eur:
391.2
usd:
364.92
bux:
67885.92
2024. április 29. hétfő Péter
A kormány mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó francia gazdák szénabálákkal torlaszolják el a Charles de Gaulle nemzetközi repülőtérre vezető autópályát a Párizs közelében lévő Roissyban 2024. január 29-én. A legjelentősebb francia mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, az FNSA és a Fiatal gazdák (Jeunes Agriculteurs) nevű szervezet ezen a napon határozatlan idejű blokádot kezdett a párizsi régióban és Észak-Franciaországban. A fővárosi agglomerációban nyolcszáz traktor 16 autópályán állított fel útzárakat.
Nyitókép: MTI/AP/Matthieu Mirville

Elvonulnak a francia gazdák, de alakul a hangulat a holland–belga határon

Leállította Párizs blokádját a vezető francia gazda-szakszervezet. Mindez azután történt, hogy a kormány engedményeket tett és más európai gazdák is tüntettek Brüsszelben az EU-csúcs idején. Viszont a belga–holland határt eltorlaszolták az ottani gazdák.

A francia gazdák pénteken fokozatosan elkezdték feloldani az útlezárásokat Párizs és más francia városok környékén. Ez volt a válasz arra, hogy a francia kormány több mint 400 millió eurót ajánlott fel különböző intézkedések részeként, hogy ellensúlyozza a gazdáknak a szigorúbb környezetvédelmi szabályozás és a külföldről érkező olcsó import okozta bevételkiesést.

A francia főváros körüli főbb autópályákon a tüntetők elkezdték elbontani a sátrakat, megtisztítani az utakat, miközben felgyújtották a barikádként használt szalmabálákat.

Arnaud Rousseau, a legnagyobb mezőgazdasági termelők szakszervezetének, az FNSEA-nak az elnöke a BFM hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta: a gazdák szoros figyelemmel fogják kísérni, hogy a kormány júniusig megvalósítja-e ígéreteit,

egyúttal figyelmeztetett: készek ismét tiltakozni – burkoltan arra célozva, hogy megzavarhatják a nyári ötkarikás játékokat.

Csütörtökön Gabriel Attal miniszterelnök új intézkedéscsomagot jelentett be, miután korábbi lépései nem békítették meg a gazdákat. Ezek között van több százmillió eurós támogatás, adókedvezmények és az az ígéret, hogy Franciaországban nem tiltják be azokat a növényvédő szereket, amelyek máshol Európában engedélyezettek.

A francia gazdák azonban korántsem egységesek. Radikális csoportjuk szerdán beváltotta fenyegetését és megrohamozta a "Párizs gyomrának" nevezett hatalmas élelmiszerpiacot. Ennek nyomán 79 gazdát vettek őrizetbe a kivezényelt rohamrendőrök.

Egy Franciaországban dolgozó ír gazda testvérpár elmondta: a francia szabályozás és az Európai Unió úgynevezett „green deal”-je ellen tiltakoznak, amely a fosszilis tüzelőanyagoktól való elfordulásra épülő gazdasági program.

A gazdák szerint az intézkedések - például a növényvédő szerek és a műtrágya korlátozása - miatt egyre nehezebb termelni, és elszegényednek.

Maga az EU azt mondta, hogy az idén "ideiglenes felmentést" ad a sokat bírált szabályra, hogy a föld egy részét parlagon kell hagyni. A francia gazdák jelenlegi formájában ellenzik az EU és a latin-amerikai Mercosur blokk kereskedelmi szerződését is.

Míg a francia gazdák elvonulnak, addig pénteken traktorokkal zártak le tiltakozó gazdák több belga–holland határátkelőt. Előzőleg, az EU-csúcs idején Brüsszelben tüzeket gyújtottak és szobrokat döntöttek le a tiltakozók.

Rousseau pedig azt mondta: a "technokrata irodáiban beépített bürokráciával működő" EU "süket" és "nem tiszteli a gazdák munkáját".

A Financial Times közben azt írta: a gazdák múlt heti, brüsszeli tüntetéseit a magyar miniszterelnökhöz közeli szellemi műhely szervezte. Más médiumok szerint ez a Mathias Corvinus Collegium, amelynek brüsszeli oldalán egy link található az "Állj ellen az EU mezőgazdaság elleni háborújának" című januári eseményre való feliratkozásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csányi Sándor az Arénában: szintet léphet az OTP az új akvizíciókkal

Csányi Sándor az Arénában: szintet léphet az OTP az új akvizíciókkal

Rekordévet tudtunk zárni, de én abban bízom, hogy az a rekord csak egy évig lesz rekord, és jövőre túlszárnyaljuk – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában elárult néhány exkluzív részletet a tervezett bankvásárlásról, de beszélt az oroszországi leányvállalat helyzetéről és a banki különadók negatív következményeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×