Íme, az ellentmondásokkal teli autó, amelynek leginkább ellentmondásos része talán éppen a neve. Az XM valamiért mindenkit a visszatekintésre késztet, pedig éppen az ellenkezőjére született. Semmi nosztalgia, semmi túláradó érzékenység – ez itt az első osztály, vagy még inkább egy fancy night club (mert hát magyarul beszélni már önmagában nem olyan menő). A hedonizmus nagyon is mai manifesztációja, ami tökéletesen eléri a célját. De mi is az?

Ha valami kevesek számára elérhető, akkor az már önmagában sokak számára vágyott lesz. Aki pedig meg tudja engedni magának, az érdeklődve tekint felé. Ezt a figyelmet, ezt az éhséget pedig táplálni kell. Nos, az XM ezt nagyon is jól teszi. Semmihez sem hasonlítható, minden részletében érdekes. Egyúttal rendkívül ellentmondásos, olyannyira, hogy egyetlen megközelítésből nem lehet tárgyalni.

Nézőpont kérdése - galéria

Mert nagyszerű. És egyben kiábrándító. Mindez olyannyira egybe gyúrva, hogy még én magam sem tudom eldönteni, hogy imádjam vagy gyűlöljem, pedig ezek a kérdések általában nem szoktak gondot okozni. Itt viszont szélsőséges bipolaritásba burkolózhatunk – ami alapvetően jó dolog. Végtére is a mai autóipar egyik problémája pont ez: mindenki ugyanúgy beállt a sorba, mindenki ugyanolyan beszállítóktól ugyanolyan dolgokat dobál össze, félig-meddig ugyanúgy. Mindez pedig rendkívül unalmas. Akkor már tényleg legyen több ilyen autó.

De milyen is? Az XM formatervét lehet szeretni, lehet gyűlölni, de feladatát teljesíti: mint minden high-tech termék, sosem fog beleolvadni az utcaképbe, mindig feltűnik és kitűnik, izgalmas/érdekes megoldásaival felkeltve a nézelődő figyelmét. Meg persze puszta méreteivel is: a több mint öt méter hosszú és két méter széles monstrum mellett eltörpül egy X6, így az egyébként is státuszmutogatásra született autó tulajdonosainak egyértelműen jelezhetjük, hogy ki a főnök. Ne legyünk álszerények – ez igenis szempont a vásárlásnál.

Van tekintélye és nem olvad az utcaképbe, ez tény. A többi ízlés kérdése.

Aztán ott a belső tér. Felépítésében és kezelésében tipikus mai BMW annak minden jó és rossz dolgával együtt, ugyanakkor a részletek megmunkáltsága szépen jelzi, hogy nem a business, hanem az első osztályra váltottunk jegyet. Nem csak a finoman illatozó, szinte mindent elborító bőr, amelynek kék-barna kombinációja üdítően is hat, de a finom, hasított bőr kispárna is jelzi, hogy kövér számokkal spékelt árcédulára számíthatunk. A showt persze a különleges, tört domborításokkal ellátott és LED-del ügyesen megvilágított tetőkárpit viszi el, ami egyedi megoldásként sikeresen fokozza a hangulatot és nagyban hozzájárul a klubos hatáshoz. A hátsó üléssor helykínálata egyébként óriási és rendkívül kényelmes itt ülni, ráadásul az ülések kifelé terjeszkedő párnázása lehetővé teszi az egymás felé fordulva történő tárgyalást – ha nem lenne ott az az M betűcske a névben, még akár azt is mondhatnánk, hogy sofőrös autós megoldásként.

A tipikus BMW-belsőt szépen felhúzták a luxusosztályra

De ott van, ez itt az XM, ehhez pedig a technológia még egy diadala csatlakozik. Egy ekkora monstrum (nevesítve: üresen, de teli tankkal 2750 kilogramm tömeg) képes álló helyzetből mindössze 3,6 másodperc alatt (mért adat) 100 km/h-ra gyorsítani és ezt a lendületet 160-180-ig fenntartani. Elképesztő ezt megtapasztalni egy luxussal bélelt toronyházban ülve. Ráadásul eme tömeg viszonylatában a futómű is nagyszerű: nem csak tempós fordulókban, de még szűk íveken is önmagát meghazudtolva fordul az XM. Tényleg meglepő dolgokra képes.

Hangulatos megoldás - galéria

Csak éppen önnön koncepciójának megkötéseit nem tudja legyőzni – amit nem is várhatunk tőle. Nyilván egy szuperautó méltóbb lenne az M zászlóshajó megnevezésre. Nyilván egy villámgyors luxusszedán dinamikusabb, takarékosabb és kényelmesebb is lenne. De ez igaz minden más autógyártó termékére is: a csúcskategória vásárlóinak viszont ilyen monstrumok kellenek. Ők szavaztak, a válasz megérkezett. És igen, szerintünk is egy kicsit túl sokat hallgatnak mostanában a közvélemény-kutatásokra a nagy gyártók.

Hívogató, nemde?

Persze ízlés témakörében fontos a fogyasztó, aki meg a pénzével is voksol, de régebben még működött az, hogy az autógyártó autók terén tapasztaltabb, autókhoz jobban értő mérnökei mondták meg, hogy mi az, ami jó, nem pedig a laikusok álmai. És pont a BMW-t és az M GmbH-t ne illessük egyetlen rossz szóval sem, hiszen szinte egyetlenként őrzik a lángot a kézi váltós sportautókkal – amire igenis van szükség, főleg, a minket körülvevő egyre nagyobb sötétségben.

