A 10 legjobb otthoni gyorssegély a nátha gyógyítására!

Forrás: Shutterstock/Dragana Gordic -
gőz gyömbér torokfájás nátha gyógyulás
Orrdugulás, fejfájás, esetleg láz? A téli megfázás igen gyakori, ilyenkor persze az az első dolgunk, hogy a háziorvossal feliratunk valamilyen erős gyógyszert, ami "segít" nekünk gyógyulni. Ám ha nem akarjuk, hogy az antibiotikumok teljesen tönkre tegyék a gyomrunkat, akkor itt van 10 szuper természetes tipp, amik tuti, hogy rögtön segíteni fognak, hogy ne fújd tele a zsepidet minden éjjel!

Amikor ledönt a nátha, sokszor arra sincs erőnk, hogy kikeljünk az ágyból. A folyton csorgó orrunk idegesít minket, a sok orrfújástól teljesen kiszárad a bőrünk, legszívesebben egész nap csak aludnánk. Ám mi történik akkor, ha gyorssegélyre van szükséged, mert másnap egy fontos rendezvényre kell menned, vagy egy családi találkára? Mutatunk neked 10 szuper praktikát, amiket együtt alkalmazva tökéletesen múlnak a náthás tüneteid!

Pihenés és alvás: Adj időt a testednek a regenerálódásra, és pihenj minél többet. Az alvás segít erősíteni az immunrendszert, miközben szépen gyógyulsz.

Meleg italok: Fogyassz meleg italokat, például gyógyteákat mézzel és citrommal. Különösen szuper a csipkebogyó, a hársfa és a kamillatea, mert ezek gyulladáscsökkentő hatásúak, segíthetnek enyhíteni a torokfájást és lazítani az orr dugulását.

Gőzbelégzés: Gőzöld ki a rossz bacikat! Forralj magadnak vizet, tegyél bele néhány csepp eukaliptuszolajat, hajolj a főzet fölé és takard le az arcod. Ajánlatos 15-20 percig ebben a pozícióban maradni, ugyanis a gőz segíthet megnyugtatni az irritált légutakat, tisztító hatású, az eukaliptusz pedig fertőtlenít és megöli a rossz baktériumokat.

Gyógyulás gőz fölött. Forrás: Shutterstock

C-vitamin: Fogyassz sok C-vitaminban gazdag élelmiszert, például citrusféléket, bogyós gyümölcsöket vagy C-vitamin kiegészítőt, hogy támogasd a szervezeted. Fontos pótolni ilyenkor az elveszett jó bacikat.

Gyömbér shot: Kombinálj egy teáskanál mézet, frissen facsart citromlevet, egy fél kávéskanálnyi reszelt gyömbért és egy deci meleg vizet. Ez a keverék segíthet enyhíteni a torokfájást, csökkenti a köhögést és nem mellesleg szuper gyulladáscsökkentő hatása van.

Forró levesek: Fogyassz forró leveseket, mivel ezek segíthetnek hidratálni és lazítani az orr- és torokterületet. Ha teheted, főleg húslevest, vagy zöldségleveseket egyél ilyenkor, mert ezekben mindenféle vitamin és ásványi anyag megtalálható, amik fontosak a tested számára!

Párnák megemelése: Emeld meg a párnádat alvás közben, hogy segítsen az orrjáratok nyitva tartásában és könnyebbé tegye a légzést számodra. Ezáltal nem fogsz fél óránként felébredni éjszaka, hogy telefújd az összes zsebkendőt otthon.

Az alvás minősége nagyon fontos. Forrás: iStock

Vitaminok és ásványi anyagok: Biztosítsd, hogy megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag kerüljön a szervezetedbe, különösen D-vitamin és cink, amelyek fontosak az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Víz és hidratálás: Fogyassz sok folyadékot, különösen vizet. A megfelelő hidratálás segíthet enyhíteni az általános tüneteket és elősegítheti a gyógyulást azzal, hogy mély tisztítást végez.

A mentol csodákra képes: Tegyél néhány csepp mentololajat két liter forró vízbe, majd hajolj az edény fölé és takard le a fejed egy törülközővel. Lélegezz mélyeket, maradj így körülbelül 15 percig. Ez a taktika segíthet enyhíteni az orrdugulást és javítja a légzést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.