Világvége

Az éghajlatváltozás veszélybe sodorhatja a bolygó legnagyobb ivóvízkészleteit

Egy globális tanulmány, amely a világ 12 barlangjának hőmérséklet-változásait vizsgálta, arra utal, hogy a Föld könnyen hozzáférhető édesvízkészleteinek jelentős részét veszélyeztetheti az éghajlatváltozás.

2024.02.10 07:31ma.hu

A világ 12 barlangjában tapasztalható hőmérséklet-változásokról készült tanulmány szerint az éghajlatváltozás veszélyeztetheti a kulcsfontosságú édesvízkészleteket és a bennük lévő ökoszisztémákat. A kutatás, amely rávilágít a felszíni és a barlangi hőmérséklet közötti összefüggésre, aggodalomra ad okot e létfontosságú földalatti környezetek stabilitásával kapcsolatban.

A barlangok lehetővé teszik a tudósok számára, hogy megfigyeljék a bolygón mindenütt elterjedt földalatti rendszereket - olyan rendszereket, amelyek túlnyomó többségükben az ember számára hozzáférhetetlenek. Ezek az ökoszisztémák adnak otthont a közvetlen emberi fogyasztásra rendelkezésre álló legnagyobb édesvízkészleteknek, és olyan egyedülálló, valamint az adott környezethez rendkívüli mértékben alkalmazkodott élőlények lakják őket, amelyek a szerves anyagok és szennyező anyagok újrahasznosításával garantálják e stratégiai tartalékok minőségét az emberiség jövője számára.

A Scientific Reports című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban a nemzetközi kutatócsoport több mint 105.000, különböző éghajlati területeken található barlangokban végzett hőmérsékletmérést elemzett, és összehasonlította a megfelelő felszíni hőmérséklettel.

"A hőmérséklet-ingadozások három különböző mintázata rajzolódott ki a földalatti környezet hőreakciójában a felszínhez képest, ami újdonság" - mondta Ana Sofia Reboleira, a tanulmány koordinátora, a Lisszaboni Egyetem (Portugália) Természettudományi Karának Ökológiai, Evolúciós és Környezeti Változások Központjának - cE3c - biológusa.

A barlangokban regisztrált összes éves hőmérséklet-ingadozás kicsi volt - 0,1ºC a legkisebb, és 8,8ºC a legnagyobb között. De míg egyes esetekben a barlangi hőmérséklet kis késéssel tükrözte a felszíni hőmérsékletet, más esetekben a felszíni változások gyorsan tükröződtek a föld alatt. Voltak olyan esetek is, amikor fordított mintázat volt megfigyelhető: minél magasabb volt a hőmérséklet a felszínen, annál alacsonyabb volt a barlangban (és fordítva), mint egy hőtükörben.

"Eredményeink azt mutatják, hogy a barlangok átlaghőmérséklete tükrözi a kinti átlaghőmérsékletet. Ennek az a következménye, hogy az éghajlatváltozással összefüggésben a felszínen előre jelzett hőmérséklet-emelkedés tükröződni fog a föld alatt" - magyarázza Ana Sofia Reboleira.

A barlangokat ritka és védtelen fajok közösségei lakják - amelyek garantálják a vízminőséget, és nagyon stabil környezetben, minimális hőmérséklet-ingadozással élnek. Így "a hőmérséklet emelkedésének következményei teljesen kiszámíthatatlanok és minden bizonnyal károsak a közvetlen fogyasztásra rendelkezésre álló legnagyobb édesvízkészlet minőségére" - figyelmeztet a kutató.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy egyes barlangokban napi hőciklusok léteznek. A napfény teljes hiányával jellemezhető ökoszisztémákban az élőlényeknek nincs cirkadián ritmusa. "Ez a meglepő felfedezés azt mutatja, hogy ezek a napi hőciklusok potenciálisan szabályozhatják a föld alatti organizmusok biológiai ritmusát" - magyarázza Ana Sofia Reboleira.

A tanulmány részeként vizsgált barlangok közül több is a föld alatti biológiai sokféleség globális gócpontja - mint például a szlovéniai Planina, a Kanári-szigeteken található Viento és a Portugáliában található Vale Telheiro.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.