Cápák között 7. évad 3. rész: Az AI lehet jó is? Prémium ételkiszállítás. Erre miért nem gondolt még senki?

Dátum

Megosztás

Az új részben láthattunk egy olyan megoldást, ahol az AI valóban hasznos lehet számunkra, vagyis az emberiség számára. Az 5800 forintos kiszállításos főételre felhúzták a Cápák a szemöldöküket, és erre rátett még egy lapáttal az otthon készített sebkence. Izgalmas adás volt, befektetést is láthattunk, az új Cápa (Albert) pedig csak úgy szórja a befektetéseit. Lássuk!

Cápák Között 7. évad 3. részét az RTL-en itt éred el. A cikkbe beágyaztam a szereplők, vállalkozók rövid bemutatkozó videóját is. Plusz információkat, gondolatokat, üzleti információkat is megosztunk veled a cikkben.

Cápák között 7. évad 3. rész pitchek

Cápa interjú (friss): Moldován. Álarc van rajta, vagy tényleg ennyire nyers? Moldován András interjú. Ez üzlet! – Minner

Food Revolution – prémium ételkiszállítás

  • Az ötlet röviden: Prémium ételkiszállítással foglalkoznak. Másnapra való kiszállítással szállítanak ki termelői alapanyagokból előállított ételeket nemcsak a lakossági fogyasztóknak, hanem néhány magánkórháznak is.
  • 200 millió forintnyi befektetésért jöttek, 10% tulajdonrészért cserébe. 
  • Egyedül Sárospataki Albert tett ajánlatot a vállalkozóknak, akik olyan ellenajánlattal álltak elő, amelyet a Cápa elutasított.
  • Weboldal: https://foodrevolution.hu/

Cápa reakciók

Minner véleményezés:

Az biztos, hogy az emberek többsége felhúzza a szemöldökét az árakon, hiszen egy főétel 4500-8000 Ft között mozog. Ez a vállalkozás a prémium szegmenst célozza meg. Ez sikerült is a cégnek, hiszen már havi 40 millió forint forgalom felett vannak.

Ahogy elemeztem a weboldalukat, célcsoportjukat rájöttem, hogy ezt főként a 27-45 év közötti egyedülállók, sportolók rendelik (és itt el kell árulnom, hogy beszéltem is az alapítóval, lesz velük interjú). Petya adás után egy kommentben számolta ki, hogy az ő családjának havi 700 000 forintba kerülne ez az étkezés.

Viszont nem azt kell nézni, hogy mindennap vásárol valaki. Érdekes ez a prémium szegmens, eddig erre senki nem lőtt. Vagy biztos volt próbálkozás, csak nem találták meg a megfelelő üzleti modellt, működést, napi logisztikai kihívásokat. A B2B megrendelőjük, a magánklinika is izgalmas szál a történetben, mutatja a vállalkozás életképességét.

Anno a Minneren volt privát séf üzleti ötlet (2020-as üzleti ötlettek között az 1), nos ez annak a skálázása, nagyban történő megvalósítása. Akkor írtam egy trendről, hogy főleg az egészséges étel iránt érdeklődők lehetne célcsoport. A piacot validálta, hogy hónapról-hónapra tudnak több megrendelést szerezni.

One Beer

  • Az ötlet röviden: Pub, sörshop, kézműves sör készítő, e-kereskedelmi cég. Danku Tibor és Nyíri Szilárd különleges söreikkel érkeztek a Cápákhoz, amelyek között nemcsak cibetmacska-kávéval dúsított folyékony kenyér, de a Cápák vére névre keresztelt sörkülönlegesség is megtalálható volt.
  • A vállalkozók 20 millió forintnyi befektetést kértek a Cápáktól, 10% tulajdonrészért cserébe
  • Moldován András 10 millió forinttal 10% üzletrészért ajánlatot tett és hasonló lépésre buzdította Cápatársát, Sárospataki Albertet is, aki megadta a 10 milliót, 10%-ért cserébe. Bár a vállalkozók kezdetben hezitáltak és megpróbálták a 10-10%-ot 7-re alkudni, végül elfogadták a két Cápa ajánlatát.
  • Weboldal: https://onebeer.hu/

Cápák reakciói

Minner véleményezés:

A sör jobb, mint a bor? Nos üzletileg érdekes lehet, de lényegesen több potenciál van benne, mint a borban.

Az üzleti modell izgalmas, hogy ennyi lábon állnak, igaz így elveszíthetik a fókuszt. Kicsit olyan, mintha hasonlítani szeretnének a Guri sörház üzleti modelljére.

Szilárd célcsoport meghatározása tetszik, hogy nem a sörkedvelőknek, sörmestereknek akar eladni söröket, hanem annak aki időnként vevő a sörre.

A műsorban a tulajdonos kijelentése, hogy pótolható Szilárd, kicsit meghökkentette a Cápákat. Ez nehéz téma, hiszen a legtöbb sikeres cég arra épül, hogy rendszereket épít, és inkább azt cserélik, és az a terv, hogy munkavállalók közül akár egy közepes képességű is el tudja végezni a munkát.

