A családi egyterűek kihalófélben lévő egyik ősegyede modern köntösben kellemes együttélést biztosít a családi utazóknak.

Mintha már láttam volna egy másik márka égisze alatt ugyanezt a formát… Valóban, a Volkswagen Caddy bújik meg a Ford ruhája alatt: mind a hajtáslánc mind pedig az autó alapját képező platform a Volkswagené, ez tulajdonképpen egy Caddy, amelynek egyes részelemei viselik csupán a Ford márkajellegzetességeit. De milyen is ez az egyterű a kiscsaládos mindennapokban? A tesztből kiderül.

Tesztünkre a hosszabbik, hétüléses kivitel érkezett - galéria

A piros szín sok autónak jól áll, köztük a Ford Tourneo Connect-nek is, életvidámmá teszi a funkcionalitáshoz nélkülözhetetlen dobozformát. A friss vonalakat élénk színekkel kínálja a Ford, ami azért is előnyös mert a jármű karaktere itt nem kitörően izgalmas, de modern és jellegzetesen Ford arculatba illő az első traktus. A hátsó lámpák vagányak, szépen egy keskeny csíkba rendeződve engednek teret a csomagtérnyitásnak. Oldalról már nem biztos, hogy megkülönböztetném egy Caddy-től, de a lényeg: a kétoldali tolóajtó, a kisgyerekes családok álma. Ezeket a portákat kitárva akár keresztbe is beállíthatjuk a gyerekülést, később a bringákat vagy a felfújt gumikrokodilt és millió hasonlóan szükséges és elengedhetetlen csomagot a családi kiránduláshoz, mellesleg a harmadik sorba is könnyebben bekommandózza magát az ember, de erről majd később.

Amiért szeretjük a dobozos modelleket: hatalmas, függőleges üvegfelületek

A belső tér a külső formából eredően meglehetősen tágas, a (nem nyitható) üveg panorámatető tovább növeli a térérzetet, ahogy a természetes fényt az utastérbe engedi. Ráadásul elég magas a beltér ahhoz, hogy az üvegtető pereme a magasabb növésű utazókat se zavarja a fejtérben. A panorámatető kapcsán azonban hiányoltam az árnyékoló rolót, amely a tűző napon nyomorba taszítja a derekasan helytállni próbáló légkondicionálót.

Modern hatású, de érezhetően elspórolt a belső tér

Elöl a vezetői környezet „beülve” többet nyújt, mint ránézésre: a német AGR ortopédiai szervezet ajánlásával bíró, állítható combtámasszal rendelkező első üléseken bizony nagyon kényelmes utazni. Pont minden szempontból kényelmes az alátámasztás és pihentető benne hosszútávon is üldögélni. A vezetői környezet a Volkswagen rendszerén alapszik, így magyarul is tud. A kijelző képe jó, gyorsasága átlagos, de semmiképp sem zavaróan lassú. A klíma konzol egy hibrid megoldás a digitális és a nyomkodható között, mert bár vannak fizikai gombjai (ami jó hír, mert vezetés közben könnyű megtalálni a hőmérséklet szabályozást), de például egy busz mögé érkezve a belső keringtetést már menüben turkálva tudnám csak megtalálni, ami nem ideális. A menürendszer egyébként logikus, az audio teljesítmény átlagos, hasonlóan a környezetünkben lévő anyagokhoz, de valahogy semmi sem bántóan olcsó. Amolyan „jól összerakott” hatást kelt az autó beltere elöl. Egyel hátrébb ülve azért kicsit más az érzésem.

Helykínálatban jeleskedik - galéria

A középső üléssor ugyan kényelmes ülőhelyet biztosít akár három felnőttnek vagy méretfüggően három gyermekülésnek és lehajtható asztalka is kerül az utazók elé, mégis van hiányérzetem: a tolóajtókon lévő kemény műanyagfelületeket egy gramm puha textil sem örvendezteti és az oldalsó nagy üvegfelület sem nyitható, hanem csupán billenthető, ráadásul az is csak (igaz minimális, de) felár ellenében. Ennél korszerűbb, elektromosan teljesen lehúhzaható megoldást, sötétítő rolóval kínál a nemrégiben tesztelt Citroën Berlingo és konszerntársai. A harmadik ülések is elmaradnak kényelemben és lábtérben is a francia riválistól, ez itt inkább szükségmegoldás, mint valódi teljesértékű ülés, ez látszik a kialakításán is.