Szinte minden alapfelszereltség

Önmaga kötöttségei miatt az XM nem tud mindennek megfelelni. Például kényszerűen sportos: a V8-as vibrációi tudnak tolakodóak lenni, főleg egy hosszabb elektromos menet után. Érthetetlen, hogy a hátsó (külső) kilincsekről miért spórolták le a kulcs nélküli zárás érzékelőit. A futómű nagyobb tempónál tud nagyot ütni a keresztbordákon és egyébként is picit idegesen csillapít. És nyilván harmadennyibe meg negyedennyibe kerülő autók is tudnak így kanyarodni, de az almát ne a körtéhez hasonlítsuk. Nézzünk körül az XM-ligájában!

Nem csak a méretéhez képest tud nagyon gyorsan távolodni

Ám még ez a nézelődés is ellentmondásokba torkollik. Van, amikor a túl sok is kevés. A 653 lóerős rendszerteljesítményről van szó. Mindez iszonyatosan sok, főleg egy ilyen koncepcióhoz. Ám manapság mégsem lenyűgöző. Illett volna legalább a Red Label (avagy már csak Label) 748 lóerejével nyitni, ha már a szomszédban 8-assal kezdődnek ezek a számok. Így azért nehéz domborítani, méghozzá önnön pozíciója miatt. Ha pusztán X8-ról lenne szó, amely a luxus képviselője lenne, ez is sok lenne. M-es zászlóshajóként meg kevés, főleg, hogy a plug-in hibrid koncepció és a felépítés inkább mégis azért luxusautót idéz. De státuszszimbólum cirkálóként imponálóbb a Maybach GLS vagy a Bentley Bentayga tejben-vajban fürösztő kifinomultsága, a sportos élvezetekért pedig az Aston Martin vagy a Lamborghini háza táján kell bejelentkezni, amíg nincs kész a Porsche saját über-SUV-ja. Az XM 71,64 milliós alapára ugyanis szinte már ilyen ligába teszi a modellt, igaz, az alapfelszereltség annyira jó, hogy a tényleg minden elérhető extrával megspékelt tesztautónk is kevesebb, mint 10 százalékkal drágább, azaz bő 77 millió forint. Tehát azért nem pont a luxusliga teteje.

Nagyon sok érdekes halmaz szűk keresztmetszete - galéria

Innen nézve pedig az XM-nek van egy rejtett fegyvere, amivel visszatérünk a pozitív oldalra. Az egészen ügyes konnektoros hibrid hajtása, amiből tényleg, valós körülmények között sikerült kicsalogatnunk a 80 kilométeres elektromos hatótávot – ezzel pedig már lehet mit kezdeni. Kell is a fokozott hatékonyság, mert például stabil 130-as tempónál is 12 litert fogyaszt a 4,4 literes biturbó V8, de a két motorizáltsággal ügyesen dolgozva lehet jó fogyasztást elérni. Ezt mutatja a 7,1 literes normakör és a 9 literes tesztátlag is (amibe persze az elhasznált áram díját nem számoltam bele, de ennyire azért legyünk már urak ebben a ligában).

Plug-in és M-es - ez az összeállítás itt van először

Egy X5/X6 M viszont ilyet nem tud. Meg ilyen erős kinyilatkoztatást se tenni. (Ám gyorsabb és kiegyensúlyozottabb). Ugyanakkor hasonlóan felszerelve 63/65 millió forintba kerülnek. Az bizony csak bő 10 százalék. Amiből egy részt visszahoznak a zöld rendszámos kedvezmények, még egyet pedig a valamivel hatékonyabb üzemeltetés.

Néhány szóban

A technológia diadala az emberi gyarlóság felett. A BMW XM kiválóan demonstrálja, hogy a felhalmozott emberi tudás rendkívüli dolgokra képes, csak éppen nem mindig a megfelelő célra használjuk: a modell mind kézműves jellegében, mind műszaki képességei tekintetében lenyűgözőt tesz le az asztalra. Egy ekkora kiterjedésű luxusautótól ilyen menetteljesítményeket, ilyen hatékonyságot és ilyen kényelmet EGYSZERRE kapni tényleg elképesztő. Az más kérdés, hogy vannak autók, amelyek külön-külön lényegesen jobban teljesítenek ezekben a fejezetekben, rögtön a márka portfóliójában is, az XM viszont így is eléri a célját. Megmutatja, hogy a bajor márka mire képes, miközben a mai kor igényeinek megfelelően valószínűleg sokkal több talál majd gazdára belőle, mint abból a sportautóból, amelyet sokan sokkal inkább méltónak találnának az M divízió megkoronázására. Az XM nem az a hős, akire szükségünk van, hanem az, amelyet megérdemlünk.

Előnyök: Karakter; Tágas belső tér, különösen kényelmes hátsó sorral és egyedi megoldásokkal; A méretéhez és tömegéhez képest gyors és viszonylag hatékony; Ügyes konnektoros hibrid hajtás

Hátrányok: Hatalmas tömeg, feleslegesen pazarló formátumban; Nem elég kifinomult; Olykor ideges és rázós futómű

Alapadatok Futómű Karosszéria Mérések Költségek