70 éves lett Peg Bundy - Katey Sagalnak még a melltartója is múzeumba került

Peg Bundy Katey Sagal születésnap
Kelet-Európához is kötik a gyökerei, tévés álom lett a tragédiájából, 52 évesen szült, és visszatér az egyik leghíresebb szerepéhez. Az Egy rém rendes család, a Kemény motorosok és számos sorozat sztárja, Katey Sagal a 70. születésnapját ünnepli, mi pedig egy csokornyi róla szóló érdekességgel köszöntjük.

Igazi hollywoodi családban nőtt fel

Az édesanyja énekesnőből lett tévés író, az édesapja film- és televíziós rendezőként is dolgozott. Az öt gyerekük közül nem csak Katey lett színésznő, de a fivére Joey és az ikerpár húgai, Jean és Liz is. De az ötödik testvér is maradt a szórakoztatóiparnál: David Sagal a filmstúdió Warner Brothers egyik vezetője lett.

Kelet-Európához is kötik a gyökerei

Apai ágon a mai Ukrajna területéről kivándorolt zsidók az ősei. A színésznő magát „kulturálisan zsidónak" vallja, de sosem gyakorolta a vallását. Anyai oldalról angol, német és skót felmenőkkel rendelkezik, akik közül néhányan az amerikai amish közösségben is éltek.

Igazi hollywoodi családban nőtt fel Forrás: Northfoto

A rocksztár pasija mellett indult be a karrierje

Énekesnőként próbált először karriert építeni, de a saját alapítású zenekara nem bizonyult annyira sikeresnek. A KISS együttes énekese, Gene Simmons barátnőjeként háttérvokálozott a pasija koncertjein, majd ezt egyre több híres zenész mellett tette meg. Bob Dylan, Olivia Newton-John, Tanya Tucker és Bette Midler mellett is szerepelt a színpadon, így szúrta ki őt egy színészügynök.

Múzeumba került a melltartója

Néhány kisebb tévés szerep után az Egy rém rendes család hozta meg az áttörést a színész pályájában. A nagyszájú háziasszony Peg Bundy karaktere az ő ötlete nyomán viselt vörös parókát és a hatvanas évekre emlékeztető ruhákat. A 11 évadon át futó széria olyan kultikussá vált, hogy Sagal egyik Peg Bundy-féle melltartóját később elhelyezték a Frederick's of Hollywood Lingerie múzeumban. Az 1993-as Los Angeles-i zavargások idején ellopták onnan, de később a rajongó tolvajok visszavitték.

Tévés álom lett a tragédiájából

Az Egy rém rendes család készítésének idején tudta meg, hogy gyereket vár, és a sorozat alkotói bele is írták a terhességét a sztoriba. Azonban a terhesség hetedik hónapjában a komplikációk léptek fel, és elvesztette a kisbabáját. Ekkor még nem sokat forgattak le a terhesség témájával foglalkozó szekvenciákból, ezeket utólag álomjelenetként keretezték a sorozatban.

A negyedik férje oldalán találta meg a boldogságot

23 éves volt, amikor először házasságra adta a fejét a zenész Freddie Beckmeyer oldalán, a frigy négy évig tartott. A nyolcvanas évek végén Fred Lombardo három évig volt a férje, a kilencvenes években Jack White hét éven át. 2004 óta a forgatókönyvíró-rendező-producer Kurt Sutter a férje, akivel nem csak a magánéletben, de a munkában is megértik egymást: Sutter alkotta meg a Kemény motorosok című sorozatot, amiben Sagal egy bűnbandát összefogó matriarchaként Golden Globe-díjat érő alakítást nyújtott.

A negyedik férje oldalán találta meg a boldogságot Forrás: AFP/Mark Ralston

52 évesen hozott világra gyereket

Az említett szomorú esetet az Egy rém rendes család készítése idején szerencsére hamar követte két, boldog végkifejlettel járó terhesség. Ezeknek a nyoma nem látszik a sorozatban, a már látványos időszakokban mindig elrejtették Peg Bundy hasát valami mögé az alkotók, vagy „elutaztatták" a karakterét „néhány hétre". Ekkoriban Jack White volt a színésznő férje, de nem csak vele vállalt gyereket: a mostani kapcsolatából is született egy, akinek világra jötte idején Sagal már az 52. életévét is betöltötte.

Nem hagyott fel a zenei karrierrel sem

A színészi sikerek mellett mindig foglalkozott énekléssel és dalszerzéssel is, ő hallható például a Csőre töltve című 1990-es vígjáték főcímdalában, Well.. címmel 1994-ben kiadta az első szólóalbumát, Room címmel pedig a másodikat is 2004-ben. De gyakran működik közre a sorozatainak zenéjében is, legutóbb például a Mayans M.C. esetében.

Visszatér a karrierje egyik leghíresebb szerepéhez

Legutóbb a The Conners című sorozatban láthatták őt a tévénézők közreműködni, de hamarosan újra visszatér a karrierje egyik leghíresebb szerepéhez. Ez pedig nem Peg Bundy, és még csak nem is Gemma Teller a Kemény motorosokból, hanem az egyszemű űrlénycsaj Leela a Futurama című animációs szériában, akinek a kezdetek óta ő adja a hangját. A Futurama többszöri szünetek és csatornaváltások után idén nyáron tért vissza, és rögtön két újabb évadot is megrendeltek belőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.