a biztos alapok lefektetéséhez,
  • A céges célok eléréséhez szükséges irányelvek meghatározása,
  • A céges számítógéppark kialakítása és karbantartása,
  • A szoftveres-hardveres beállítások elvégzése,
  • A frissítések, karbantartások elvégzése,
  • Az adatmentési terv és a megfelelő adatmentések elvégzése,
  • A felhasználók kezelése,
  • A kapcsolattartás és a hibaelhárítás

Melyek a céges infrastruktúra szempontjából legfontosabb rendszergazda feladatok?

Az előzőekben ismertettük, hogy mik a rendszergazdák feladatai. Most nézzük meg, hogy ezek közül melyek a legfontosabbak, a legkritikusabbak a céges infrastruktúra szempontjából.

A legkritikusabb pontok a rendszergazdák és ügyfeleik együttműködésében a következők:

  • A cég céljainak pontos megismerése, megértése az együttműködés elején,
  • A rendszergazda és ügyfele közötti pontos és folytonos kommunikáció a kezdetek kezdetén, és a továbbiakban is,
  • A céges célokat kielégítő informatikai eszközök és megoldások kialakítása,
  • Javaslat a céges számítógéppark kialakítására,
  • A céges számítógéppark karbantartása,
  • Megfelelő adatmentések rendszeres készítése, védőháló a zsarolóvírusok ellen

Most pedig nézzük meg ezeket még részletesebben, fejtsük ki, hogy pontosan mi ezeknek a tevékenységeknek a lényege, miért fontosak.

Az alapok lefektetése

Egy rendszergazda és egy cég együttműködése ott kezdődik, hogy megismerik egymást. Ez a találkozó a mi véleményünk szerint még ebben a rohanó, online világban is személyes kell, hogy legyen. Ez a kezdő találkozó ugyanis nagyon fontos a cég pontos céljainak megértése, felmérése szempontjából, tulajdonképpen az egész további munka az ennek során elhangzottakra fog épülni.

Ha végbement ez a találkozó kezdődhet a célok eléréséhez szükséges informatikai alapok lefektetése, a céges infrastruktúra kialakítása.

A megfelelő kommunikáció

Nem csak a munka kezdetén, de a későbbiekben is kiemelkedő szerepe van annak, hogy milyen formában, mennyire tisztán, milyen rendszeresen, mennyire részletesen kommunikál az adott cég és a mögötte álló rendszergazda.

Sokszor láttunk már olyat, hogy egy nem fontosnak címkézett probléma, amiről az IT szakemberhez nem jutott el semmilyen információ később nem kis gondot okozott.

Ki kell tehát emelni, hogy minden a vállalkozást érintő változásról, tervről tájékoztatni kell a rendszergazdát.

Egy másik, a kommunikációhoz köthető dolog, amit hangsúlyozni kell az a megfontoltság. Ha van egy a céges infrastruktúrához tartozó probléma azt először kommunikálni kell a rendszergazda felé, majd meg kell várni, és meg kell fogadni a tanácsát.
Általános érvényű kijelentés, hogy az informatikában nem szabad meggondolatlanul cselekedni, mert ennek lehetnek akár súlyos következményei is cégünk számára, (pénzügyi szempontból is).

A megfelelő adatmentés

Az utolsó dolog, amire szeretnénk kitérni az az adatmentés. Ez egy olyan védőhálót ad egy cég számára, ami semmi máshoz nem fogható.

Az adatmentés során egy mentés készül az adott állomány adott pillanatáról. Az adatmentés lényege, hogy később ez az elmentett adatállomány visszaállítható. De miért van erre ennyire nagy szükség, miért fontos ez?

Egyre-egyre több zsarolóvírusról lehet hallani. Ezek a vírusok beleeszik magukat adatainkba, majd átveszik felettük az irányítást, és cserébe váltságdíjat kérnek.

Itt álljunk is meg, és emeljük ki, hogy ha már ilyen történt velünk, akkor ne a váltságdíj kifizetése legyen az első gondolatunk, mert semmilyen garancia nincs arra, hogy ezért cserébe tényleg visszakapjuk az adatokat.

Ehelyett egy rendszergazdához kell fordulni.

Ha volt adatmentésünk, akkor egy ilyen támadás kevésbé fáj, mert az utolsó adatmentés idejében meglévő adatállomány visszaállítható. Ha nem volt akkor sokkal nagyobb a baj. Ebből is látszik, hogy a rendszeres adatmentés miért képez védőhálót adataink, cégünk köré.

Cikkünkben bemutattuk a legfontosabb dolgokat, amiket egy rendszergazda csinál, így talán már érthetőbb, hogy miért van hatalmas szerepe ezeknek a szakembereknek a vállalatok életében, a céges infrastruktúra kialakításában.

Megosztás