Mindössze 28 évesen vesztette életét a sármos Oscar-díjas színész

halál színész Heath Ledger magazin évforduló
Heath Ledger már több, mint 16 éve nincs köztünk, de még mindig nehéz elhinni, hogy mindössze 28 évesen egy véletlen túladagolás következtében ért véget az élete. 2008. január 22-én találták holtan manhattani lakásán, halálának évfordulója alkalmából összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az Oscar-díjas ausztrál színészről.

Félbetört karrier

A tragikus hirtelenséggel elhunyt színész jóképű tinisztárként kezdte, majd olyan művésszé vált, aki már pusztán azzal felkeltette az érdeklődést egy-egy film iránt, hogy szerepet vállalt benne.
Az ausztrál származású színész a perth-i Guildford Grammar Schoolba járt. Itt adódott az első lehetősége színpadra lépni Péter Pán szerepében, mindössze 10 évesen.

Az egyik korai szerepe a „10 dolog, amit utálok benned" című romantikus vígjátékban volt, ahol Julia Stiles partnere volt Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Ledger a 2000-es évek elején vált ismertté, az egyik korai kiemelkedő szerepe a „10 dolog, amit utálok benned" (10 Things I Hate About You) című romantikus vígjátékban volt, ahol Julia Stiles partnere volt.

Érdekesség

A 10 dolog, amit utálok benned című film castingján Heath Ledger mellett Ashton Kutcher és Josh Hartnett is szembeszállt egymással a főszerepért. Végül hármuk közül Heath nyerte el Patrick szerepét.

Emellett szerepet játszott olyan filmekben, mint a „Brokeback Mountain" (2005), ahol homoszexuális cowboyt alakított, és ezzel meg is kapta második Oscar-jelölését. Más ismert munkái közé tartozik a „Casanova" (2005) és a „A titánok harca" (Clash of the Titans) (2010).

A Gyilkos-Joker

A legikonikusabb alakítása a Batman-univerzum gonosztevőjeként, a Jokereként volt Christopher Nolan „A sötét lovag" (The Dark Knight) című filmjében (2008). A 81. Oscar-gálán posztumusz ítélték oda neki a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat élete utolsó befejezett alakításáért, Joker szerepéért.

Magánélet

Ledger a Túl a barátságon című film forgatása közben találkozott először Michelle Williams színésznővel, akitől később megszületett kislánya, Matilda Rose.

Heath Ledger és Michelle Williams Forrás: AFP/Jeff Haynes

A kislány 2005 végén született meg, így mindössze két évig láthatta az édesapját. Egy korábban adott interjújában elmondta: Michelle egyik alkalommal megsérült a forgatáson, ezután pedig egyre több időt töltöttek egymás társaságában. „Mindig ott volt bennem, hogy vigyáznom kell rá" - fogalmazott. A zseniális színész bizonyára nagyon boldog lenne, ha látná, hogy lánya, Matilda mennyire hasonlít rá. A büszke anyuka korábban azt nyiltkozta a Vogue-nak, hogy minden alkalommal, amikor hiányzik neki Heath, csak ránéz a lányára.

További érdekességek az ausztrál színészről:

• Az Üvöltő szelek egyik főszereplőjéről kapta a nevét: Emily Brontë világhírű regényéből megismert Heathcliff ihlette Ledger keresztnevét
• Maga tervezte Joker sminkjét: állítólag ez segített neki abba, hogy még jobban tudjon azonosulni A Sötét Lovag szereplőjének karakterével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.