eur:
391.28
usd:
365.14
bux:
67885.92
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Túzokkakas dürgése, násztánca a Körös-Maros Nemzeti Park területén, a Békés megyei Dévaványa határában 2018. április 4-én.
Nyitókép: MTI / Kovács Attila

Az idén rekordszámú telelő túzokot számoltak a magyar határ közelében

Az utóbbi fél évszázad legmagasabb számú túzokpopulációja, több mint 580 egyed telel az idén a Pozsonyban az Ürgemezők nevet viselő védett madár területen - számolt be a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a helyi önkormányzat közlésére hivatkozva.

Az Ürgemezők az egyedüli olyan hely Szlovákiában, ahol ezek az impozáns madarak ma még költenek.

Az önkormányzat korábbi adatokra hivatkozva rámutatott: a mostaninál több túzok legutóbb a múlt század hetvenes éveiben tartózkodott a területen, konkrétan 1973-ban 697-egyedet számoltak ott össze.

A túzok egykor a Duna-menti régió egyik legjellegzetesebb madara volt, ám a huszadik század folyamán, részben a nagytáblás mezőgazdasági termelési módszerek miatt, állományának száma jelentősen lecsökkent, és a faj a legtöbb korábbi élőhelyéről teljesen eltűnt. A túzok szlovákiai előfordulása ma gyakorlatilag a szlovák-magyar-osztrák hármashatár környékére korlátozódik.

Címlapról ajánljuk
Csányi Sándor az Arénában: szintet léphet az OTP az új akvizíciókkal

Csányi Sándor az Arénában: szintet léphet az OTP az új akvizíciókkal

Rekordévet tudtunk zárni, de én abban bízom, hogy az a rekord csak egy évig lesz rekord, és jövőre túlszárnyaljuk – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában elárult néhány exkluzív részletet a tervezett bankvásárlásról, de beszélt az oroszországi leányvállalat helyzetéről és a banki különadók negatív következményeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×