Leghátul azért már kompromisszumos

Praktikum terén egy kicsit többet vártam a családi csapatszállítótól. A csomagtartó nyilván óriási, de rontja a kihasználhatóságát, hogy az ülések nem tologathatók, így az óriási csomagtér rovására sem növelhető például a középső lábtér. A harmadik sor ülései ugyan összehajthatók, de nem billenthetők, így a kiszedésük nélkül nagyobb alapterületű helyet nehéz varázsolni, ha pedig kiszereljük, akkor elveszti a varázsát, hogy a kis haverokat tudjuk egy körrel szállítani a nyaralás alatt a strandra. A problémát enyhíti, hogy a csomagtér még a három sor üléssel együtt is viszonylag nagy méretű, 650 literes, ami önmagában is fergeteges, de hátsó üléssor nélkül már tényleg elképesztő mérteket ölt: 1,72 köbméter tér akad. A csomagtér ajtaja egyben nyitható, amely extra helyet kíván, erre parkoláskor ügyelni kell. Praktikusan adná magát, hogy a hátsó ablak önmagában nyitható legyen, ne kelljen minden alkalommal ekkorát lendíteni. Ezeket az apróbb megszokást igénylő adottságokat leszámítva jól össze lehet barátkozni a kényelmes beltérrel.

Síkba ugyan nem dőlnek, de marad hely így is

Nézzük a menetteljesítményeket! Ez már nem az a furgonos, kisáruszállító hatást keltő menetkomfort. A simán járó négyhengeres benzinmotor halk, a karosszéria jól szigetelt és a rugózás is kellemes. Az autó egyenfutása stabil, nem pattog és kanyarban sem éreztem veszélyesnek. A kormány nem ad különösebb visszajelzéseket az útról, de ez ebben a kategóriában nem is elvárás. A váltó is kellemes társ, olyan németesen precíz szerkezet, egyszerűen csak jó. Haladás közben segítségünkre van az elektronikus őrszemek hada, de valószínűleg semmi éleset, vagy rendkívülit nem érdemes várni tőle: kellemes és pihentető benne az utazás az elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros futóművel. A szélzaj 130 körül felerősödik, de nem zavaró a mértéke. Ugyanígy a gyorsulás mértéke sem zavaró (12,3 a 0-100), senki nem fog szívszélütést kapni ebben az autóban. A fogyasztás az autó méretéhez képest kellemes, a tesztátlag 7,2 liter/100 km-re sikerült normál tempóban használva és kicsit odafigyelve a takarékos vezetésre. Ebben az is segített, hogy a Volkswagen eredetű motor egyenletes terhelés mellett hengerlekapcsolásra is képes. Ebből csak annyit észlelünk, hogy a kijelzőn megjelenik egy piktogram, mi pedig örülünk, hogy nagyon takarékosak vagyunk. Aki ennél is alacsonyabb fogyasztást szeretne, és ezért hajlandó áldozni a kulturáltság oltárán, választhat a Volkswagen konszern kétliteres 102 vagy 122 lóerős (280 vagy 320 Nm) dízel erőforrásai közül. A benzines és az erősebb dízelmotorhoz kérhető hétfokozatú, duplakuplungos (DSG) automata váltó is, illetve négykerék-meghajtású változat is elérhető a kínálatban.

Benzinessel sem torkos, de érezhetően kulturáltabb

Sajnos kihalófélben lévő kategória a családi kis egyterű, ráadásul sok márka kínálatában már csak korlátozott hatótávú elektromos hajtással érhető el konkurens modell. Családi mindenesnek, sok gyerekkel és még több cuccal pedig még mindig talán ez a legalkalmasabb a hétköznapok által támasztott küldetésekre, igaz, a térkínálat bőségét kvalitatív különbségek ellensúlyozzák. A tesztautó ára bruttó: 14.848.870 Ft, amely kedvező felszereltségi szintet és manuális, hatfokozatú váltót tartalmaz.

Összehasonlítani leginkább a Volkswagen Caddy-vel lehet, hiszen ugyanaz a technika, csak a Caddy-t valamiért drágábban mérik: a tesztautóhoz hasonló felszereltséget biztosító Caddy Life Maxi 15.863.480 Ft-tól érhető el jelenleg a konfigurátorban.

Néhány szóban

Kényelmes és rendkívül tágas családi autó kétoldali tolóajtókkal és három üléssor mellett is használható csomagtérrel. A Volkswagen eredetű benzines erőforrással is kellően takarékos és csendes.    

Előnyök: Óriási belső tér és csomagtartó, kényelmes AGR ülések, pontos váltó és alacsony fogyasztás

Hátrányok: Néhány praktikus megoldás még elfért volna benne: a tolóajtón alkalmazott „kopoltyú nyílás” idejétmúlt és hiányzik a panoráma tető árnyékoló rolója és követeljük vissza a klíma fizikai gombjait (az összeset)

Alapadatok Futómű Karosszéria Mérések Költségek