Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zakopane: Nem csitul harc a környezetvédők és a sízők között

2024.02.27. Fóris Gábor

2000 fenyőt kellene kivágni, ezért akadályozzák a környezetvédők a zakopanei Nosal sípálya fejlesztést, ezért a város déli részén lévő Nosal síközpont fejlesztése évek óta áll. A lengyel zöldeken kívül mindenki azt szeretné, hogy visszatérjen a magasabb szintű sízés Zakopánéba.
Légi felvétel Nosalról | Fotó: Lotnisko Nowy Targ
Légi felvétel Nosalról | Fotó: Lotnisko Nowy Targ
A küzdelem már 15 éve tart, 2011-ben Zakopane polgármestere még arról beszélt, hogy 2014-ig felújítják és kibővítik a sípályát, ugyanis ekkor hagyta jóvá a Lengyel Környezetvédelmi Minisztérium a Tátrai Nemzeti Parkban 1,5 hektárnyi erdő kivágását, valamint elfogadta a pályarendszer területrendezési tervét. 2021-ben a beruházásnak zöld utat adott a Tátrai Nemzeti Park tudományos tanácsa, amely hozzájárult a meglévő síútvonal meghosszabbításához is. Azóta elkészült egy módosított területrendezési terv, amely szerint az új Nosal síközpont az évi öt hónapos szezonban (december-április) 20 versenynek adhat otthont. A beruházásra 60 millió zloty-t (5,5 milliárd Forint) irányoztak elő.

A korszerűsítési terv ambiciózus, két új sípályát jelöltek ki, megépítenek egy új négyüléses, két csákányos felvonót és egy varázsszőnyeget. Épül 20 darab hóágyú, illetve megépül a pályarendszer teljes kivilágítása. A pályának meg kell felelnie a FIS követelményeinek, hogy újra lehetőség legyen nemzetközi versenyeket rendezni, köztük akár világbajnokságot is.

Zakopane polgármestere, Leszek Dorula ősszel pozitív környezetvédelmi határozatot hozott a nosali sípálya rekonstrukciójával kapcsolatban. Mint mondta, a zakopanei hatóságok azt szeretnék, ha Zakopanéba visszatérne a legmagasabb szintű síelés.

Ez eddig ez rendben is lenne, ha a környezetvédők nem akadályoznák a többség számára népszerű projektet. Minden lehetséges fórumon megtámadják a határozatot. Szerintük a beruházás negatív környezeti hatásainak eltitkolása alapja lehet annak, hogy az Európai Bizottság elé vigyék az ügyet – erről Radosław Ślusarczy a lengyel Workshop for All Beings - egy lengyel ökológiai civil szervezet - vezetője beszélt, aki szerint a tervezett 1,5 hektáros területen tervezett kétezer fenyő kivágása szűkíteni fogja az ott is élőhellyel rendelkező barnamedve, a vándorsólyom, a fehérhátú harkály és a háromujjú harkály élőhelyét.

A sízők véleménye egyöntetű abban, hogy ez utolsó lehetőség, hogy újra síéletet vigyenek a Zakopáneba és újraélesszék az alpesi sízést.
Ez az utolsó pillanat, hogy megmentsük a versenyszerű síelést Zakopanéban.
a Tátrai Síszövetség (TZN) elnöke
Andrzej Kozak szerint a nosali lejtő kialakítása nemcsak a zakopanei fiatal sízők képzését segítené, hanem lehetőséget adna a legnagyobb, világszínvonalú sportesemények megszervezésére is.

„Régebben mind a hat zakopanei sí klubnak megvolt a maga lejtője, de mostanra mindez megszűnt. A fiatalok alig tudnak valahol edzeni, például a Harenda lejtője déli fekvésű, és ezért nem lehet olyan beton kemény útvonalat fenntartani, ahol a profik gyakorolhatnak. Nosal ideális hely lenne a versenyzők oktatásra, mert jelenleg a Białkába ingázás – oda vissza 50 km – túl sok időt vesz igénybe, és elkedvetleníti az edzőket és a versenyzőket” – tette hozzá a TZN elnöke.

Hasonlóan vélekedik Maciej Gąsienica-Walczak, a Zakopane Városi Tanács sportbizottságának vezetője is. Véleménye szerint, ha a Nosalban megvalósuló beruházás sikeres lesz, Zakopane újabb igazi sportkomplexumot kap.

