A korral nemcsak a bőröd, hanem a vaginád is változik: ezekre figyelj oda a különböző életszakaszokban!

Forrás: Shutterstock -
változás CIKATRIDINA2024 egészség vagina hüvelyszárazság
Fontos megérteni és elfogadni, hogy a női test változik az élet különböző szakaszaiban, és a vagina sem kivétel ebből a folyamatból. A változások teljesen természetesek, de elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk ezekkel és odafigyeljünk a testünk jelzéseire.

Pubertás kor

A pubertás az egyik olyan időszak, amikor a női nemi szerv jelentős változáson megy keresztül. A szeméremajkak mérete növekedhet, megjelenik a fanszőrzet, és a hüvely elkezd váladékot termelni. Ezek mind a természetes fejlődés részei, és azon változások közé tartoznak, amelyek előkészítik a testet a reproduktív funkciókra.

Természetes úton történő szülés

A hüvelyi szülés egy másik stáció, amely jelentős hatással lehet a vagina állapotára. A medencefenék izmai megnyúlhatnak, a hüvely tágabbá válhat. Sok nő tapasztalhat átmeneti hüvelyszárazságot a szülés után, ami a hormonális változásokkal, az ösztrogénszint csökkenésével áll összefüggésben.

A hüvelyszárazság napközbeni diszkomfortérzet mellett egyéb kellemetlenséget is okozhat: fájdalommal és enyhe vérzéssel is járhat a szex. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, hüvelyi hidratálókrémek és kúpok rendszeres használata segíthet, szexuális együttlétkor pedig síkosítót is használhatunk. Hormontartalmú készítmények ilyenkor nem használhatók. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, de kerülendő az irrigálás és az ülőfürdő. A jó hír az, hogy a hüvelyszárazság tünetei a szoptatás befejeztével, a hormonszintek helyreállásával maguktól is enyhülnek.

A korral nemcsak a bőröd, hanem a vaginád is változik: ezekre figyelj oda a különböző életszakaszokban! Forrás: Shutterstock

Menopauza

A változókor és a menopauza további változásokat hoz a női nemi szervben. A vagina és a csikló zsugorodhat, a szeméremajkak megnyúlhatnak, és megereszkedhetnek. Bár a hüvelyszárazság termékeny korban is előfordulhat, a leggyakrabban mégis a változókorban találkozunk vele a csökkenő, majd megszűnő petefészekműködés miatt. Ilyenkor a hormonszintek drasztikus és tartós lecsökkenése miatt a hüvelyhám sorvadásnak indul, és a hüvelyszárazság tartóssá válik. Bár a tünetek lehetnek enyhék és markánsak, de mindenképpen foglalkozni kell velük, mert ha elhanyagoljuk a kezelésüket, az egyéb, például vizelettartási problémákhoz, gyakoribb hüvelyi fertőzéshez vezethet. Mivel az állapot fájdalmassá teszi a szexuális érintkezést, befolyásolhatja az intimitást, a libidót és ezen keresztül a párkapcsolatot is.

A hüvelyszárazság kezelése

Menopauzában a hüvelyszárazság enyhítésére a már említett, hormonmentes, hüvelyi hidratáló készítmények mellett hormontartalmú, helyi vagy szájon át szedhető készítmények is szükségesek lehetnek. Ha még csak rövid ideje tapasztaljuk a tüneteket, nem feltétlenül szükséges az utóbbiakban gondolkodunk. Ma már a patikákban kapható hialuronsavat, gyógynövényeket, tejsavat tartalmazó hormonmentes készítményekkel is lehet regenerálni és hidratálni a hüvelyhámot. Fontos azonban tudnunk, hogyha problémánk van, mindenképpen forduljunk nőgyógyászhoz, aki pontos diagnózist ad arról, hogy valóban hüvelyszárazság áll-e a kellemetlen tüneteink hátterében, valamint személyre szabhatja a kezelést is.

Továbbá fontos megérteni, hogy ezek a változások egyénenként eltérőek lehetnek, és nem minden nő tapasztalja ugyanazokat. Az elfogadás és a testünk tisztelete azonban mindig fontos, függetlenül attól, hogy az életünk mely szakaszában vagyunk.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.