Ki írta a Himnuszt? - Az utca emberét kérdeztük a magyar kultúra napján

örökség life videók himnusz
Emlékszel még arra, amit az általános iskolában tanultál? - Az utca emberét kérdeztük a magyar kultúra napján.

 

Ezen a héten a Life.hu oldalán kiemelt szerepet a kultúra, minden nap friss tartalommal jelentkezünk a témában.

 

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is

— ezekkel a szavakkal érvelt Farsang Árpád zongoraművész azon ötlete mellett 1985-ben, hogy valamikor szükséges lenne megemlékezni a magyar kultúráról. Ennek ünneplésére a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december végi ülésén tett javaslatot, majd ők szervezték meg az első évfordulós rendezvénysorozatot 1989 januárjában.

A magyar Országgyűlés azonban csak 2022. december 7-i ülésnapján fogadta el a határozatot, melynek értelmében a Himnusz befejezésének 200. évfordulójára emlékezve, január 22-ét hivatalosan is állami emléknapként a magyar kultúra napjának nyilvánította.

Kölcsey Ferenc, a Himnusz szerzője 1790. augusztus 8-án született Sződemeteren. A reformkor egyik legjelentősebb alakja, a költő, kritikus, politikus. Kitűnő szónok volt, felszólalásai nagy hatást keltettek az országgyűlésben. Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=833123005139740&set=a.575677740884269

 

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én Csekén fejezte be a Himnusz megírását. Zenéjét Erkel Ferenc zeneszerző és karmester szerezte. Az elkészült pályaművet a Nemzeti Színházban mutatták be 1844. július 2-án és 9-én.

 

Január 22-én a magyarság szerte a világon megemlékezik a magyar kulturális értékekről, a hagyományokról és a gyökerekről, a hét folyamán kiállítások, koncertek, könyvbemutatók, irodalmi estek, színházi előadások várják az érdeklődőket a világ számos pontján.

A magyar kultúra napjának alkalmából megkérdeztük az utca emberét is. Négy kérdést tettünk fel, melyekből kiderül, mennyire vagyunk tisztában Kölcseyvel, a Himnusszal és a magyar kultúrával.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.