SG.hu

A TikTok eladására akarja kényszeríteni a ByteDance-t az USA

A képviselőház kereskedelmi bizottsága ma 50-0 arányban megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely arra kényszerítené a TikTok tulajdonosát, a ByteDance-t, hogy adja el a céget, különben elveszíti az amerikai piachoz való hozzáférést.

A tervezett törvény neve beszédes: "Az amerikaiak védelméről szóló törvény a külföldi ellenfelek által ellenőrzött alkalmazásokkal szemben" (Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act). A törvény elfogadása keretet teremt a végrehajtó hatalom számára - áll a bizottság feljegyzésében. "Ha egy alkalmazásról megállapítást nyer, hogy azt egy külföldi ellenfél által ellenőrzött vállalat üzemelteti - mint például a ByteDance, Ltd., amely a Kínai Népköztársaság ellenőrzése alatt áll -, az alkalmazást 180 napon belül el kell távolítani a külföldi ellenfél ellenőrzése alól." Ha a törvényjavaslat átmegy a képviselőházban és a szenátusban, és Biden elnök aláírja, a TikTok végül kikerülne az amerikai alkalmazásboltokból ha a tulajdonosa nem adja el. Emellett elveszítené az amerikai web-hosting szolgáltatásokhoz való hozzáférést is. "Ha az alkalmazás nem kerül eladásra, az Egyesült Államokban lévő jogalanyok számára tilos lenne az alkalmazás alkalmazás szoftverboltban történő terjesztése és webtárhelyi szolgáltatások nyújtása" - áll a bizottsági feljegyzésben.

A kedden benyújtott törvényjavaslatnak 20 támogatója volt, akik egyenlő arányban oszlottak meg demokraták és republikánusok között. A TikTok felszólította felhasználóit, hogy tiltakozzanak a törvényjavaslat ellen, és egy értesítést küldött ki, amelyben ez állt: "A kongresszus a TikTok teljes betiltását tervezi. Tudasd a kongresszussal, hogy mit jelent neked a TikTok, és mondd meg nekik, hogy szavazzanak NEM-mel". Sok felhasználó hívta fel a törvényhozók irodáit, hogy panaszt tegyen, mondták a kongresszusi munkatársak a sajtónak. "Ez annyira rossz. A telefonjaink nem álltak le a csörgéssel. Tinédzserek és idős emberek mondják, hogy az egész napjukat az alkalmazáson töltik, és ne vegyük azt el" - idézték a képviselőházi GOP egyik munkatársát.

Cathy McMorris Rodgers (republikánus), a képviselőház kereskedelmi bizottságának elnöke azt mondta, hogy a TikTok a törvényhozók megkeresésére toborzással "valós időben megmutatta, hogy a Kínai Kommunista Párt hogyan tudja fegyverként használni az olyan platformokat, mint a TikTok, hogy manipulálja az amerikai népet. Ez csak egy kis ízelítő abból, hogy a KKP hogyan használja fegyverként az általa ellenőrzött alkalmazásokat, hogy emberek tízmillióit manipulálja a saját érdekében. Ezek az alkalmazások egyértelmű nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok számára, és szükségessé teszik a mai napon meghozandó határozott lépéseket" - mondta a szavazás előtt.


Az American Civil Liberties Union ellenzi a TikTokra szabott törvényjavaslatot, mondván, hogy az "megsértené több százmillió amerikai szólásszabadsághoz való, alkotmányban rögzített jogát, akik naponta használják az alkalmazást kommunikációra és önkifejezésre".

A törvényjavaslat támogatója, Mike Gallagher képviselő (republikánus) dühös lett a TikTok-ra, amiért az azt mondta a felhasználóinak, hogy a törvényjavaslat teljesen betiltaná az alkalmazást, rámutatva, hogy a törvényjavaslat csak akkor tiltaná be az alkalmazást, ha nem adják azt el. "A törvényjavaslat nem betiltás. Ez egy elidegenítésre kényszerítés" - mondta Gallagher. Gallagher azt is mondta, hogy a törvényjavaslata "a TikTok kezébe adja a döntést, hogy megszakítsa a kapcsolatát a Kínai Kommunista Párttal". A TikTok közleményt adott ki, amelyben a törvényjavaslatot "a TikTok teljes betiltásának nevezte, bármennyire is próbálják ezt a szerzők leplezni". A képviselőház kereskedelmi bizottsága reagált a TikTok állítására, "egy újabb hazugságnak" nevezve azt.


