Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopok-Jasná: jeges pályák és halálos baleset

2024.01.23. Bata Attila

Szlovákia legnépszerűbb síterepén hétfőn halálos baleset történt. Egy síelőt találtak súlyos sérülésekkel pályán kívül, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. Pályán és pályán kívül is sok helyen életveszélyesen eljegesedett a hóréteg, a helyi hegyimentők komoly figyelmeztetést adtak ki.
Jasná hétfő reggel. Napsütés és kemény pályák.
Jasná hétfő reggel. Napsütés és kemény pályák.
Hétfő reggel a síterep dolgozói egy súlyosan megsérült síelőt találtak pályán kívül az északi oldalon, a Konský grúň nehezen megközelíthető részén. Azonnal értesítették a hegyimentőket, akik elsősegély után helikopterrel kórházba szállították.Hírek szerint a 67 éves lengyel nő kicsúszott a pályáról az erdőbe, ahol vélhetően fának ütközött. A lengyel síelő a kórházban belehalt sérüléseibe.

A baleset után a síterep lezárta az északi oldal legmagasabban található pályáit jegesedés miatt. A figyelmeztető táblák mellett a pályákat megpróbálták kötelekkel is lezárni, de ezt sokan nem tartották be. A síterep szóvivője szerint a pályaviszonyok két óra alatt nagyon megváltoztak, ezért volt szükség - a hegyimentőkkel egyeztetve - a lezárásra. Később, a funitel kabinos lift sem közlekedett. A közösségi oldalakon néhány kommentelő azt állította, hogy az üzemeltetők arról tájékoztatták őket, hogy túl sokan merészkedtek a jeges pályákra.

A hegyimentők is beszámolnak a jeges viszonyokról és figyelmeztetést adtak ki az oldalukon: nem javasolják a síelést sem a pályákon, sem pályán kívül. A figyelmeztetés az északi és a déli oldalra is vonatkozik, természetesen a jegesedésnek kitett részeken.

A hegyimentők azt is hozzáteszik, hogy hétfőn 23 alkalommal kellett menteniük a síterepen. További 80 síelőt pedig ratrakkal kellett „kimenteni” a jeges pályákról. Kiemelik, hogy a jelenlegi hóviszonyok között „megfelelő sítudás és felszerelés nélkül veszélyes, sőt életveszélyes a téli sportolás a hegyen.”

A jegesedés okának az erős szelet jelölték meg. Múlt hét csütörtökön még eső esett a síterepen, majd csütörtök este beköszöntött a jégkorszak. A felpuhult, nedves hó lefagyott. Péntekről szombatra egész éjszaka nem emelkedett mínusz 10 fok felé a hőmérő higanyszála a csúcson. Ilyen előzmények után kezdődött meg a szombati világkupa verseny, ahol a jeges pályán sokan buktak, köztük a helyiek kedvence Petra Vlhová. Az elmúlt napokban átlagban 40-55 km/órás szél fújt, időnként 100 km/óra feletti széllökésekkel.

A haláleset egy nappal a világkupa verseny után történt, ahol Vlhová is megsérült. Szombaton Rózsahegyen egy szlovák, vasárnap Wallis kantonban egy svájci orvos vizsgálta meg a szlovák versenyzőt. Szalagszakadásokat szenvedett a térdében, az operációra akkor kerül sor, ha a duzzanat a térdén mérséklődik. Edzője szerint valószínűleg két héten belül megoperálják. A következő három hónapban pihennie kell, de májustól már valószínűleg edzhet és szeptemberben térhet vissza a pályákra a jelenlegi feltételezések szerint.
KOMMENTEK
Sansovino | 2024.01.25. 20:45
Schladmingban is fénylett a pálya rendesen. Persze vízzel is megszórják, hogy... Így aztán ez már nem is sízés, hanem síkorcsolyázás leceken. Bolond egy dolog, még ha a profiknak ez nem nagy gond is. De remélem csak győz az ész és maradnak a hónál ha elfogynak a használható térdek. Mert voltam már hegyen jegen, de nem azért mentem és nem élveztem. Nem szórakoztatott. ☺

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Talberg apartmanok
Újonnan átadott, különleges építészeti kialakítású, modern berendezésű, önellátó 2-4 fős apartmanok az erdő szélén, Tále sífelvonójától 2 km-re, szép kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Záhradky bungaló 116
Egyszerű berendezésű és bútorzatú "retró" fahütték Jasná sípályáitól kb. 50-100 méterre. Két-, három- és négyágyas szobák, társalgó, SAT TV, zuhanyzó, WC, konyha.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Liptov csillagcsillag
Hotel Liptov, retro Hotel Chopok északi oldalán, a A3-Grand kabinos közelében 2-4-6 fős szobákkal. A legközelebbi sípálya (10a) 350 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.