nyugtalan láb szindróma bizsergés stressz alvás
Sokak életét megkeseríti a nyugtalan láb szindróma, amely éjszaka okoz furcsa, rendkívül zavaró tüneteket. Bizsergés, viszketés, égő érzés? A probléma szerteágazó panaszokat okozhat, és bár ismertek a rizikófaktorai, bizonyos esetekben nem pontosan meghatározható a kiváltó oka.

Ég, zsibbad, mintha árammal érintkezne?

A nyugtalan láb szindróma egy viszonylag sokakat érintő probléma, amely gyakorlatilag akár teljesen ellehetetleníti a pihentető alvást. A lábban jelentkező, nehezen körülírható érzetek ugyanis csak akkor enyhülnek, ha a beteg mozog, nyújtózkodik, járkál – a mozgatásra enyhülő tünetek önmagukban diagnosztikus értékűek-, vagyis semmiképp sem alszik, ismertette a tüneteket Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ vezető neurológusa, az alváslabor szomnológusa, aki arról is beszélt, mit lehet tenni az pihentető alvás visszaállításáért.

Milyen furcsa tüneteket tapasztalhat egy nyugtalan láb szindrómás páciens?

A lefekvéskor jelentkező kellemetlen, esetleg fájdalmas érzetek
Legtöbbször lefekvéskor vagy hosszabb ülések kezdetekor (akár a tévé előtt) jelentkeznek a furcsa érzetek.
Éjjelente romló állapot, erősödő tünetek
Sokszor az teszi lehetetlenné az elalvást vagy átalvást, hogy a különböző érzetek az esti, éjszakai órákban erősebben jelentkeznek.
Lábrángás
A nyugtalan láb szindrómához gyakran kapcsolódik az éjjeli lábrángás vagy akaratlan rugdosás.
Mindkét láb érintettsége
Általában mindkét lábon jelentkeznek az érzések, amelyek nagyon sokféle formát ölthetnek. Lehet ez húzódó, viszkető, elektromos ingerhez hasonló érzés, fájdalmas, bőr alatt jelentkező megfoghatatlan érzet, vagy akár „hangya-mászkálás". Vida doktornő szerint sokan azért sem mennek el kivizsgálásra, mert olyan leírhatatlannak érzik a problémát, hogy nem gondolják elérhetőnek a segítséget.

A nyugtalan láb szindróma akár teljesen ellehetetleníti a pihentető alvást. Forrás: Shutterstock/Andrey_Popov

Kiket érinthet a nyugtalan láb szindróma?

Ismert állapotok és rizikófaktorok, amelyek növelik a szindróma megjelenésének esélyét.

Családi halmozódás
A betegség egy része genetikai eredetű, generációkon keresztül öröklődik, gyakori a családi halmozódás. Ennek az a veszélye, hogy aki gyermekkortól, fiatalkortól tapasztalja a tüneteket, gyakran természetesnek gondolja azt, és nem is jut eszébe a segítségkérés.
Várandósság
Nőknél a terhesség alatt gyakrabban jelentkezhet és ez esetben általában a szülés után meg is szűnik.
Vashiányos vérszegénység
Ha a laborvizsgálatokkal igazolt vashiányos vérszegénységet kezelik, gyakran enyhülnek a nyugtalan láb szindróma tünetei is.
Másodlagosan kialakuló nyugtalan láb szindróma
Ennek hátterében lehet még vese elégtelenség, Parkinson-kór, cukorbetegség miatti perifériás neuropátia, gerincvelőt érintő betegségek.

A szekember szerint a nyugtalan láb szindróma pontos oka még nem ismert, vannak olyan feltételezések, amelyek szerint az agy dopaminháztartása borul fel, ami az izomkontrollt befolyásolja

A kezelés a nappali tüneteken is segít


"A panaszok kikérdezése, a kísérőbetegségek ismerete, fizikális vizsgálat alapján jó eséllyel felállítható a diagnózis, bár szükség lehet alváslaboratóriumi kivizsgálásra is. Ilyenkor az alvás alatt jelentkező, a betegségre jellemző eltéréseket tudjuk monitorozni. Ha kiderül, hogy egy alapbetegség okozza a tüneteket, tehát másodlagos formáról van szó, az alapbetegség kezelése is szükséges. Vagyis például meg kell szüntetni a vashiányt, rendezni kell a cukorbetegséget, és ajánlatos lemondani a cigarettáról, az alkoholról és az élénkítő szerekről is. A rendszeres testmozgás ebben az esetben is hozzájárulhat az alvás kiegyensúlyozottabbá válásához" - tette hozzá a doktornő.

Amennyiben az életmódbeli változások és az alapbetegségek kezelése nem szünteti meg a panaszokat, speciális gyógyszeres terápiára van szükség. Ennek felírása és a betegség alakulásának rendszeres kontrollja neurológus, szomnológus feladata.

Forrás: JóAlvás Központ

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.