Bár a törvényjavaslat szövege a jövőben potenciálisan más alkalmazásokra is vonatkozhat, a ByteDance tulajdonában lévő TikTokot kifejezetten "külföldi ellenfél által ellenőrzött alkalmazásként" sorolja fel. "Jogellenes, ha egy szervezet külföldi ellenség által ellenőrzött alkalmazást terjeszt, fenntart vagy frissít (vagy lehetővé teszi annak terjesztését, fenntartását vagy frissítését)" - áll a törvényjavaslatban. Egy alkalmazás akkor maradhatna az amerikai piacon az elidegenítés után, ha az elnök úgy ítéli meg, hogy az eladás "azt eredményezné, hogy az érintett vállalatot többé nem egy külföldi ellenfél irányítja".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bruce_Willis #5
    Tisztára mint a mészáros maffia.
    Mindezt azért teszik, mert tudják mekkora adathalászatra képes a tiktok, hiszen az amerikai kormány is kémkedik a google és a facebook segítségével.
  • kvp #4
    Az eladasra kenyszerites a betiltas alternativaja. Ha egy ceg inkabb a betiltast valasztja, akkor nem kotelezhetik az eladasra. Nem fogjak tudni allamositani a ceget, max. megszunik az adott piacon. A MOL is ellenallhatott volna, max. beperlik es bezaratjak a lengyel kutjaikat.

    Az orosz ceges tulajdonok allamositasa poltikai/katonai lepes volt az EU reszerol (lasd az orosz gazszallito cegek elvetele), de egy szoftverceg/online platform helyi leanyvallalata eseten ez nem kivitelezheto, mert nem nagyon vannak fizikailag lefoglalhato eszkozok. A politikusok legnagyobb gondja a lakossag felzudulasa lenne egy kedvelt platform hirtelen megszunesere.

    Kerdes, hogy a kinai tulajdonosnak mi a fontosabb, a penz vagy a nyugati vilagban keltett allamellenes lakossagi harag amit elo tud idezni az ellenallasaval? Mivel a Tiktok alapvetoen egy propaganda platform, ezert szerintem a minel nagyobb politikai karokozas tobbet erhet a kinai kommunista partnak mint a platformert kapott penz. Raadasul barmikor atcsomagolhatjak egy amerikai stroman cegbe (lasd facebook - meta es google - alphabet buveszkedest) es onnantol mit lep az USA, odakuldi a ceges irodakba a nemzeti gardat?
  • Cat #2
    "Eladasra nem kenyszeritheti, max. betilthatja"
    Ez nem igaz. Pl. a Molnak is el kellett adnia nemrég magyar benzinkutakat a lengyeleknek, mert ők meg Lengyelországban vettek egységeket. Teljesen általános dolog az eladásra kényszerítés.
  • kvp #2
    Eladasra nem kenyszeritheti, max. betilthatja es aztan meglatjuk a kinai allam ellenlepeseit. Mi van ha hirtelen megveszi egy amerikai befekteto mondjuk Lee Strawman 1 dollarert? Soha nem bizonyitjak ra, hogy kinai ugynok. Vagy a politikusok megmondjak kinek kell eladni es mennyiert?

    Valoszinuleg arra jatszanak, hogy a kinai tulajdonosnak fontosabb a ceg erteke dollarban, mint a felhasznalokbol kivalthato potencialis USA ellenes erzelmek a betiltas eseten. Vajon a fiatalok hajlandoak lennenek-e egy tiktok es maoizmus parti politikust tamogatni? Es ha azt is betiltjak, akkor elfogadjak es mennek vissza a facebookra es a demokratakhoz vagy inkabb fellazadnak?

    De ugyanezt eljatszhatjuk az EU es az Apple eseteben is. Az EU elmarasztalhatja a ceget es betilthatja az Apple termekeket az EU-ban, de kerdes mekkora lenne a polgarok duhe? Vagy betilthatjak mondjuk az AFD-t es kezdhetnek sorozni a nemeteknel, de nem lehet az csak radikalizalna a lakossagot az allammal szemben?

    Politikuskent a lakossag tobbsegevel szembemenni eleg bator dolog es tobbnyire eros katonai elnyomast igenyel. Tudja ezt biztositani az USA vagy az EU? (Kina igen, ott erre epult ki anno a rendszer)

    PS: Tudtatok, hogy a hirek szerint a republikanus part is ellenseges kulfoldi iranyitas alatt lehet? Azt kinek kell majd atadni, hogy ne tiltsak be?
  • manypet #1
    Ha a kínaiak tilthatják az amerikai szolgáltatásokat, akkor logikus, hogy ez fordítva is működhet. Már csak az a kérdés, hogy Európa miért nem tiltja a kínai és amerikai szolgáltatókat. (A kérdés költői volt természetesen.)