Érvénytelenített Tesla-fizetési csomag

Törölték Elon Musk 56 milliárd dolláros fizetéscsomagját

A Tesla részvényesei azért írták alá a rekordösszegű kompenzációs megállapodást, mert "sztárallűrök" voltak a "szupersztár" vezérigazgatójukkal kapcsolatban - döntött egy delaware-i bíró.

2024.02.01 07:33ma.hu

Egy delaware-i bíró érvénytelenítette Elon Musk 56 milliárd dolláros Tesla-fizetési csomagját, azzal érvelve, hogy a vállalat igazgatótanácsa nem tudta bizonyítani, hogy a milliárdos vezérigazgató megérdemelte volna ezt a magas kompenzációt. Musk válaszul nyilvánosan a Texasba költözéssel hadonászott.

A 2018-as béralku volt a legmagasabb az amerikai vállalati történelemben, és Muskot a világ leggazdagabb emberévé tette, tavaly becslések szerint akár 220 milliárd dolláros vagyonával. A feltételei szerint Musk olyan részvényopciókat kapott, amelyek akkor fizetnek, ha a Tesla elér bizonyos teljesítménycélokat.

A Tesla befektetője, Richard Tornetta, akinek akkoriban mindössze kilenc részvénye volt az elektromos autógyártóban, azonban beperelte Muskot és a vállalatot, azzal érvelve, hogy a milliárdos félrevezette a részvényeseket, amikor azt mondta nekik, hogy ezeket a célokat nehezebb lesz elérni, mint amilyenek voltak.

Az ügy végül novemberben került bíróság elé, és Kathaleen McCormick kancellár kedden Tornetta javára döntött. A 200 oldalas ítéletében McCormick azzal érvelt, hogy Musk "óriási befolyással rendelkezik a Tesla felett", és ezért képes volt meggyőzni a részvényeseket arról, hogy szükség van egy ilyen béralkura. Annak ellenére, hogy Musk felmentette magát a bérmegállapodással kapcsolatos igazgatósági ülésekről, McCormick azt állította, hogy a hat igazgató közül öt, aki szavazott róla, "Musknak volt alárendelve, vagy kompromittáló konfliktusokba került".

"Az igazgatótanács a "minden felfelé ívelő" retorikától, vagy talán Musk szupersztár vonzerejétől elragadtatva soha nem tette fel az 55,8 milliárd dolláros kérdést: Szükséges volt-e egyáltalán a terv ahhoz, hogy a Tesla megtartsa Muskot és elérje céljait?" írta McCormick.

A bíró utasította Muskot és Tornettát, hogy tanácskozzanak és döntsék el, hogyan adják vissza Musknak a már megkapott bércsomagból a már megkapott részeket.

Nem minden amerikai államban van lehetőség arra, hogy a cégbíróságok felülbírálják a részvényesi döntéseket. "Soha ne alapítsd a cégedet Delaware államban" - posztolta Musk az X-en, amelynek tulajdonosa, a döntés bejelentése után. "Azt ajánlom, hogy Nevadában vagy Texasban alapítsd meg a céget, ha jobban szeretnéd, hogy a részvényesek döntsenek az ügyekben" - tette hozzá.

Musk ezután egy szavazást tett közzé, amelyben azt kérdezte 170 millió követőjétől, hogy "a Tesla változtassa-e meg a cégalapítás államát Texasra, a fizikai központjának székhelyére"? Szerda estig a válaszadók 87%-a válaszolt "Igen"-nel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.