„Már vannak modern, felújított síugrósáncaink, hamarosan kész a fedett jég-, gyors-, és műkorcsolyapálya és ami hiányzik, az az alpesi síelők számára kialakított lesiklópálya. Van egy sztárunk, Maryna Gasienica-Daniel, aki a legjobbakkal versenyez és ösztönzi a fiataljainkat az edzésekre” – mondja Maciej Gąsienica-Walczak.

A TPN és az Lengyel Környezetvédelmi Főigazgatóság (RDOŚ) konzultációkat folytatott az új Nosal létrehozásáról. Az eljárás során nagy figyelmet fordítottak arra, hogyan lehet a beruházást a lehető legkevesebb beavatkozással lebonyolítani, vagyis az útvonalak és a sífelvonó természetkímélő megvalósításáról és üzemeltetéséről egyeztettek. E konzultációk eredményeként jelentős módosítások történtek a nosali síállomáson: az eredetileg tervezett erdőirtást 1,5 ha-ról 1 ha-ra csökkentették, a fákat leltározták, amelynek során kiderült, hogy 2027 darab fát kellene kivágni ezek közül mindössze 6 darab olyan fa került kijelölésre, amelynek természetvédelmi értéke van és meg kell óvni.

A Nosal-csúcsról induló sípálya, ahová egyszemélyes, felvonóval lehetett feljutni, 2009 óta zárva tart, mert az 1967-ben épült felvonó és a pálya nem felelt meg a kor követelményeinek. A pálya hossza 650 méter, a szintkülönbség 230 méter, felső része fekete, az alsó pedig piros minősítésű. A Nosal évekkel ezelőtt Lengyelország legnehezebb sípályájáról volt híres, ahol ötven éve, 1974-ben rendezték meg a férfi alpesi sízők világbajnokságát. A Nosal sípálya alja jelenleg oktatópályaként működik tányéros felvonókkal.
Archív felvétel az egykori lengyelországi versenyről
A régi pálya állapota
A jelenleg működő alsó pálya
KOMMENTEK
bouquetk | 2024.02.28. 10:41
"jelenleg a Białkába ingázás – oda vissza 50 km – túl sok időt vesz igénybe, és elkedvetleníti az edzőket és a versenyzőket”

Nem is kérdés, hogy ezért ki kell vágni 2000 fát.
vmarci | 2024.02.28. 11:07
Azért is jó a fákat kivágni mert 15 fok van februárban, hó meg nincs.
Természetesen erre a válasz a folyamatos infrastruktúra fejlesztés és a pályák bővítése.
2000 méteren meg esik az eső januárban.....
minerel | 2024.02.28. 12:07
szeretek boardozni de itt most a környezetvédőkkel vagyok.
DonCosta | 2024.02.28. 15:26
Azt gondolom mindig a részletekben rejlik a lényeg. Persze 2 ezer fa sok, de biztos vagyok benne, hogy ennél jóval többet kivágnak arrafelé is évente. Szerintem még úgy is, hogy tar vágást (vagy mi annak a neve amikor teljesen lecsupaszítják) hajtanak végre. Sose szerettem ezeket a végletes dolgokat: fekete-fehér, jó-rossz. Lehetne ezt úgy csinálni, hogy mindenkinek jó legyen...
M61021 | 2024.02.28. 16:23
Kb, mint a Normafa helyzete, csak magasabb szinten. :( Hajrá síelők!
blint63 | 2024.03.01. 12:28
Hát, ezt így olvasva én nem lettem meggyőzve, bár végül is a helyiek dolga, mondjuk azért nem lehet kicsi az ellenállás, nem két tucat zöld hőbörög itt mint ahogy a cikk utal rá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
AKCIÓ
Willa Cztery Pory Roku
Hangulatos 33 szobás szállás Zakopane közelében, csendes helyen, szép kilátással a Tátra hegyeire 1-5 fős fürdőszobás szobákkal, reggelivel és ebéddel foglalható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Harnas csillagcsillagcsillag
Felnőttbarát, modern szálloda Bukowina Tatrzańska síterep közelében (500 m) és számos más zakopanei síterep vonzáskörzetében. Szobák reggelivel, á la carte étterem, valamint felár ellenében termálfürdő belépő is igényelhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.