Azért ne együk ilyen forrón a kását. A kézműves sör piac nem a legjobban teljesít itthon. Nem nagyon tud profitra fordulni a cégek eredménye, hamar eljön egy plafon, amit nehéz áttörni. Lásd itt:

Organica FX – sebkötöző gél

  • Az ötlet röviden: A sebgyógyítás elősegítését támogató spray-t 9 éve fejlesztette ki a páros, amellyel nemzetközi piacra szeretnének lépni. A termékük két verzióban érhető el: törzskönyvezett gyógyszerkészítményként kisállatok számára és egy emberek számára alkalmazható formában
  • 1,5 millió eurót kértek a 20%-os üzletrészért cserébe.
  • Egyik Cápa sem adta meg, sőt kételkedtek a termékben.

Cápák reakciói

Minner véleményezés

Vannak termékek, ahol jó a szakmai stáb megléte. Itt már egy gyógyszerésszel beljebb lettek volna a vállalkozók, de így egy pancsolt krémet láttunk a műsorban. Mielőtt elkezdődött az ő részük, akkor pont mondtam, hogy na ez jó lehet, csak nehogy azt mondják, hogy otthon maguk kotyvasztották. Sajnos azonban így volt.

Biztos kell a 300 alkotóelem?

Sajnos nem voltak még olyan helyzetben, hogy valaki kételkedjen a projektben. Ezt mondták a végén Lilunak. Ez baj. Azt gondolom ez jelzi legjobban, hogy keveset kalapoltak eladási céllal például B2B partnereknél, és valóban a fiókban volt csak a projekt.

Nem lehet nyerni, ha nem indulunk el a rajtnál.

Andrással egyetértek, jó felhívni a figyelmet arra, hogy ne kotyvasszanak csak otthon az emberek ilyeneket, mert ha erre buzdítanának, az káros lenne az embereknek.

Na, de a másik oldal. Anno az Ezerjófű pozitív példa volt, Cápák is oda voltak érte. Gyógynövény tinktúrákat készítenek, értékesítenek.

HubScience

  • Az ötlet röviden: A mesterséges intelligenciát is alkalmazó szoftverrel új lehetőségek nyílnak meg a tudományos kutatások átláthatóságában. A program használatával nemcsak gyorsabban lehet egy-egy tudományos szövegben eligazodni, de a fontos következtetések szűrésében is segít a szoftver.
  • 50 millió forintot kért a cégvezető 4,5%-os részesedésért cserébe.
  • Többkörös ajánlattétel után végül létrejött az első hármas befektetés: fejenként 20 millió forinttal, 4-4-4%-ért cserébe szállt be az üzletbe Dr. Varga Eszter-Balogh Petya-Sárospataki Albert.
  • Weboldal: https://www.hubscience.com/

Cápák reakciói

Minner véleményezés:

Amikor a Covid vakcinát fejlesztették akkor látszott, hogy mennyit jelent, hogyha mindenki összedolgozik, és gyorsan terjed az információ, kutatási eredmények. Ehhez hasonlót eddig a meglévő szoftverek, kutatásokat összegyűjtő weboldalak nem tudták megoldani. Pedig ez lehetne a következő racionális bevételi forrásuk ezeknek a platformoknak. Összekötni kutatókat akár több megoldással is.

Nos ezt valósította meg ez a projekt, amibe már korábbi startup alapítók belebuktak és ezt vette át az új tulajdonos és tette át egy új, eddig úgy látszik sikeres pályára. Lehet pont az AI hype hiányzott bele? Illetve maga a könnyen elérhető AI megoldások?

Az AI egyik nagy felhasználási területe most a text mining, azaz szövegbányászat és annak felhasználása, abból kinyerhető adatok vizualizálása, előhívása, rendszerezése. Hasonló elven működik egyébként a Molin AI is, az a chat AI, ami tavaly mutatkozott be.

Az évad adásai, korábbi Cápák között részek

Gondolkodsz vállalkozás indításban? Adj napi 1 órát és vállalkozót faragok belőled!

Ha nézed a műsort, akkor láthatod, hogy igaz lehet az a statisztika, hogy: hazai vállalkozók 70%-a semmilyen üzleti, vállalkozói tanulmánnyal nem rendelkezik. Ha egy kicsit is tanulsz az üzletről, már a top 30%-ban vagy és a Minner kezdő vállalkozó kurzus elvégzése után annyi üzleti praktikát, szemléletmódot magadra szedsz, amivel a vállalkozók top 10%-ába kerülhetsz! Nézd meg bővebben, hogy mit kell tudni a képzésünkről, szerezd be minél előbb! Kattints ide!

Ez jó volt! Van még ilyen tartalom?

Nemsokára jönnek az évad következő részei, hamarosan linkelem őket, azok elemzéseit. Amíg várakozol ezeket a tartalmakat ajánlom:

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!