SG.hu

Német katonák Cisco WebEx beszélgetésébe hallgattak bele az oroszok

A német védelmi minisztérium, a Bundeswehr megerősítette, hogy az orosz média által kiszivárogtatott, magas rangú tisztviselők közötti, az ukrajnai háborús erőfeszítéseket megvitató telefonbeszélgetésről készült felvétel valódi.

Egy bizalmas beszélgetésben vitatták meg a német légierő főtisztjei a német Taurus rakéták Ukrajna által történő felhasználásának lehetőségét. A hívást a Cisco WebEx videokonferencia platformján keresztül bonyolították le, nem pedig egy biztonságos, katonai szintű kommunikáción keresztül. Roderich Kiesewetter, a német parlament felügyelőbizottságának elnökhelyettese szerint a kiszivárogtatást valószínűleg egy orosz ügynök okozta a WebEx-híváson belül, de a szakértők még dolgoznak azon, hogy kiderítsék hogyan történt a behatolás. Hasonlóképpen a minisztérium közleményt adott ki a szélesebb médiának, amelyben az áll: "Értékelésünk szerint a légierő hadosztályán folytatott beszélgetést lehallgatták. Jelenleg nem tudjuk biztosan megmondani, hogy a közösségi médiában keringő rögzített vagy átírt változaton módosítottak-e".

A Cisco elhatárolódott a helyzettől. Szóvivőjük kereken visszautasította a kérdés kommentálását: "A Cisco nem tárgyal nyilvánosan ügyfélinformációkról, és az Ön kérését a kérdéses szervezethez irányítjuk".

A 38 perces felvételt először Margarita Simonyan, az orosz államilag ellenőrzött RT hírcsatorna főszerkesztője tette közzé, és azóta széles körben megosztották az interneten. Állítólag orosz hírszerzési forrásokból kapta meg. Az újságíró szerint a beszélgetés február 19-én történt, és Torsten Grefe ezredes, a Bundeswehr légierejének hadműveleti és hadgyakorlatokért felelős osztagának parancsnoka, Ingo Gerhartz altábornagy, a légierő felügyelője, valamint a Bundeswehr űrparancsnoksága légi műveletek központjának két munkatársa vett részt benne. Az RT azóta számos állítást tett a hívás közzététele után, többek között azt, hogy a beszélgetés bizonyítékot szolgáltat arra, hogy Németország azt tervezte, hogy segít Ukrajnának lerombolni az Oroszországot az illegálisan elcsatolt Krím félszigettel összekötő Kercsi hidat.

A megbeszéléseken szó volt nagy hatótávolságú Taurus manőverező robotrepülőgépek esetleges szállításáról Ukrajnának a támadások során történő felhasználásra, valamint arról, hogy Németország hogyan tudná ezeket eljutattni anélkül, hogy úgy tűnne, hogy közvetlenül részt vesz a konfliktusban. A Taurus hatótávolsága körülbelül 500 km, ami kétszerese az Egyesült Királyság által Ukrajnának szállított Storm Shadow cirkálórakétáknak. Ukrajna már régóta kéri Németországot, hogy szállítson Taurus rakétákat, de Olaf Scholz kancellár többször is elutasította ezt, mert attól tart, hogy ezáltal a konfliktus eszkalálódhat.


Kiesewetter újságíróknak elmondta, hogy valószínűleg több felvételt is elfogtak, és ezeket később akár nyilvánosságra is hozhatják, mindezt Oroszország javára. Valószínű, hogy a mostani nyilvánosságra hozatal célja az volt, hogy Németországra nyomást gyakoroljanak, hogy szakítsa meg a Taurus szállításokról folytatott tárgyalásokat. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője a Telegramon keresztül közölte: "Örök ellenfeleink - a németek - ismét esküdt ellenséggé váltak". "Németország háborúra készül Oroszországgal" - mondta vasárnap egy második üzenetben, amely több náci témájú szidalmazást tartalmazott a német hadsereggel szemben.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint Németországnak "haladéktalanul" magyarázatot kell adnia a hangfelvételről, hozzátéve, hogy a válasz elmaradása a bűnösség beismerésének minősül. Úgy vélte, Németországnak vállalnia kell a felelősséget azért, hogy német tisztek a Krími híd elleni csapások lehetőségéről tárgyaltak. Hangot adott álláspontjának, miszerint a német tisztek közötti beszélgetés azt mutatja, hogy Németországot sosem nácitalanították teljesen. Úgy vélekedett, hogy ha ezzel kapcsolatban nem történik semmi, ha ezt a folyamatot nem állítja meg maga a német nép, az mindenekelőtt magára Németországra nézve jár majd szörnyű következményekkel.

Scholz azt mondta, hogy a kiszivárogtatás "nagyon komoly ügy", amelyet most alaposan és gyorsan kivizsgálnak. A nyomozás fejleményeiről kérdezve a Bundeswehr közölte, hogy nincs további hozzáfűznivalója, de rámutatott Boris Pistorius védelmi miniszter nyilatkozatára, amelyben a kiszivárogtatást "információs háborús cselekménynek" nevezte. "Ez egy hibrid dezinformációs támadás. A megosztásról szól. Az egységünk aláásásáról szól" - mondta. Ez része Vlagyimir Putyin orosz elnök információs háborújának" - hangsúlyozta a szociáldemokrata politikus. Pistorius leszögezte, hogy Németországnak különösen hideg fejjel kell erre reagálnia, de nem kevésbé határozottan. "Nem szabad beleesni Putyin csapdájába" - tette hozzá reményét kifejezve, hogy mindez nem fog megosztottsághoz vezetni.

A Krími hidat kétszer érte súlyos támadás: 2022 őszén és 2023 júliusában. Az első esetben teherautó robbant fel a hídon, másodszor pedig tengeri drónokkal támadtak a hídra. Kijev mindkét esetben elismerte, hogy köze volt a támadáshoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Egyik lehetseges magyarazat, hogy nem lehallgatas, hanem szivarogtatas tortent. Igy mar biztos nem kuldenek se raketat, se szemelyzetet a nemetek. Nem biztos, hogy a nemet vezerkar utalja annyira az oroszokat, hogy ujra sztalingrad fele akarjak venni az iranyt.

    Ne felejtsuk el, hogy a nemet politikusok mar sorozni akarnak... https://index.hu/kulfold/2024/03/06/pistorius-kotelezo-sorkatonai-szolgalat-vedelmi-miniszter/
  • duke #3
    1:Ja az enigmanal siman hagytak hajokat elsulyeszteni, epuleteket lebombazni az angolok, nehogy a nemetek rajojenek, hogy feltortek a kodot. De ez ezek szerint ez nem tul ertekes, fontosabb a propaganda hatasa.
  • Tetsuo #2
    Ma már más a helyzet. A nép annyira hülye, hogy a pillanatnyi propaganda a legfontosabb.
  • Frekvency #1
    fura, ilyen "kincseket" nem szoktak csak úgy megosztani a hirszerzések, mert máskor is jól jöhet, mint ahogy ahogy az enigma megszerzése is hétpecssétes titok volt.