A demencia meglepő tünete, amit élelmiszervásárlás közben vehetünk észre

Forrás: Shutterstock/Peakstock -
vásárlás megváltozás élelmiszer demencia FTD
Olykor mindannyian megkívánunk egy-egy különleges csemegét, ám ha hirtelen és gyökeresen megváltoznak a vásárlási szokások, az gyanús lehet. 

A demencia egy nem gyógyítható betegség, ami általában idősebb korban jelentkezik. A betegség korai észlelése segíthet a degeneráció lelassításában, ha a kezelést minél korábban elkezdjük. Ezért fontos odafigyelni a különböző jelekre és tünetekre, ami a betegség kialakulását jelezhetik. Ilyen például az élelmiszer-vásárlási szokások megváltozása, amely a frontotemporális demencia (FTD) jele lehet.

A demencia jeleit vásárláskor is észrevehetjük Forrás: Shutterstock/Peakstock

A demencia ezen formája hatással van az érintettek személyiségére, viselkedésére és nyelvhasználati képességére. A demencia leginkább a 65 év feletti embereket érinti, de az FTD általában fiatalabb korban kezdődik - a legtöbb esetet a 45-64 éveseknél diagnosztizálják. Köztudott, hogy a Diehard sztárja, Bruce Willis ezzel a betegséggel küzd, amely a beszámolók szerint komoly beszédproblémákat okozott nála.

A betegségben szenvedők több édes ételt, például csokoládét vagy süteményt kívánhatnak és vásárolhatnak.

A tudósok szerint több oka is van annak, hogy a demenciában szenvedők úgy érezhetik, hogy több cukorra van szükségük az étrendjükben.

Néhányuknál ugyanis csökken vagy elvész az ízérzékelés és szaglás, ezért sóvárognak az édes ételek, intenzív ízek után. Másoknál pedig felléphet szorongás, esetleg depresszió, az édességfogyasztás pedig rövid időre serkenti a jó közérzetet okozó vegyi anyagok termelését - írja a The Sun. Az édességfogyasztás növekedése azért különösen aggasztó, mert úgy vélik a tudósok, hogy a cukor növelheti a demencia kialakulásának kockázatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.