eur:
389.81
usd:
363.77
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Demeter Szilárd Csaba. Forrás: Facebook: Petőfi Irodalmi Múzeum
Nyitókép: Facebook: Petőfi Irodalmi Múzeum

Demeter Szilárd: a kultúra egy egység, nem szeretem a "gettólogikát"

A magyar nemzeti kulturális identitást egységében megmutató tudásátadás a koordinált múzeumi együttműködés feladata - mondta Demeter Szilárd, a Nemzeti Múzeum leendő főigazgatója.

"Együtt erő." Demeter Szilárd szerint, ez a gondolat áll az új kulturális holding, a Széchenyi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrehozása mögött.

A cél elsősorban a koordinált működés, azaz hogy az Iparművészeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Vendéglátóipari Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum együttesen tudjon olyan közönségszolgálatot végezni, másodsorban pedig olyan múzeumpedagógiát, tudásátadást lehessen művelni, ami a magyar nemzet kulturális identitását egészében, nagyszerűségében tudja megmutatni - mondta Demeter Szilárd a Kossuth Rádióban

A leendő igazgató kitért rá: a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára szóló pályázata is arról szólt, hogy állítsák vissza egységbe azt, amit eredetileg így alapítottak. Hozzátette,

nem szereti a művészeti életre az elmúlt évtizedekben jellemző "gettólogikát", ami szerint külön vannak az írók, a képzőművészek, a zenészek, és nehéz az átjárás közöttük.

Ez nem tesz jót, mert a kultúra egységes egész - hangsúlyozta.

Arról is beszélt, a Magyar Nemzeti Múzeum nem egy poros tárgyakat őrző intézmény, hanem tudásközpont, és ennek a tudásnak a sokszínűségét, egységét, komplexitását megmutatni jó feladat. Megjegyezte, a legjobb az lenne, ha tízből tíz magyar pontosan meg tudná fogalmazi, mi a Magyar Nemzeti Múzeum és miért érdemes oda ellátogatni.

Demeter Szilárd az Indexnek is nyilatkozott. Azt mondta, a Magyar Nemzeti Múzeum szerinte most nem az, aminek lennie kell. A magyar közgyűjteményi rendszer piramisán a zárókőnek kellene lennie - hangsúlyozta. Arról is beszélt, március 6-ától veszi át a Nemzeti Múzeum vezetését, a Petőfi Irodalmi Múzeum élére pedig, amit jelenleg irányít, egy megbízott főigazgató kerül majd.

Ezzel egy időben elkezdődik a Széchenyi Ferenc Kulturális Közgyűjteményi Központ felállítása is - emelte ki Demeter Szilárd, és azt is megjegyezte, Csák János kulturális és innovációs miniszterrel már beszéltek arról, hogy

ennek vezetője ő lesz majd.

A tárcavezető kedden jelentette be, hogy Demeter Szilárd lesz a Nemzeti Múzeum főigazgatója. Azt is közölte, létrejön a Széchényi Ferenc Kulturális Közgyűjteményi Központ, ami alá hat intézmény tartozik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×