A királynő, aki csak nagybátyja féltékenysége miatt nem léphetett II. Erzsébetként a trónra

Forrás: Pinterest -
uralkodó Viktória királynő évforduló
Számos tévhit kering Viktória brit királynőről, aki sokáig a leghosszabb ideig trónon lévő uralkodó rekordját tartotta. Csak II. Erzsébet királynőnek sikerült megdöntenie a csúcsot. 

123 évvel ezelőtt, 1901. januér 22-én hunyt el Viktória királynő.

A Brit Birodalmat 1837-től 1901-ig vezető uralkodó nem egyenes ágon ült fel az angol trónra. Apja Eduárd kenti herceg, III. György brit király negyedik fia volt, akinek a későbbi uralkodó volt az egyetlen gyermeke. Miután a király és a kenti herceg is elhunyt 1820-ban, Viktóriát német származású anyja, Viktória szász–coburg–saalfeldi hercegnő nevelte, nemcsak szigorúan, de folyamatos érzelmi terrorban. Nem is csoda, hogy az örökös nélkül elhunyt nagybátyja, IV. Vilmos után 18 évesen trónra lépő királynő uralkodása alatt már csak előre egyeztett időpontban fogadta édesanyját.

Viktória királynő Forrás: Pinterest

Nem vették feleségül, ő kérte meg későbbi férje kezét

Mivel uralkodóként nem kérhették meg a kezét, kénytelen volt ő megkérni jövendőbeli hitvesét. Hogy férjhez mehessen, 1839. október 5-én házassági ajánlatot tett unokatestvérének, Albert szász-coburg-gothai hercegnek, aki természetesen igent mondott neki. Viktória volt az első nő, aki fehér menyasszonyi ruhában ment férjhez, ezzel gyakorlatilag megalapozva a fehér esküvői ruha hagyományát, világszerte. A viktoriánus kor álszemérmessége közepette a királynő nemcsak nem vetette meg a szexet, de kifejezetten élvezte is. A nászéjszakája után úgy nyilatkozott, hogy az kielégítő és elképesztő volt.

Európa nagyanyja

Viktória királynő nem volt sem szép, sem túl királynői megjelenésű. Ami a magasságát illeti, 150 centire nőtt, és mivel uralkodása alatt 10 gyereket szült, a testalkata sem előnyére változott a trónon töltött 63 év alatt. Annak ellenére, hogy közel egy tucat gyermeknek adott életet, a királynő nem szeretett várandós lenni, sőt, egyenes utált, a szoptatást gusztustalannak, az újszülötteket pedig kifejezetten csúnyának tartotta. Gyermekei, akiket a terhességhez való hozzáállása ellenére szeretett, Európa több uralkodóházában — német, orosz, görög, spanyol, svéd, norvég, belga és román — jelen voltak, ezért időskorában Viktória királynőt Európa nagyanyjaként emlegették.

Több rekordot is tartott

Viktória királynő nemcsak abban rekorder, hogy szinte minden európai uralkodóházban képviselteti magát, hanem abban is, hogy ellene követték el a legtöbb sikertelen merényletet. Szám szerint nyolcszor próbáltak végezni vele, de minden egyes kísérlet kudarcba fulladt. Az első kísérlet 1840-ben, 21 éves korában érte, amikor elsőszülött lányával volt várandós. Egy Edward Oxford nevű férfi kétszer lőtt rá, amikor Albert herceg társaságában egy nyitott autóban utazott, de egyik lövés sem találta el az uralkodónőt. Arra azonban jó volt, hogy növelje Viktória népszerűségét.

Sokáig tartotta a leghosszabb ideig trónon lévő uralkodói csúcsot is a maga 63 év és 7 hónapos regnálásával, ám ükunokája, II. Erzsébet királynő megdöntötte a rekordját.

Viktória királynő 1901. január 22-én, 81 éves korában, agyvérzés következtében hunyt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.