Hangtalan szélturbina

2024-02-21 12:10:29 | Módosítva: 2024-02-21 12:20:10

Új technológiát szabadalmaztatott a Houston-i Egyetem egyik projektjeként induló Aeromine Technologies. A cég olyan tetőre szerelhető szélturbinát készített, amely kompaktabb, mint egy tipikus turbina, nincsenek hatalmas lapátjai, amelyek veszélyeztetik az állatokat, és akár 8 kilométer per órás szélnél is működőképes.


A zajtalan szerkezet a gyártó szerint olyannyira hatékonyan elégíti ki az energiaigényt, hogy egyetlen egység képes annyi energiát termelni, mint egy 16 napelemből álló napelemtábla.

A formabontó szélturbina a versenyautók légterelőihez hasonlóan használja ki a kisebb és nagyobb légáramlatokat, így generál energiát – írja a hvg. A vállalat szerint készülékének telepítése feleannyiba kerül, mint a hasonló teljesítményű napelemes rendszeré. Ráadásul tizedannyi helyen elfér, így adott méretű felületen tízszer több áramot termel.

Az Aeromine Technologies szerint a szélturbinának jóval kisebb az energiatárolási igénye, mint az egyszerű napelemes megoldásnak, hiszen az energiaellátás biztosítása folyamatosabb. A rendszer működéséhez általában 20–40 egységet szerelnek fel egy épületre, az uralkodó szélviszonyokhoz igazodva.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újra épülhetnek szélerőművek Magyarországon

Számos befektető, több különálló szélerőmű-parkja is megépülhet Északnyugat-Magyarországon, de csak úgy, hogy egyetlen kapcsoló állomáson keresztül táplálhatnak be az átviteli hálózatra –...


Szélerőmű az autópályán

Az autók által keltett légmozgás talán első blikkre nem tűnik erősnek, pontosan elég azonban annak a szélenergiát hasznosító szerkezetnek, amelyet az Isztambuli Műszaki Egyetem kutatói a...