Ez az az életkor, amikor feltétlenül MUSZÁJ abbahagyni az ivást, hogy elkerüljük a demenciát

Forrás: Thinkstock -
alkoholfogyasztás demencia idegrendszer
A száraz január kihívásba évről évre sokan belekezdenek: a lényege, hogy akik vállalják, az év első hónapjában teljesen száműzik az alkoholt az életükből. Orvosok és tudósok szerint azonban, ha elértünk egy bizonyos kort, jobban tesszük, ha a szárazságot nem csak a januárra korlátozzuk, ugyanis, ha rendszeresen iszunk, fokozottan fenyeget minket a demencia kialakulása. 

Dr. Richard Restak neurológus kijelentette, hogy 65 év felett a legjobb, ha egyáltalán nem iszunk, vagy ha igen, akkor alkalmanként és nagyon keveset, ugyanis a rendszeres ivás károsíthatja az agy egészségét. Hozzátette,

az alkohol, legyen az bármennyire jó minőségű: idegméreg.

A neurotoxinok olyan anyagok, amelyek károsítják, elpusztítják vagy rontják az idegrendszer működését, beleértve az agyat is - magyarázta Restak, akinek véleményét az Alzheimer Társaság is alátámasztja, szerintük a kutatások világosan mutatják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás növeli a demencia kialakulásának kockázatát:

Az ivás összefüggésben áll az agy fehérállományának csökkenésével Forrás: Thinkstock

A WHO szerint, akik a megengedett heti 14 egység alkoholt meghaladó mennyiségben fogyasztanak, már károsítják az agyukat, a heti 28 egységnél több ivás pedig a gondolkodási képességek erőteljesebb hanyatlásához vezethet,és ez fokozottan igaz idősebb korban - idézi a The Sun.

Dr. Restak elmondta, hogy a demenciának egy sajátos típusa, a Wernicke-Korsakoff-szindróma kapcsolódik a túl sok alkohol fogyasztásához, ami a rövid és hosszú távú memórát is károsítja. A betegség azért alakul ki, mert a hosszú távú rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás B1-vitamin, más néven tiamin hiányhoz vezet.

Az Alzheimer társaság szerint a több éven át tartó rendszeres alkoholfogyasztás más, az alkohollal összefüggő agykárosodást (ARBD-t) is okozhat.

Ennek az agyi rendellenességnek a jellemzői a következők: figyelemzavar, összpontosítási hiány, csökkent problémamegoldó készség, motiválatlanság, ingerlékenység, empátiahiány és hangulatszabályozási zavarok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.