Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. március 6. 13:10 Adat

Kiábrándítóak lettek a mai adatok, távolabb kerültünk a kormány optimista növekedési céljaitól

Gyenge, részben az előzetes várakozásokat is alulmúló makroadatok jelentek meg szerdán, amelyek alapján kétségesnek látszik, hogy megvalósulnak idén a kormány optimista növekedési céljai.

Mi történt? Az ipari teljesítmény az előzetes várakozásokhoz képest gyengébb volt januárban, a kiskereskedelmi forgalom pedig bár nem okozott meglepetést, de még mindig csak stagnált.

  • Az év elején a magyar külkereskedelmi teljesítmény is gyenge volt, az export visszaesett tavaly januárhoz képest a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint.

Számokban: az ipari teljesítmény volumene munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest.

  • Az export euróban számított értéke 7,4, az importé 14 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál januárban.

Előzmények: a harmadik negyedév 0,8 százalékos növekedése után a tavalyi utolsó három hónapban újra stagnálást mutattak a KSH kedden közölt GDP-adatai, ami meglepetést jelentett az élénkülésre számító elemzői várakozásokhoz képest.

  • A stagnálás oka az alacsony ipari export és a lakossági fogyasztás beragadása mellett az építőipar, illetve a vendéglátás szektorok gyenge teljesítménye volt.

Felülnézet: a Pénzügyminisztérium 3,6 százalékos növekedést vár 2024-ben, de Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az elmúlt időszakban 4 százalékos növekedési célról is beszélt. 

  • Minden, az előzetes várakozásokat alulmúló adatközlés csökkenti az esélyét annak, hogy az idei magas növekedési célszám megvalósuljon.
  • A legnagyobb kockázatok között van, hogy a fogyasztói bizalom nem áll helyre elég gyorsan, a másik nagy kockázat pedig a magyar export küldőpiacainak gyengélkedése.

Mit mond az elemző? Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint az ipar egész éves kilátása a meglehetősen gyenge évzárás és újévkezdet mellett egyre borúsabb. „Vélhetően az év egészében az ipar teljesítménye negatív lesz, így visszafogja majd a 2024-es GDP-növekedést.”

  • Az elemző szerint a következő hónapokban folytatódik majd a reálbérek növekedése, ami lassan, de biztosan támogathatja a fogyasztás helyreállását. „Hogy ez a változás érdemi és tartós legyen, először a fogyasztói bizalomnak kell helyreállnia, ami egy hosszadalmasabb folyamat, bár már látunk biztató jeleket ebben a tekintetben. “ 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég nagyobb gyorsítás kellene a kormány növekedési céljának eléréséhezA részletesebb adatok megerősítették, hogy máris megtorpant az előtte éppen csak újra beinduló magyar gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat export kiskereskedelem külkereskedelem növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.