Jazz-Koncert GoetheJazz | Daniel Erdmann: Organic Soulfood

Daniel Erdmann: Organic Soulfood © Romu Ducros

2024.01.26., p.

20:00

Opus Jazz Club BMC

2024-ben is folytatódik Goethe Jazz sorozatunk, amely idén Daniel Erdmann Organic Soulfood koncertjével indul január 26-án a Budapest Music Center színpadán. 

Daniel Erdmann zenekarai rendre játékos szellemű és nagy tudású zenészeket egyesítenek, akik személyes, innovatív stílusukkal azonnal felismerhető hangzást hoznak létre. Ez jellemzi Erdmann legújabb, Organic Soulfood nevezetű trióját is, amelyben régi tettestársa, Jim Hart vibrafon helyett dobol, míg a szaxofonos és Antonin Rayon (Hammond-orgona) együttműködése új keletű. Daniel Erdmann 2021 januárjában fogalmazta meg az Organic Soulfood ötletét, majd a zenekar novemberben debütált egy frankfurti fesztiválon. Rayon kifinomult, hol már-már absztrakt, hol már-már elektronikus zenére hajazó harmóniái és basszusmenetei tökéletesen fonódnak össze Erdmann meleg hangszínű, olykor szántszándékkal érdes szaxofonhangjával. Hart változékony dobgroove-jaitól hajtva Erdmann újra meg újra érzelmek széles skáláját járja be, és kompozícióihoz elsősorban az improvizáció oldaláról közelít, megőrizve azok míves formáját. 

Az Organic Soulfood a koncert napjaiban lemezfelvételt is rögzít a BMC-ben, debütáló albumuk megjelenése 2024-ben várható. 
 
Az utóbbi években Daniel Erdmann elsősorban két trióval vált ismertté. Az egyik a Velvet Revolution (Theo Ceccaldi, hegedű és Jim Hart, vibrafon), amely immár három albumot jelentetett meg a BMC Recordsnál, a másik pedig a Das Kapital (Hasse Poulsen, gitár és Edward Perraud, dob). Mindkét pán-európai, francia bázisú, együttest nagyformátumú szólisták alkotják, akiket lelkesen üdvözölt úgy a sajtó, mint a közönség. Elnyerték többek között a Német Lemezkritikusok Díját és az ECHO díjat. Erdmann az utánozhatatlan Aki Takase oldalán is több ízben feltűnt, például az Isn’t It Romantic? című albumon, amely a BMC Records katalógusának legragyogóbb ékkövei közé tartozik.  

vissza